Incontinenta urinara si ruptura de perineu

Actualizat: 30 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Incontinenta urinara


Incontinenta urinara reprezinta o afectiune destul de frecventa in randul femeilor, insa ele vorbesc foarte rar despre aceasta din proprie initiativa, considerand-o jenanta, rusinoasa.
Incontinenta urinara afecteaza femeile de 5 ori mai frecvent decat barbatii. Aproximativ 10-25% dintre femeile intre 25-65 de ani sufera de o forma de incontinenta urinara, procentul crescand la 40% la femeile peste 65 de ani.

Incontinenta urinara se defineste ca pierderea involuntara de urina pe cai anatomice normale, datorata unor tulburari vezicale si/sau sfincteriene. Pierderea de urina poate aparea la efort (tuse, stranut) sau poate fi insotita de alte simptome, cum sunt polakiuria (urinatul frecvent), nicturia (urinatul in timpul noptii), imperiozitatea urinara (nevoia stringenta de urinare).

Pierderea de urina este un simptom care se produce in numeroase afectiuni: malformatii congenitale genito-urinare, boli neurologice sau cel mai frecvent (80% din cazuri), datorita insuficientei aparatului muscolo-ligamentar de sustinere - suspensie si de contentie uterovezicala.
Diagnosticarea tipului de incontinenta o face medicul ginecolog, dupa examinarea clinica si dupa efectuarea unor teste specifice urodinamice.

Ruptura de perineu

Ruptura de perineu este un termen generic, medical, ce defineste relaxarea aparatului muscolo-aponevrotic al perineului si care nu este obligatoriu sa apara doar la femeia care a nascut pe cale vaginala. Ea poate aparea si la femeia care nu a nascut sau la un interval mare de la nastere, la menopauza.
Ruptura de perineu poate sa nu afecteze in nici un fel pacienta, la fel de bine cum poate sa genereze disconfort sexual, uneori mergand pana la frigiditate sau la indiferenta partenerului; incontinenta urinara la eforturi din ce in ce mai mici (uneori la simplul mers pe jos) sau coborarea organelor pelvice (uter, vezica, rect) prin fanta vulvara, in afara, este denumita prolaps.

Tratamentul acestei afectiuni nu poate fi decat chirurgical, operatia fiind efectuata cel mai frecvent pe cale vaginala, rareori fiind necesare si abordarea abdominala. Chirurgia perineala poate fi si estetica: asa cum multe femei isi doresc nasuri, buze sau sani mai frumosi, o parte isi doresc un perineu mai tonic, un lumen vaginal mai stramt, o satisfactie sexuala mai mare, un confort sexual ca la 20 de ani.

Tratament

Tratament generalitati

Atat ruptura de perineu cat si incontinenta urinara se accentueaza cu varsta, simptomatologia devenind mai zgomotoasa, mai deranjanta. De aceea, este necesar ca cele doua afectiuni sa fie diagnosticate din timp si astfel sa poata fi tratate in mod corespunzator, sanctiunea terapeutica fiind in functie de indicatia medicului ginecolog: medicamentoasa, chirurgicala sau asociata.

Tratamentul chirurgical al acestor afectiuni se practica in mod curent in cele mai moderne centre medicale private din strainatate prin metoda "One Day Surgery" (chirurgia de o zi), pacienta operata putand parasi clinica in cel mult 24 de ore de la operatie.

In Bucuresti, Centrul Medical GYNECOLAND aplica aceleasi metode, oferind calitatea occidentala a actului medical prin specialistii pe care ii are, dotarea ultramoderna si ambientul elegant.


Citeste si despre:

Atentie la simptomele care tradeaza o boala de rinichi! Tu stii sa le recunosti? Schimbari ce apar la o mama imediat dupa nastere Cand apelam la perineoplastie si ce beneficii avem Celulele stem si incontinenta urinara Incontinenta, o afectiune frecventa a varstei inaintate Incontinenta urinara de stres (de efort) 6 moduri in care dieta influenteaza incontinenta urinara Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie 9 factori care pot agrava incontinenta urinara Incontinenta urinara la barbati Incontinenta urinara - exercitiile Kegel, stilul de viata, stresul, sarcina, greutatea Incontinenta urinara la femei Incontinenta fecala Igiena si ingrijirea persoanelor cu incontinenta urinara si/sau fecala Tot ce trebuie stiut despre incontinenta fecala