Cancerul vulvar - tipuri, simptome si tratament

Actualizat: 25 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Andreea Vinca
Consultant medical:

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Institutul Regional de Oncologie, Iasi

Generalitati


Vulva reprezinta partea exterioara a organelor genitale feminine. Ea este formata din deschiderea vaginului (se mai numeste si vestibul), labiile mari, labiile mici si clitorisul.

In jurul deschiderii vaginului exista doua seturi de pliuri ale pielii. Setul lateral este format din labiile mari, cu par pe suprafata exterioara si setul intern, ce este format din labiile mici. Labiile mici si cele mari se unesc in fata, unde formeaza clitorisul.

Acesta este un organ erectil, mic, care in timpul actului sexual se umfla cu sange. Glandele Bartholin se gasesc doar in interiorul deschiderii vaginului, unul pe fiecare parte, ele producand un lichid asemanator cu mucusul, care actioneaza ca un lubrifiant in timpul actului sexual.

Tipuri de cancer vulvar

1. Carcinoame cu celule scuamoase

Acest tip de carcinom este cel mai frecvent tip de cancer vulvar. El incepe in celulele scuamoase, principalul tip de celule ale pielii. Exista mai multe subtipuri de cancer cu celule scuamoase:

a. Tipul de cheratinizare este cel mai frecvent. De regula, apare la femeile mai in varsta si nu are legatura cu infectia cu virusul papilloma uman (HPV);

b. Tipul basaloid cel mai putin frecvent. Acesta apare frecvent la femeile tinere, ce au infectii cu HPV;

c. Carcinomul verucos este important de recunoscut, deoarece are o dezvoltare lenta si pare sa aiba un prognostic favorabil.

2. Adenocarcinom

Adenocarcinomul este cancerul ce se dezvolta in celulele glandelor. Aproximativ 8 din 100 de cancere vulvare sunt adenocarcinoame. Ele incep cel mai frecvent in celulele glandelor Bartholin. Adenocarcinoamele se pot forma, de asemenea, in glandele sudoripare ale pielii vulvare.

Boala Paget a vulvei este o afectiune in care celulele adenocarcinomului se gasesc in stratul superior al pielii vulvare.

3. Melanomul vulvar

Acest tip de cancer se dezvolta in celulele producatoare de pigment care ofera culoarea pielii. Ele sunt mult mai frecvente pe zone expuse la soare, dar pot incepe si in alte zone, cum ar fi vulva. Acest tip este rar, reprezentand doar 6 din 100 de cancere vulvare.

4. Sarcoame

Un sarcom reprezinta un cancer care are ca si punct de plecare celulele oaselor, muschilor sau tesutului conjunctiv. Sub 2 din 100 cancere vulvare apartin acestui tip. Spre deosebire de alte tipul de neoplasm vulvar, sarcoamele pot sa apara la femei de orice varsta, inclusiv in copilarie.

5. Carcinom cu celule bazale

Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer de piele, gasindu-se pe suprafetele expuse la soare.

Simptome

A. Clinic

Simptome:

Anamneza - antecedente genitale:

- prurit prin iritatie locala: trebuie facut diagnosticul diferential cu pruritul din micoze, infectii virale, alergii sau de origine psihogena;
- dureri locale, prezente in stadiul avansat;
- sangerari in caz de eroziuni;
- secretii, daca exista infectii asociate.

Examen clinic local - tuseu vaginal si rectal:

- leziuni ulcerative: carcinom invaziv;
- leziuni infiltrative: carcinom invaziv;
- leziuni exofitice: carcinom in situ.

Examen clinic general + statusul venos al membrelor inferioare + cautarea prezentei unui diabet.

B. Paraclinic: Radiografie pulmonara, ecografie abdominala, bilant biologic, cistoscopie si rectosigmoidoscopie.

Factori de risc in aparitia cancerului vulvar

Exista diferite tipuri de factori de risc. Unele, cum ar fi varsta sau rasa, nu pot fi schimbate. Altele sunt alegeri personale, cum ar fi fumatul, consumul de alcool si dieta. Avand un factor de risc sau chiar mai multe, nu inseamna ca o persoana va face cancer.

Varsta

Riscul de aparitie a cancerului vulvar creste pe masura ce femeile imbatranesc. Mai putin de 20% din cazuri apar la femei cu varsta sub 50 ani si mai mult de jumatate apar la femeile cu varsta peste 70 ani.

Papilomavirus uman

HPV reprezinta virusul papilomavirus uman. Unele tipuri de HPV pot provoca veruci in diferite parti ale corpului. Unele tipuri cauzeaza condiloame comune pe maini si picioare. Alte tipuri au tendinta de a provoca negii pe buze sau pe limba.

Anumite tipuri de HPV pot infecta organele genitale externe feminine si masculine, precum si zona anala, provocand negi.

Doua tipuri de HPV (HPV 6 si HPV 11) cauzeaza cele mai multe cazuri de veruci genitale, dar sunt rareori legate de cancer si sunt cunoscute ca HPV cu risc scazut.
Unii medici cred ca exista doua tipuri de cancer vulvar.

Un tip este asociat cu infectia cu HPV (mai mult de jumatate din toate cancerele vulvare sunt legate de infectia cu HPV cu risc ridicat) si tinde sa apara la femeile mai tinere. Celalalt nu este asociat cu infectia cu HPV si este mai frecvent intalnit la femeile in varsta.

Fumatul

Fumatul creste riscul aparitiei de cancer vulvar. In randul femeilor care au antecedente de infectie cu HPV, fumatul creste si mai mult riscul de aparitie a cancerului vulvar.

Infectia cu HIV

HIV provoaca SIDA, acest virus dauneaza sistemului imunitar, femeile au mai multe riscuri de a obtine si a ramane infectate cu HPV.

Stadializare

Sunt doua sisteme folosite in stadializarea cancerului vulvar: FIGO si TNM. Ambele clasifica cancerul vulvar bazat pe 3 informatii: T (marimea tumorii, cat de mare si profunda a crescut cancerul, cancerul a atins structurile sau organele din apropiere, cum ar fi vezica urinara sau rectul), N (raspandirea la ganglionii limfatici din apropiere), M (raspandirea sau metastazarea la locurile indepartate).

Tratament

Tratamentul utilizat in cacerul vulvar poate fi: chirurgical, radioterapie si chimioterapie.

Supraveghere

Pacienta se prezinta la control din 3 in 3 luni in primul an, apoi din 6 in 6 luni in urmatorii doi ani, apoi anual.


Citeste si despre:

Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Cancerul anal: simptome, cauze si tratament Vaccinul HPV - tot ce trebuie sa stii Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat 11 mituri despre HPV sau Virusul Papiloma Uman Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Procedura si efectele colposcopiei Vulvodinia Chistul glandelor Bartholin - bartholinita Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Sindromul post-avort - simptome si tratament