Stimularea ovariana nu creste riscul de cancer, asa cum se credea pana acum

Actualizat: 02 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Stimularea ovariana, folosita pentru tratarea infertilitatii, a fost asociata in trecut cu cresterea riscului de cancer hormono-dependent (ovarian, mamar sau uterin), insa studii noi prezentate recent la o conferinta din Germania au descoperit ca tratamentul este sigur.

Femeile care vor sa devina mame si au nevoie de stimulare ovariana pentru depasirea problemelor de fertilitate pot sta linistite. Tratamentul pentru infertilitate nu creste semnificativ riscul de cancer, asa cum se credea pana acum.

Cercetatorii americani de la Universitatea din Illinois au derulat studiul pentru depistarea efectelor cancerigene ale stimularii ovariene pe un esantion de 1000 de femei care au urmat tratamentul intre 1965 si 1988.

Rezultatele studiului au aratat ca tratamentul cu gonadotropine folosit frecvent in stimularea ovariana este sigur pentru sanatatea femeilor. Singurul tip de medicament care a crescut foarte usor riscul de cancer a fost Clomifenul citrat (Clomid), insa doar la femeile care au luat doze mai mari decat in mod obisnuit.

Savantii au declarat ca situatia la nivel global este linistitoare, dar ca femeile trebuie monitorizate atent in continuare.


Citeste si despre:

Factori de risc in dezvoltarea cancerului Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) Cancerul ovarian Cancerul de vezica urinara 8 lucruri banale care pot cauza cancerul de san Dezechilibrele hormonale si cancerul Relatia dintre bolile autoimune si cancer De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Donarea de ovule - proceduri medicale Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament Caracterizarea moleculara a tumorilor Ce este sindromul ovarelor polichistice si cum poate fi tratat Sindromul ovarului polichistic Tehnicile si sansele de reusita ale inseminarii artificiale Corpul tau: tot ce nu stii despre el!