Ai pete pe piele? Afla de ce boli poti suferi

Actualizat: 14 Mai 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Melanina este hormonul responsabil pentru culoarea pielii si, daca exista o perturbare de secretie a acesteia, pot sa apar diferite tulburari de pigmentare. De asemenea, si o gama larga de afectiuni cronice determina aparitia petelor de culoare pe piele.

Principalele boli din spatele petelor de pe piele

Purpura este o afectiune complexa, caracterizata prin aparitia pe piele a unor pete rosii, provocate de trecerea eritrocitelor in derm. Printre simptome se gasesc: sangerarile dese din nas sau din gingii. Boala poate fi diagnosticata cu ajutorul analizelor de sange, iar in functie de rezultat pacientul va fi tratat fie de medicul internist, fie de hematolog.

Melasma - sunt afectate mult mai frecvent femeile comparativ cu barbatii, mai ales cele tinere sau de varsta medie. Afectiunea se caracterizeaza prin aparitia unor pete de culoare maro deschis pana la brun inchis, in general asimptomatice.

Nu cauzeaza senzatia de mancarime sau usturime si sunt prezente pe fata, in zona obrajilor si pe frunte. Cauzele melasmei nu sunt cunoscute, insa din categoria factorilor de risc se gasesc: expunerea prelungita la soare, factori genetici, modificarile hormonale din timpul sarcinii, administrarea de anticonceptionale sau afectiuni ale glandei tiroide.

Tratamentul este de lunga durata si se realizeaza numai in cabinetul medicului specialist dermatolog. La ora actuala exista multe proceduri precum: microdermabraziunea, peeling-ul superficial, mezoterapia depigmentara. Si acasa se va continua tratamentul, insa acesta va fi doar de intretinere. Persoanele cu aceste afectiuni vor folosi intotdeauna un factor de protectie solara ridicat, 50 cu filtre UVA si UVB.

Hemocromatoza este o afectiune de regula mostenita, in care exista o acumulare de fier in organism. Hemocromatoza se manifesta prin dureri articulare, oboseala, pierdere inexplicabila in greutate, colorarea anormala a tegumentelor, dureri abdominale.

Afectiunea poate fi genetica, simptomele aparand in jurul varstei de 20 de ani, dar poate fi si dobandita (este intalnita la pacientii cu afectiuni hepatice, cu diabet zaharat sau la pacientii cu afectiuni ale colecistului.

Pielea pacientului devine mai inchisa la culoare. De regula, astfel de pete apar pe fata, gat si pe maini, iar la inceput sunt galben-maronii, ulterior transformandu-se in gri-albastrui.

Diagnosticul se stabileste dupa efectuarea unor infestigatii de laborator. Boala prezinta o evolutie cronica, iar durata de viata este determinata de stadiul afectiunii la diagnosticare. Tratamentul dubleaza durata de viata din momentul diagnosticului de certitudine.

Vitiligo - se estimeaza ca aproximativ 3% din populatia globului este afectata de vitiligo. Atat femeile, cat si barbatii prezinta acelasi risc de a dezvolta boala, iar la aproape jumatate dintre pacienti debutul este precoce, inaintea varstei de 20 de ani. Virtiligo este o boala a pielii si a mucoaselor, care se caracterizeaza prin pete mari, de culoare alba.

Apare in urma unei traume, a unui stres prelungit sau din cauza unor probleme metabolice. Practic insa, la baza acestei afectiuni se afla distrugerea melanocitelor, celulele care produc pigmentul brun de la nivelul pielii, prin mai multe mecanisme posibile.

La ora actuala, exista tratamente care doar monitorizeaza boala, fara a o putea vindeca. Pacientilor cu vitiligo li se recomanda sa evite traumatismele fizice, acestea putand cauza aparitia de noi leziuni.

Se recomanda sa se evite taieturile, zgarieturile, hainele foarte stramte, bijuteriile si obiectele care produc iritatii ale pielii. De asemenea, este indicata fotoprotectia, fiindca pielea afectata de vitiligo nu se poate bronza.

• Disfunctie a glandelor suprarenale - petele de culoarea cafelei pot sa apara de la expunerea prelungita la soare, insa sunt cazuri cand ascund si afectiuni serioase, precum este boala Addison – o insuficienta a glandelor suprarenale, o afectiune rara.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Semnificatia simptomelor intalnite zi de zi 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta Rozaceea Cancerul de piele nemelanomatos Tipuri de candidoze Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Dermabraziunea Cum iti afecteaza sanatatea lipsa somnului Riscurile expunerii prelungite la soare si cum alegem crema de protectie potrivita Afectiuni ale cavitatii bucale Reactii ale pielii cauzate de plante