Screeningul cancerului esofagian

Actualizat: 16 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ce este screeningul?

Screeningul inseamna cautarea cancerului inainte de aparitia simptomelor. El poate ajuta la descoperirea cancerului in stadii incipiente. Cand tesutul anormal sau cancerul este gasit din timp, el poate fi mai usor de tratat. Din momentul in care simptomele apar, cancerul poate sa fi inceput sa se extinda.

Oamenii de stiinta incearca sa inteleaga mai bine cine este mai predispus spre anumite tipuri de cancer. Ei studiaza modul de viata al pacientilor, pentru a vedea ce anume poate cauza cancer. Aceste informatii ajuta medicii sa recomande screening pentru anumiti pacienti, sa stabileasca testele care vor fi folosite si intervalul de timp in care testele vor fi reevaluate.

Este important de retinut ca medicul care recomanda screeningul nu se gandeste neaparat ca pacientul are cancer. Screening-ul se face cand pacientul este asimptomatic. Cand rezultatele la testele screening sunt anormale, sunt necesare mai multe teste pentru a afla daca pacientul are cancer sau nu. Aceste teste sunt numite teste diagnostice.

Cancerul esofagian

Cancerul esofagian este o boala in care celule maligne se formeaza in tesutul esofagian.Esofagul este conductul muscular, care transporta alimentele si lichidele dinspre cavitatea bucala spre stomac. Peretele esofagian este format din cateva straturi tisulare, incluzand membrana mucoasa, musculara si tesut conjunctiv. Cancerul esofagian incepe din stratul superficial si se intinde spre straturile din grosimea esofagului, pe masura ce creste.


Cele mai frecvente doua tipuri de cancer esofagian sunt numite dupa tipul de celule care devin maligne:


-carcinom scuamos: cancer care apare in celulele scuamoase, celulele subtiri, plate care tapeteaza esofagul; acest cancer este frecvent intalnit in portiunile superioare si mijlocii ale esofagului, dar poate sa apara oriunde pe lungimea acestuia; este numit si carcinom epidermoid
-adenocarcinom: cancerul apare in celulele glandulare (secretorii), care produc si elibereaza fluide, cum ar fi mucusul; adenocarcinomul se formeaza de obicei in portiunea inferioara a esofagului, in apropierea stomacului.

Factori de risc

Orice lucru care creste riscul de aparitie al unei boli este numit factor de risc.


Factorii care pot creste riscul de dezvoltare al cancerului esofagian sunt:


-sexul: cancerul esofagian este mai frecvent la barbati; riscul de dezvoltare al acestuia este de trei ori mai mare la barbati decat la femei
-rasa: barbatii din rasa neagra sunt mai predispusi la aparitia carcinomului scuamos decat caucazienii
-varsta: riscul pentru acest tip de cancer creste cu varsta
-fumatul
-consumul de alcool
-prezenta esofagului Barrett,


In fiecare an, sunt din ce in ce mai multe cazuri de adenocarcinom esofagian si mai putine de carcinom scuamos.

-fumatul
-consumul unor cantitati mari de alcool
-malnutritia (lipsa unor substante nutritive si/sau calorii)
-prezenta cheratozei palmo-plantare
-prezenta achalaziei (obstructia esofagului terminal, in apropiere de jonctiunea cu stomacul, restul esofagului fiind dilatat si plin cu resturi alimentare)
-inghitirea unei solutii caustice alcaline (anumite solutii de curatat)
-consumarea in mod obisnuit a unor lichide foarte fierbinti.

Factorii de risc pentru adenocarcinom

-prezenta bolii de reflux gastroesofagian (BRGE)
-prezenta esofagului Barrett
-folosirea medicamentelor care relaxeaza sfincterul esofagian inferior (inelul muscular care deschide si inchide orificiul dintre esofag si stomac
-obezitatea.

Teste screening pentru cancer esofagian

Testele sunt folosite pentru screeningul diferitelor tipuri de cancer. Unele teste de screening sunt folosite pentru ca si-au dovedit eficienta in descoperirea timpurie a cancerului si in scaderea riscului de deces prin aceste afectiuni. Alte teste sunt folosite pentru ca ele pot gasi cancerul la anumiti pacienti, cu toate ca in trialurile clinice nu s-a demonstrat ca aceste teste ar scade riscul de deces prin cancer.


