Stimularea ovariana nu creste riscul de cancer, asa cum se credea pana acum

Publicat: 02 Iulie 2014

Stimularea ovariana, folosita pentru tratarea infertilitatii, a fost asociata in trecut cu cresterea riscului de cancer hormono-dependent (ovarian, mamar sau uterin), insa studii noi prezentate recent la o conferinta din Germania au descoperit ca tratamentul este sigur.

Femeile care vor sa devina mame si au nevoie de stimulare ovariana pentru depasirea problemelor de fertilitate pot sta linistite. Tratamentul pentru infertilitate nu creste semnificativ riscul de cancer, asa cum se credea pana acum.

Cercetatorii americani de la Universitatea din Illinois au derulat studiul pentru depistarea efectelor cancerigene ale stimularii ovariene pe un esantion de 1000 de femei care au urmat tratamentul intre 1965 si 1988.

Rezultatele studiului au aratat ca tratamentul cu gonadotropine folosit frecvent in stimularea ovariana este sigur pentru sanatatea femeilor. Singurul tip de medicament care a crescut foarte usor riscul de cancer a fost Clomifenul citrat (Clomid), insa doar la femeile care au luat doze mai mari decat in mod obisnuit.

Savantii au declarat ca situatia la nivel global este linistitoare, dar ca femeile trebuie monitorizate atent in continuare.


Email

Citeste si despre:

Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar