Factori declansatori in aparitia cancerului esofagian

Actualizat: 12 Noiembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cand mancati, probabil, nu va ganditi foarte mult la modul in care alimentele vor ajunge in stomac. Dar in tot acest timp, corpul dumneavoastra munceste pentru realizarea unui proces destul de complex, numit digestie, totul incepand cu esofagul – tubul ce transporta alimentele in stomac. Si ca multe alte parti ale corpului, esofagul este susceptibil de cancer.

Exista doua tipuri principale de cancer esofagian, cancerul esofagian cu celule scuamoase si cancerul de adenocarcinom esofagian. Cancerul esofagian cu celule scuamoase este cel mai frecvent tip ce afecteaza celulele care formeaza o garnitura interioara a esofagului. Cancerul adenocarcinom esofagian se dezvolta in tesuturile gasite la baza esofagului, in apropierea stomacului.

Stiti ca un stil de viata sanatos ofera o serie de beneficii – va face sa va simtiti minunat, va bucurati de sanatate si aveti multa energie, insa, grija pentru corpul dumneavoastra si o dieta sanatoasa au un alt avantaj de care poate nu sunteti constient inca: va poate ajuta sa reduceti riscul de aparitie a cancerului, chiar si cel esofagian.

Factori de risc pentru cancerul esofagian

S-au gasit o serie de factori de risc pentru acest tip de cancer. Deoarece o depistare precoce este foarte importanta pentru un eventual tratament si pentru o supravietuire pe un termen mai lung, oamenii ce sunt predispusi de a face cancer esofagian ar trebui sa fie foarte atenti la diferitele semne de avertizare ale bolii.

Unii factori care cresc riscul de a dezvolta cancerul esofagian includ:

1. Boala de reflux gastroesofagian – daca suferiti de o afectiune numita esofag Barret sunteti predispus de a dezvolta cancer esofagian.

2. Alcoolul si tutunul – consumul excesiv de alcool si fumatul sunt factori de risc foarte bine cunoscuti pentru cancerul esofagian.

3. Sexul si varsta – barbatii sunt mai predispusi decat femeile in a dezvolta cancer esofagian, iar oamenii in varsta de peste 65 de ani sunt cei mai susceptibili de a avea cancer esofagian.

4. Mancarea si bauturile pe care le consumati – daca sunteti supraponderali sau obezi, ori nu mancati suficiente fructe sau legume, riscul de a dezvolta cancer esofagian creste. Oamenii care beau frecvent lichide foarte fierbinti pot avea mai multe sanse de a dezvolta un anumit tip de cancer esofagian, dar este nevoie de mai multe cercetari cu privire la acest subiect.

5. Mediul – persoanele ce au fost expuse la anumite substante chimice sau alte pericole, cum ar fi radioterapia, praful de siliciu sau diferiti solventi pudra de curatare, pot dobandi un risc mai mare de a avea cancer esofagian.

Multi oameni nu au simptome evidente de cancer esofagian pana in momentul in care boala a devenit destul de avansata.

Simptome ale cancerului esofagian

Aceste semne de avertizare pot fi urmatoarele:

1. Probleme de alimentatie si de inghitire – alimentele, in special painea sau carnea, pot deveni foarte dificil de inghitit. Cum cancerul devine mai avansat, chiar si lichidele pot deveni dificil de baut. Alimentele pot parea ca se blocheaza in gat sau ca se pot intoarce in cavitatea bucala. Arsurile la stomac sunt, de asemenea, comune. Oamenii ce au fost diagnosticati cu cancer esofagian pot schimba modul de alimentatie pentru a face fata dificultatilor de inghitire, prin alegerea alimentelor moi, usor de mestecat si de inghitit.

2. Pierderea in greutate – deoarece inghitirea alimentelor poate deveni dificila si chiar dureroasa, incepeti sa mancati mai putin si nu obtineti caloriile necesare din fiecare zi.

3. Vocea ragusita – de obicei, este un simptom de cancer esofagian avansat, raguseala poate veni insotita de sughituri frecvente si varsaturi cu sange.

4. Durerea in gat – este posibil sa apara si durerile in gat, atunci cand inghititi: durerile in piept, in jurul zonei pieptului sau dureri intre omoplati.

Deoarece simptomele, de cele mai multe ori, apar cand cancerul esofagian este intr-un stadiu mai avansat, prognoza pentru aceste persoane este adesea slaba. Dar pentru cei care primesc un diagnostic precoce al cancerului esofagian – inainte de a fi raspandit si in alte parti ale corpului – sansa de supravietuire pe termen lung poate fi buna. Intre 80-90% dintre persoanele cu cancer esofagian se pot astepta sa supravietuiasca cel putin cinci ani dupa ce tratamentul ia sfarsit.

Daca aveti esofag Barret, asigurati-va ca medicul dumneavoastra va monitorizeaza in mod regulat. Preventia si depistarea precoce sunt cele mai bune instrumente impotriva cancerului esofagian, o dieta sanatoasa si un stil de viata corespunzator sunt intotdeauna cele mai bune metode pentru a preveni toate tipurile de cancer.

Un diagnostic de cancer esofagian poate fi socant si infricosator, dar este foarte important sa va concentrati pe pasii ce urmeaza, spre exemplu alegerea planului de tratament impotriva acestui tip de cancer. In functie de stadiul in care se afla cancerul, exista un numar de optiuni ale tratamentului ce pot fi folosite ca atare sau in combinatie. Odata ce cancerul esofagian a fost diagnosticat, urmatorul pas este inceperea tratamentului impotriva cancerului. Tratamentele se concentreaza pe eliminarea cancerului din corp, atunci cand este posibil; planul poate fi conceput pentru a va feri de raspandirea cancerului. Alteori, medicamentatia poate fi folosita pentru a calma durerea.

Tratament

Potentialele tratamente pot include:

a. Interventiile chirurgicale – exista cateva tipuri de interventii chirurgicale ce pot fi efectuate cu scopul de a elimina cancerul esofagian. Portiuni ale esofagului si parti ai ganglionilor limfatici de la nivelul stomacului pot fi indepartati. O optiune chirurgicala este chirurgia endoscopica, in care este introdus in esofag un instrument special si tratamentul este eliberat local. Aceasta este indicata numai in cazul in care cancerul afecteaza stratul cel mai superficial al esofagului, mucoasa lui. Desi chirurgia este un mod comun de a trata cancerul esofagian, este invaziv si implica o perioada mai lunga de vindecare. Avantajele procedurilor endoscopice au o durata de recuperare mai mica.

b. Radiatiile – in aceasta metoda de tratare a cancerului esofagian, materialul radioactiv se indreapta in special inspre celulele canceroase prin intermediul unei masini sau prin tuburi mici implantate in organism. Radioterapia poate fi folosita ca un tratament primar.

c. Chimioterapia – este un regim de medicamentatie ce poate fi administrat intravenos sau printr-un medicament pe cale orala conceput pentru a distruge celulele canceroase. Chimioterapia poate fi utilizata impreuna cu o interventie chirurgicala, impreuna cu radioterapia sau de una singura, pentru a calma durerea si simptomele de cancer esofagian.

d. Terapia fotodinamica – implica injectarea unui medicament care este sensibil la lumina, impreuna cu un laser ce ajuta la distrugerea celulelor canceroase.

e. Electrocoagularea – aceasta metoda de tratament utilizeaza curenti electrici pentru a distruge aceste celule canceroase din esofag.

Chirurgia este de obicei principala metoda impotriva cancerului esofagian. Acesta este un tratament anticanceros recomandat pentru cele mai multe etape de cancer. Chimioterapia si radioterapia pot fi, de asemenea, administrate pacientilor ce nu rezista la diversele interventii chirurgicale din cauza problemelor de sanatate sau a altor probleme.

Inainte de a incepe un regim de tratament in lupta impotriva cancerului esofagian, pregatiti-va un plan pentru a va ajuta sa faceti fata efectelor secundare de dupa tratament. Discutati cu medicul dumneavoastra, astfel incat sa intelegeti cursul tratamentului, modul in care tratamentul va afecteaza si cum sa faceti sa va simti bine pe cat posibil in timpul tratamentului si al recuperarii.

Cand persoana iubita este diagnosticata cu cancer esofagian, pentru dumneavoastra poate fi foarte dificil sa ganditi rational in ceea ce priveste pasul urmator sau in legatura cu nevoile acelei persoane. Toata lumea reactioneaza diferit la cancer si fiecare persoana va avea nevoie de diferite tipuri de ajutor si sprijin in timpul tratamentului. Exista foarte multe moduri in care va puteti sustine persoana iubita ca fiind un insotitor, inclusiv sa va asumati diferite responsabilitati pentru ei.

La inceput, persoana diagnosticata ar putea fi in stare de soc, daca acest tip de cancer ar fi o posibilitate, dar atunci cand cancerul esofagian este diagnosticat, acestea se pot confrunta cu sentimente de furie, tristete sau confuzie. Procesul de diagnosticare poate fi solicitant atat fizic, cat si emotional. Daca este posibil, stati cu acel pacient, discutati cu el si astfel il veti ajuta foarte mult. Nu il faceti sa va astepte, este foarte important sa aiba pe cineva cu care sa vorbeasca, scazand de altfel si nivelul anxietatii.

Exista o serie de moduri de a va ajuta persoana iubita sa nu mai faca sarcinile fizice din fiecare zi. Aveti grija de treburile casnice, de pregatirea mesei, de conducerea persoanei la analize medicale, la tratamente. Unii oameni ar putea dori sa vorbeasca despre starea lor si in detaliu; altele pot alege sa pastreze gandurile doar pentru ei, astfel ei se inchid in sinea lor. Oricum, trebuie respectate dorintele fiecarui pacient, dar puteti adauga faptul ca sunteti acolo gata sa ascultati, vorbiti sau sa oferiti sfaturi atunci cand este nevoie.

Grupurile de suport pot fi de mare folos pentru aceste tipuri de persoane. Sa auziti modul in care altii fac fata tratamentului dificil sau a altor dispozitive dureroase, dar necesare va poate fi de mare ajutor. Aceste grupuri pot ajuta la validarea sentimentelor pacientului cu privire la modificarile in aspectul sau stilul lui de viata. Biserica si spiritualitatea pot fi resurse de mare sprijin pentru unii oameni care se lupta cu cancerul si isi pun intrebarea cu care multi pacineti se confrunta, si anume, ”de ce eu?”

O viata normala este foarte importanta pentru o persoana diagnosticata cu cancer esofagian. Nicio persoana nu isi doreste sa fie bolnava sau sa stea in pat toata ziua. Dar pentru ca tratamentele pentru cancerul esofagian pot face activitatile zilnice dificile, asistentul personal joaca un rol foarte important in a putea face fata acestor posibile activitati. Va puteti ajuta persoana iubita sa se ridice, sa mearga la baie sau sa se imbrace in fiecare dimineata. Implicarea prin realizarea unor activitati placute, cum ar fi mersul la film, poate servi ca o distragere constructiva a atentiei pentru o persoana bolnava.

Fiind diagnosticat cu cancer esofagian, responsabilitatile de zi cu zi devin foarte dificil de gestionat de unul singur. Puteti ajuta prin furnizarea de ingrijire si sprijin, daca acest lucru inseamna asumarea sarcinilor fizice sau sa ajutati prin a imparti stresul emotional; pentru persoana cu cancer esofagian ar putea fi o usurare.


Citeste si despre:

Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) Un somn linistit pentru bolnavii de reflux gastroesofagian Arsurile gastrice, hernia hiatala si boala de reflux gastroesofagian (GERD) Azbestoza sau fibroza pulmonara cauzata de azbest Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate? Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Arsuri stomac Candidoza orala si aftele Refluxul gastroesofagian: 8 riscuri pentru sanatate Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli Cancerul esofagian – generalitati si stadializare