Negii sau verucile plantare

Actualizat: 05 Decembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Negii sau verucile sunt rezultatul unor infectii virale, fiind unele din cele mai frecvente afectiuni ale pielii. Acestea pot fi localizate oriunde pe suprafata plantara (talpa piciorului) si sunt insotite de simptome daca negii se afla in zonele in care se exercita presiune sau frecare prin miscarea membrelor inferioare. Perioada de incubatie este necunoscuta, dar se presupune ca ar varia de la cateva luni la cativa ani.

Virusul care determina aparitia condiloamelor, papilomavirus uman infecteaza doar stratul superficial al pielii, formandu-se un strat gros de piele, care daca este supusa unor presiuni devine dureroasa. Desi verucile dipar de la sine, in anumite cazuri poate fi necesar tratamentul acestora, mai ales atunci cand prezenta lor afecteaza negativ capacitatea unui individ de a merge pe jos.

Virusul Papiloma Uman

Exista cel putin 120 de tipuri diferite de virus papiloma uman (HPV), dar doar unele tipuri sunt responsabile de aparitia condiloamelor pieii. Anumite forme de virus au tendinta de a infecta zone anatomice specifice, cum ar fi suprafata plantara a piciorului.

Alte tipuri de HPV afecteaza tractul genital si pot reprezenta una dintre cauzele cancerului de col uterin sau a altor tipuri de cancere genitale.

Negii sunt infectii omniprezente. Cel putin jumatate dintre adulti sunt infectati pe parcrusul vietii lor. Verucile plantare sunt depistate la toate grupele de varsta, dar acestea sunt cel mai des intalnite in randul copiilor cu varsta intre 12-16 ani si mai rar la varstnici.

Factori de risc

Principalii factorii de risc care stau la baza dezvoltarii verucilor plantare sunt:
- utilizarea de dusuri sau bai publice
- traumatisme ale pielii
- sistem imunitar slabit din cauza unor conditii sau a anumitor medicamente utilizate

Cauze

Aceste excrescente inconfortabile sunt cauzate de Virusul Papiloma Uman (HPV) care se multiplica pe suprafetele calde si umede cum ar fi cele din zona piscinelor, vestiarelor si bailor. Agentul patogen este extrem de contagios si poate supravietui timp de mai multe luni fara o gazda umana.

Singura modalitate de a contacta HPV este prin contact direct iar calea virala de transmitere este prin intermediul taieturilor, zgarieturilor sau a altor leziuni de la nivelul pielii picioarelor. Atunci cand o persoana infectata merge cu picioarele goale pe podea, particule de virus pot fi eliberate si pot fi contactate de alta persoana de pe aceeasi suprafata. O alta posibilitate de infectare este utilizarea aceluiasi prosop pe care l-a folosit o persoana care are deja veruci plantare.

Semne si simptome

Printre principalele manifestari ale negilor sau verucilor plantare se numara:
- dureri de picior si senzatia de nodul sub piele
- dureri de picior sau spate, ca urmare a unei posturi gresite
- excrescente sau protuberante dure si ferme inchise la culoare. Aceste pete intunecate contin cheaguri de sange, capilare trombozate in straturile profunde ale pielii.
- suprafata neteda cu o culoare gri-galben sau maro

Verucile pot fi situate in zone de presiune sau a unor oase ale piciorului si pot fi plate din cauza presiunii exercitate asupra lor. In anumite cazuri verucile pot fi grupate, iar fuziunea poate lua forma unui mozaic.

Cand se va solicita asistenta medicala

Se va consulta direct doctorul daca negii nu se vor vindeca in urma tratamentului simplu la domiciliu. Poate fi necesara interventia dermatologului pentru diagnostic si recomandari terapeutice.

De obicei, negii apar intr-o zona in care exista o batatura care nu a fost observata anterior. Calusurile si bataturile se dezvolta treptat, pe parcursul a mai multor ani. Se va merge la consult medical indiferent de tipul formatiunii care apare.

Diagnostic

Diagnosticul se va stabili in urma observarii formatiunii. Daca medicul are dubii, poate solicita recoltarea unei mostre de tesut si analiza acesteia de catre un anatomopatolog. Specialistul poate lua in considerare inclusiv posibilitatea prezentei altor probleme care pot provoca simptome similiare (bataturi, calusuri)

Tratament

Autoingrijire la domiciliu

Intrucat verucile plantare pot sa dispara de la sine dupa cateva luni fara sa ramana vreo urma locala, intr-o prima etapa n-ar trebui sa se intervina in mod agresiv. Pentru ameliorarea temporara a durerii se va aplica local un plasture special din moleschin in jurul verucii.

In cazul celor mai multe dintre condiloamele plantare simptomatice, disconfortul este produs de frecarea sau presiunea care au loc asupra stratului de piele ingrosat al acestora si care actioneaza direct asupra tesuturilor nervoase. De aceea, simpla indepartare nontraumatica a pielii ingrosate ar putea fi optiunea potrivita.

Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unei pietre ponce sau alt material abraziv dupa ce talpa piciorului a fost imnuiata in apa timp de 20 de minute. Totusi, persoanele care sufera de boli ale arterelor periferice, diabet sau neuropatie periferica ar trebui sa evite aceasta tehnica.

Acidul salicilic

O alternativa prin care se poate elimina excesul de keratina este aplicarea locala a unui preparat care va contine acid salicilic sub forma de gel sau unguent. Se vor respecta instructiunile inscrise in prospect, deoarece aplicarea solutiei pe o arie extinsa de piele, pe rani, leziuni sau depasirea timpului recomandat de actiune pot determina arderea pielii.

Periodic se va freca cu o piatra ponce portiunea in care se afla veruca. Zona afectata se va inmuia timp de cateva minute in apa calda inainte de aplicarea acidului salicilic. Acest lucru va amplifica efectul medicatiei. Se va indeparta cu prosop, perie sau pila orice urma de tesut si se va usca pielea.

Este important ca locul afectat sa fie acoperit cat mai mult timp posibil. Daca un astfel de tratament nu da rezultate dupa cateva saptamani, se va consulta medicul pentru instituirea unor metode mai agresive de indepartare a negului. Nu este recomandata utilizarea prelungita a acestor medicamente la sugari, persoanele cu diabet zaharat si la cele cu tulburari ale circulatiei sangvine.

Preparatele comerciale care contin aproximativ 17% acid salicilic si acid lactic 17% (cu aproximatie) pot fi aplicate zilnic, dupa dus. Preparatul se va lasa sa se usuce si negii vor fi acoperiti cu un bandaj impermeabil care va fi eliminat la urmatorul dus.

Ocluzia cu banda adeziva

O alta metoda de eliminare a verucilor plantare este ocluzia cu banda adeziva. Aceasta presupune acoperirea negului cu o banda adeziva speciala, care va fi mentinuta 24 de ore pe zi sase zile din cele sapte ale saptamanii, pe o perioada de sase saptamani.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Afectiuni comune ale picioarelor HPV Cum se manifesta infectia cu HPV la barbati Acidul salicilic : cum il utilizezi corect Ingrijirea picioarelor Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Simptomele si factorii de risc ai cancerului laringeal Negii genitali Negii sau verucile: de ce apar si cum se trateaza Papiloamele si negii - cat de periculosi sunt pentru organism Eliminarea negilor cu banda adeziva: mit sau realitate?