Cancerul de colon - cauze

Actualizat: 12 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Georgeta Vremes
Consultant medical:

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Life Memorial Hospital

Generalitati



Cancerul face parte dintr-o clasa de boli caracterizate printr-o creste exagerata a celulelor. Cancerul de colon se formeaza atunci cand aceasta crestere necontrolata a celulelor are loc in intestinul gros.

Cele mai multe dintre tipurile de cancer de colon provin de la mici tumori necanceroase, numite polipi adenomatosi care se formeaza pe peretii interiori ai intestinului gros. In timp, unii dintre acesti polipi se pot transforma in cancer de colon malign, in cazul in care nu sunt eliminati in timpul colonoscopiei. Celulele cancerului de colon vor invada si distruge tesutul sanatos, apropiat de tumora, cauzand multe complicatii.

Varsta

Varsta este factorul principal de risc pentru cancerul de colon. Varsta nu cauzeaza direct cancerul, dar una din patru persoane in varsta de 50 de ani are polipi localizati in colon.

Diabetul

Dependenta de insulina contribuie la dezvoltarea cancerului de colon. In general, la diabetici exista probabilitati de pana la 40% de a manifesta cancer de colon, spre deosebire de cei care nu au diabet zaharat.

Dieta

Aportul de alimente grase si consumul de grasimi animale provoaca un risc crescut de aparitie a cancerului colorectal. Consumul de carne rosie creste riscul declansarii cancerului colorectal.

De asemnea, o dieta bogata in colesterol a fost asociata cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului colorectal. Grasimile alimentare determina cresterea productiei de acizi biliari secundari si compusi asociati, inclusiv steroizi. In urma descompunerii bacteriane accentuate a acizilor biliari secundari si a steroizilor, rezulta substante cancerigene, crescand riscul dezvoltarii cancerului colorectal.

S-a considerat ca multe tipuri de produse alimentare pot contribui la protectia impotriva cancerului de colon. Printre acestea se numara alimentele bogate in fibre, legumele de culoare verde si galbena cu un continut ridicat de calciu. Totusi, nu exista dovezi stiintifice prea multe care sa confirme aceste afirmatii.

Istoricul medical familial

Sindroamele mostenite de cancer de colon - este numele oferit unui grup care include diverse tipuri de cancer de colon. S-a dovedit ca acestea pot fi mostenite direct sau se pot transimte de la o generatie la alta. De-a lungul ultimilor ani, au fost identificate si dezvoltate mai multe forme, dar si teste genetice pentru depistarea cancerelor de colon.

Exista doua forme principale de cancer de colon cunoscute a avea o baza genetica:

- polipoza adenomatoasa familiala - o tulburare genetica rara de colon, caracterizata prin dezvoltarea a sute de polipi care apar pe peretii interiori ai colonului. Persoanele care sufera de polipomatoza adenomatoasa familiala au un risc major de a dezvolta cancer de colon inca de la o varsta timpurie (30 de ani).

Tratamentul consta in operatia care implica eliminarea partii afectate a colonului, pentru a evita dezvoltarea ulterioara a cancerului de colon. Aceasta operatie poate fi efectuata fara a fi nevoie de colostomie.

- cancerul de colon ereditar nonopolipozic este o forma de cancer de colon care se transmite in anumite familii. Acesta este de doua tipuri. Tipul I apare la persoanele ale caror forma de cancer de colon nonopolipozic se transforma in cancer de colon inainte de varsta de 50 de ani. Tipul II este intalnit la persoanele cu varsta mai mica de 50 de ani care nu au un risc atat de ridicat de a dezvolta cancer de colon, dar au un risc crescut de a suferi de cancer uterin, ovarian, de tiroida, vezica urinara, dar si alte tipuri de cancer.

Genetica

La o persoana care are o predispozitie genetica exista probabilitati destul de mari sa sufere de cancer de colon. Daca rudele de gradul I au cancer de colon, riscul de a dezvolta cancer de colon de-a lungul vietii este de 18%.

Chiar daca istoricul familial de cancer de colon este un factor important de risc, peste 80% din cazurile de cancer de colon, apar sporadic la cei care nu au un istoric familial de cancer de colon. Doar aproximativ 20% din cazurile de cancer sunt asociate cu un istoric familial de cancer de colon, iar 5% din acestea sunt cauzate de sindroame ereditare de cancer de colon (tulburari cauzate de defecte genetice mostenite de la unul sau amandoi parintii).

Cromozomii contin informatii genetice, dar si anomalii care provoaca defecte genetice, ce conduc mai tarziu la formarea de polipi de colon si cancer de colon. In cazul polipilor si cancerelor care apar in lipsa unor antecedente familiale, defectele cromozomiale sunt dobandite (se dezvolta intr-o celula adulta). Cromozomii anormali pot fi gasiti doar in cazul cancerelor si polipilor care se dezvolta de la acea celula.

In cazul sindroamelor ereditare de cancer de colon, defectele cromozomiale sunt mostenite de la nastere si sunt prezente in fiecare celula din organism. Bolnavii care au mostenit genele sindromului ereditar de cancer de colon au un risc crescut de a manifesta un numar mare de polipi de colon, la o varsta frageda si au probabilitati destul de ridicate de a prezenta cancer de colon, timpuriu, in viata. De asemenea, exista riscul declansarii cancerului si la alte organe.

Tumorile carcinoide gastrointestinale

Tumorile carcinoide gastrointestinale sunt o forma rara de cancer care afecteaza tractul intestinal, inclusiv stomacul, intestinul subtire, apendicele, colonul sau rectul.

Tumorile carcinoide nu cauzeaza simptome majore, recunoscute si este posibil sa dureze ani pana cand acestea se dezvolta. In cele mai multe dintre cazuri, aceste tumori sunt descoperite accidental in timpul interventiilor chirurgicale abdominale. Aceste tumori secreta hormoni - substante chimice eliberate in fluxul sanguin care influenteaza organismul in diverse moduri.

La unele persoane, tumorile carcinoide pot provoca simptome cunoscute sub denumirea de sindrom carcinoid:

Manifestarile sindromului carcinoid apar, de obicei, doar in cazul in care cancerul se extinde la ficat.

Polipii

Pacientii la care s-au descoperit polipi adenomatosi in colon in urma unei colonoscopii, au probabilitai mai ridicate de a dezvolta cancer colorectal comparativ cu cei care nu au polipi.

In cazul in care este detectat un adenom in colon, exista o probabilitate la trei ca aceasta sa stea la baza unei malignitati. Polipii care au o histologie de adenom vilos, au un risc mai mare de a se tranforma in cancer colorectal. Riscul depinde si de dimensiunea polipului.


Citeste si despre:

Cancerul de colon si dieta Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare Prevenirea cancerului de colon Consumul de carne si cancerul de colon Cancerul de colon si fumatul Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Mituri despre cancerul de colon Simptome cancer de colon Alimente care previn cancerul de colon Stadiile cancerului de colon Diagnosticarea cancerului de colon