Oamenii de stiinta studiaza testele de screening pentru a le gasi pe acelea cu cele mai putine riscuri si cele mai mari beneficii. Trialurile pentru screeningul cancerului, sunt realizate si pentru a arata daca detectarea timpurie (inainte de aparitia simptomelor) scade riscul de deces prin aceasta afectiune. Pentru anumite tipuri de cancer, diagnosticul si tratamentul in stadiile initiale al bolii, duc la o sansa mai mare de vindecare.Nu exista test screening standard sau de rutina pentru cancerul esofagian.

Testele care pot detecta cancerul esofagian sunt in studiu:


-esofagoscopie: o procedura prin care se vizualizeaza interiorul esofagului, pentru verificarea existentei unor portiuni anormale; un endoscop (un tub subtire, cu lumina la capat) este introdus prin gura sau nas in jos spre esofag; se pot preleva portiuni de tesut pentru biopsie
-biopsie: extirparea unor celule sau tesuturi pentru a fi examinate microscopic; biopsia mucoasei din zone diferite ale esofagului inferior, poate detecta esofagul Barrett in stadii incipiente
-periaj: o procedura prin care celulele de la nivelul mucoasei sunt indepartate prin periaj si examinate microscopic pentru anomalii; aceasta procedura poate fi facuta in timpul esofagoscopiei
-citologie prin balon: celulele de la nivelul mucoasei sunt prelevate cu ajutorul unui balon dezumflat care este inghitit de catre pacient; ulterior balonul este umflat si extras din esofag, iar celulele esofagiene de pe balon sunt examinate la microscop
-cromo-endoscopie: in timpul esofagoscopiei se coloreaza mucoasa cu un spray; zonele mai intens colorate pot fi un semn precoce de esofag Barrett
-spectroscopie fluorescenta: se foloseste o lumina speciala pentru vizualizarea mucoasei esofagiene; lumina raspandita de celulele mucoasei este masurata; tesutul malign raspandeste mai putina lumina decat tesutul normal.

Riscurile screeningului

Testele de screening prezinta riscuri. Deciziile privind testele screening pot fi dificile. Nu toate testele screening sunt utile si majoritatea prezinta riscuri. Inainte de test, pacientul trebuie sa discute despre acesta cu medicul. Este important de stiut ce riscuri au testele si daca a fost demonstrat ca reduc riscul de deces prin cancer.
Riscurile testelor de screening pentru cancer esofagian pot fi urmatoarele:


-descoperirea cancerului esofagian nu va imbunatati neaparat starea de sanatate sau nu va prelungi viata pacientului
-screeningul nu va imbunatati starea de sanatate si nu va prelungi viata pacientului cu cancer esofagian sau daca exista deja metastaze
-unele tipuri de cancer evolueaza fara simptome sau nu devin amenintatoare de viata, dar daca sunt gasite la un test screening pot fi tratate; nu se stie daca tratamentul acestora imbunatateste rata de supravietuire fata de cazul in care nu sunt tratate, iar tratamentul cancerului poate avea reactii adverse serioase.

Rezultate fals negative

Testele screening pot fi normale chiar in prezenta cancerului esofagian. La un pacient cu rezultate fals negative se pot intarzia investigatiile medicale, chiar in prezenta simptomelor.

Rezultate fals pozitive

Rezultatele testelor pot fi anormale chiar in absenta cancerului. Un rezultat fals pozitiv (arata prezenta cancerului cand el in realitate nu exista) poate determina anxietate si este urmat de mai multe investigatii (cum ar fi biopsie), care de asemenea prezinta riscuri.

Reactii adverse

Reactiile adverse pot fi determinate de insusi testul de screening. Reactii adverse rare, dar foarte serioase, pot sa apara in timpul esofagoscopiei si biopsiei. Acestea pot fi:


-inteparea esofagului
-probleme in respiratie
-atac de cord
-pasajul alimentelor, apei, acidului gastric sau vomei in caile aeriene
-sangerare.


Citeste si despre:

Legatura dintre alimentatie si cancer Teste care te ajuta sa afli daca esti predispus sa dezvolti cancer Profilaxia cancerului gastric Metaplazia intestinala - precursoarea cancerului gastric Cancerul pulmonar non-microcelular Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Substantele cancerigene din viata de zi cu zi Markeri tumorali - prezentare generala Boala Chagas - tripanosomiaza americana Endoscopia - investigatia digestiva superioara Teste screening recomandate femeilor