Screeningul in cancerul colorectal

Actualizat: 16 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Screeningul inseamna detectarea bolii inaintea aparitiei semnelor clinice ale bolii, acest lucru fiind deosebit de important deoarece ofera sansa unui diagnostic precoce, care are un prognostic favorabil. Odata cu aparitia simptomelor, este foarte probabil ca tumora s-a extins deja la organele invecinate sau are metastaze la distanta.

S-au efectuat multiple studii medicale care au avut ca si scop identificarea factorilor care pot fi considerati protectori sau respectiv factori de risc in aparitia cancerului colorectal. Aceste informatii ajuta specialistii sa aleaga persoanele care iau parte la screening.

Screeningul este util in cazul persoanelor care nu au semne clinice de cancer colorectal, efectuarea acestuia nu inseamna neaparat si un diagnostic pozitiv de neoplasm colorectal. De asemenea, testele pentru screening pot fi repetate la un anumit interval de timp. In cazul in care rezultatul testelor de screening este anormal, sunt necesare anumite investigatii pentru a confirma sau respectiv infirma diagnosticul de cancer colorectal.

Anatomia intestinului gros

Colonul si rectul sunt segmente ale portiunii terminale a tubului digestiv. Sistemul digestiv, proceseaza nutrientele alimentare (vitamine, minerale, lipide, proteine si apa), retinand elementele necesare metabolismului si eliminand metabolitii toxici odata cu materiile fecale.
Aparatul digestiv este alcatuit din mai multe segmente, cavitatea bucala, esofagul, stomacul, intestinul subtire (portiunea cea mai lunga a tubului digestiv) si intestinul gros (format din si rect), care se termina cu anusul.

Investigatii

Exista mai multe tipuri de teste folosite in screeningul cancerului in general. Testele folosite in screeningul cancerului s-au dovedit a fi extrem de utile in diagnosticul precoce (descoperirea tumorii intr-un stadiu incipient), ceea ce implica de asemenea un prognostic favorabil (rata mica a mortalitatii) si o rata mica a recidivelor (scade posibilitatea de reaparitie a tumorii dupa ). Cu toate acestea nu exista studii medicale concludente care sa fi dovedit ca testele de screening scad riscul de deces prin cancer. Specialistii, incearca sa afle prin intermediul diferitelor studii medicale, utilitatea exacta a testelor de screening in cancer, precum si beneficiile, respectiv riscurile efectuarii acestora. Studiile medicale tin sa dovedeasca de asemenea daca detectia precoce (diagnosticul tumorii inaintea aparitiei semnelor clinice) scade intr-adevar rata mortalitatii prin cancer. S-a dovedit ca in unele tipuri de cancer, diagnosticul precoce si tratamentul corespunzator, cresc rata supravietuirii, dovedind astfel importanta screeningului in aceste cazuri.
In cazul cancerului colorectal sunt folosite de obicei 5 teste pentru screening.

Testul de sangerare oculta din scaun

Acest test este folosit pentru a cerceta daca in scaun exista urme de sangerare microscopica (sangerare care nu poate fi observata cu ochiul liber). Mostre mici din scaune diferite sunt atasate pe niste teste din hartie speciala (oculttest), care apoi sunt developate. Un test pozitiv poate fi un semn de sangerare a unui polip sau poate fi secundara unui proces tumoral.

Sigmoidoscopia

Sigmoidoscopia este o investigatie (procedura), care ofera posibilitatea vizualizarii lumenului intestinului gros (colon si rect) si care poate astfel identifica polipii, arii mucoase anormale sau tumori cu aceasta localizare. Un sigmoidoscopscop este un tub cu fibra optica care este introdus prin pana la nivelul colonului si care permite vizualizarea mucoasei intestinale, precum si preluarea de material bioptic (mostre din tesuturile suspecte), pentru a fi analizate apoi la microscop.

Examenul baritat intestinal (irigografia)

Irigografia este o investigatie in care o substanta radioopaca, in acest caz bariul, este introdusa la nivelul rectului si colonului (clisma baritata) pentru ca apoi sa fie realizate o serie de radiografii care pot evidentia polipii sau tumorile de la acest nivel.

Colonoscopia

Colonoscpopia este de asemenea o investigatie care foloseste un tub cu fibre optice si o sursa luminoasa, care poate prelua imagini ale lumenului intestinal si poate identifica diferite anormalitatii ale mucoasei intestinale. Colonoscopia este o metoda relativ ieftina care permite de asemenea preluarea de material bioptic de la nivelul leziunilor suspecte.

Tuseul rectal

Tuseul rectal (examenul digital al rectului), este o manevra usor de realizat. Medicul examineaza digital toata regiunea rectala, cu grija, dupa ce in prealabil manusa pentru examinare a fost lubrefiata pentru a evita producerea unor leziuni.

Investigatii suplimentare

Exista de asemenea teste noi folosite in screeningul cancerului colorectal, care deocamdata sunt evaluate in diferite studii medicale de specialitate. Dintre acestea fac parte colonoscopia virtuala si testul ADN din scaun.

Colonoscopia virtuala

Colonoscopia virtuala (colonografia computerizata) este o investigatie costisitoare care ofera informatii asupra detaliilor lumenului intestinal (leziuni, polipi, tumori) prin intermediul unui computer care analizeaza toate datele preluate.

Testul ADN din scaun

Acest test este o metoda noua, care are ca si scop identificarea anomaliilor genetice celulare din scaun (celule care provin din descuamarea mucoasei intestinului) si pot astfel identifica un eventual proces tumoral cu aceasta localizare.

Riscurile screeningului in cancerul colorectal

In unele cazuri, testele folosite in screeningul cancerului colorectal pot prezenta si anumite riscuri.
Nu toate testele de screening sunt utile si sigure, de aceea este greu sa se decida asupra utilizarii acestora. Inaintea folosirii lor, medicul trebuie sa explice fiecarei persoane in parte beneficiile si riscurile acestor metode. Fiecare persoana trebuie sa cunoasca riscul metodelor de screening, precum si utilitatea dovedita a acestora.

Dintre riscurile efectuarii screeningului cancerului colorectal, amintim:
- leziuni ale colonului sau rectului: leziuni cu distrugerea integritatii mucoase intestinale cu suprainfectie, secundare sigmoidoscopiei, colonoscopiei sau altor metode folosite in excizia sau biopsierea polipilor intestinali
- test fals-negativ: in unele cazuri testele de screening sunt negative desi totusi exista un proces tumoral la nivelul colonului sau rectului; un rezultat fals-negativ poate intarzia diagnosticul si astfel tratamentul tumorii
- test fals-pozitiv: in unele cazuri exista posibilitatea ca testele pentru screening sa se pozitiveze chiar si in lipsa existentei tumorii; un astfel de test, poate creea anxietate si necesita efectuarea unei biopsii care are la randul ei anumite riscuri.


Citeste si despre:

Dr. Mihai Andrei, medic primar gastroenterolog ne raspunde la cateva intrebari despre cancerul colorectal Cancerul colorectal, polipoza adenomatoasa familiala si testarea genetica Boala inflamatorie intestinala si cancerul colorectal Cancerul pulmonar Cancerul de colon - informatii generale Schimbari in stilul de viata dupa tratamentul cancerului de colon Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Prevenirea cancerului de colon Mituri despre cancerul de colon Teste screening recomandate femeilor Ce este cancerul gastrointestinal? Screeningul cancerului endometrial Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin
Cere sfatul medicului ×