Crioterapia prostatei procedura utilizata in tratamentul cancerului de prostata

Actualizat: 03 Ianuarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Crioterapia prostatei


Crioterapia este o terapie utilizata in procesul de tratament al cancerului de prostata, avand ca mecanism distrugerea celulelor canceroase prin inghetare. Medicii specialisti urologi pot realiza crioterapie asupra intregii prostate sau asupra unei parti din acest organ.

Crioterapia poate fi utilizata ca tratament de prima linie sau pentru recidivele cancerului de prostata. O alta denumire este crioablatia, insa au aceeasi semnificatie.

Cand se realizeaza?

Medicii utilizeaza crioterapia pentru cancerul prostatic ce nu s-a extins inafara organului, de regula un cancer cu crestere lenta si risc mic de extindere ulterioara.

Pacientii care sunt de obicei eligibili pentru crioterapia prostatei sunt cei care:
• Nu isi doresc radioterapia sau interventia chirurgicala
• Pot beneficia mai degraba in urma crioterapiei decat in urma radioterapiei
• Au un cancer recidivat, in ciuda tratamentului anterior
• Au un cancer ce induce durere sau alte simptome

Crioterapia presupune utilizarea unui gaz de argon care va duce celulele tumorale pana la temperaturi foarte joase, de pana la -40 de grade Celsius. Acul de crioterapie este plasat direct la nivelul tumorii prostatice, iar prin acest ac va circula gazul de ,,inghetare’’. Medicii utilizeaza o ecografie transrectala pentru a ghida intreaga procedura. Se vor realiza cateva cicluri de inghetare a celulelor tumorale.

Inainte de procedura

Daca aveti un cancer de prostata diagnosticat, iar medicul urolog si medicul oncolog recomanda crioterapia, acestia va vor oferi instructiunile de pregatire inainte de interventie. De asemenea, ar putea fi nevoie de analize suplimentare chiar inainte de terapie.

Recomandarile medicilor includ:
• Postul timp de 8 ore inainte de procedura
• Administrarea unui laxativ care va goli intestinul, astfel ca ecografia transrectala va fi posibila si eficienta
• Vorbiti cu cineva apropiat sa va conduca acasa dupa interventie
• Raportati medicului toate medicamentele pe care le-ati luat recent, inclusiv suplimentele naturale sau medicamentele eliberate fara prescriptie

In timpul procedurii

In timpul interventiei de crioterapie, medicul va respecta urmatorii pasi:
• Va realiza anestezia, de obicei o anestezie locala bine controlata de catre medicul anestezist
• Va insera un cateter in urtera, cateter ce ajunge pana la originea uretrei. Prin acest cateter va fi injectata o solutie salina care va proteja uretra de inghetare, in timpul crioterapiei.
• Va insera cateva ace in puncte bine stabilite inainte, sub ghidaj ecografic pentru a identifica cu exactitate punctele
• Va aplica gazul argon prin aceste ace, pentru a ingheta tumora. Medicul va urmari aparitia unui glob mic de gheata la nivelul administrarii crioterapiei, semn ca aceasta a functionat
• Va aplica gaz de tip heliu prin aceleasi ace, pentru a detensiona tumora
• Va repeta acest ciclu cel putin inca o data

Intreaga procedura dureaza in jur de 45 de minute, putand fi realizata si in cabinetul medicului, fara sa fie nevoie de spitalizare.

Dupa procedura

Dupa procedura, medicul va va monitoriza si va va lasa sa mergeti acasa. In unele cazuri ar putea fi nevoie de spitalizare in noaptea de dupa procedura. Cateterul uretral va ramane acolo pentru inca 1-2 saptamani. Veti primi si tratament antibiotic pentru a preveni infectiile.

Avantaje

Exista multe beneficii ale crioterapiei in cancerul de prostata.

Acestea includ:
• Caracterul minim invaziv
• Nu este nevoie de spitalizare, de obicei
• Anestezie minima
• Perioada scurta de recuperare
• Risc scazut de complicatii, cu o calitate buna a vietii dupa procedura
• Crioterapia poate fi repetata, daca apar recidive
• Este o alternativa eficienta a operatiei si a radioterapiei, care vin cu mai multe riscuri

Riscuri si complicatii

Cel mai comun efect advers al unei interventii de crioablatie prostatica este disfunctia erectila.

Incontinenta urinara este de asemenea o complicatie posibila si relativ frecventa. Riscul acestora creste in cazul pacientilor ce au mai trecut prin interventii asupra prostatei, precum radioterapia. Totusi, pacientii ce experimenteaza aceste efecte vor scapa de ele in primele 12-18 luni dupa interventie.

Alte complicatii posibile sunt:
• Tumefiere la nivel scrotal
• Durere sau senzatie de arsura in timpul mictiunii
• Durere pelviana sau rectala
Sange in urina
• Nevoia urgenta de a urina

Aceste complicatii pot fi prevenite si tratate cu usurinta, daca apar. Complicatiile mai serioase includ leziunile tesuturilor vecine prostatei, precum uretra, vezica urinara sau rectul, si fistula (comunicare anormala intre 2 organe).

Recuperare sau prognostic

Toti pacientii sunt diferiti, insa timpul standard de recuperare dupa crioablatia prostatei este de o saptamana. Acest timp poate fi mai scurt sau mai lung in functie de particularitatile pacientului si istoricul personal. Cateterul uretral va fi indepartat dupa 1 sau 2 saptamani. Medicul va va spune cand este in regula sa va reluati activitatile obisnuite. De asemenea, respectati indicatiile medicului si cereti intotdeauna sfaturi in legatura cu ingrijirea cateterului uretral, pentru a evita infectiile post-interventie.

Rezultate

Medicii evalueaza eficienta crioterapiei cu ajutorul anumitor parametrii ce caracterizeaza tumora maligna prostatica. Astfel, eficienta interventiei este evaluata in functie de:
• Timpul pana cand creste nivelul de PSA in sange (antigen specific prostatic)
• Timpul pana cand apare modificarea dimensiunii tumorale
• Nevoia de a apela si la alt tratament
Pe baza acestor criterii, studiile au concluzionat ca acest tratament, crioterapia, este eficient pentru 76% pana la 90% dintre pacientii cu cancer de prostata, la 3 ani de la procedura.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Discutati cu medicul daca aveti intrebari inainte sau imediat dupa procedura. Apelati la medic daca apar semne de infectie, precum febra, modificari ale urinii sau durere in timpul mictiunii. Nu in ultimul rand, mergeti la consulturile programate impreuna cu medicul pentru indepartarea cateterelor si pentru evaluarea prostatica.

Concluzie

Crioterapia prostatei este o procedura pe care medicii o utilizeaza in tratamentul cancerului de prostata. Crioterapia sau crioablatia poate fi prima linie de tratament sau poate fi o terapie aditionala, asociata altor metode. Nu ezitati sa adresati toate intrebarile necesare medicului inainte de interventie si respectati recomandarile acestuia dupa interventie, pentru a evita complicatiile.

Bibliografie

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/prostate-cancer/cryotherapy-for-prostate-cancer
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cryotherapy-for-prostate-cancer/about/pac-20384740


Citeste si despre:

Principalele afectiuni ale prostatei Factori de risc si de protectie in cancerul de prostata Rinita non-alergica Boli cu transmitere sexuala Cancerul pulmonar, ucigasul nr. 1 Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Bolile de prostata: tumori canceroase sau necanceroase? Cancerul de prostata Ce trebuie sa stiti despre cancer Rolul dietei in prevenirea cancerului de prostata Modificarile prostatei dupa varsta de 40 de ani