Dieta influenteaza riscul de aparitie a multor afectiuni inclusiv bolile cardiovasculare, boala Alzheimer, diabetul, osteoporoza, afectiunile oculare si unele forme de cancer.
In mod traditional se considera ca dietele bogate in proteine sunt foarte daunatoare pentru sistemul cardiovascular, determinand ateroscleroza accelerata datorita concentratiei crescute de grasimi saturate din carne, oua si produse lactate.
Recent un studiu efectuat de o echipa de cercetatori de la Harvard Medical School, USA, a demonstrat ca exista insa o dieta bogata in proteine care protejeaza sistemul cardiovascular determinand scaderea nivelului LDL colesterolului, trigliceridelor si a tensiunii arteriale. Dieta conceputa de echipa de cercetatori de la Harvard Medical School contine alimente cu continut bogat de proteine atat de origine animala cat si vegetala, avand un continut scazut de grasimi saturate.Pe langa proteinele animale provenite din carnea de peste si pui, dieta are in componenta si proteine vegetale din nuci, fasole, cereale integrale si alte produse dietetice fara grasimi.
O dieta bogata in proteine nu trebuie sa fie alcatuita numai din carne si oua, a declarat Prof. Dr. Frank M. Sacks, coordonatorul echipei de cercetatori si nu toate dietele cu continut scazut de carbohidrati sunt la fel. Cele mai bune planuri dietetice au unele elemente comune, inclusiv importanta acordata legumelor, fructelor si cerealelor integrale.