Diferenta dintre atacul de cord si disectia aortica

Publicat: 23 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Aorta este o artera de dimensiuni mari care transporta sangele din inima. Daca isi face aparitia o disectie a aortei, aceasta inseamna ca sangele se scurge in afara lumenului arterial sau al vasului de sange.

Scurgerea de sange provoaca o divizare intre straturile interioare si medii ale peretelui aortei pe masura ce aceasta progreseaza.

Uneori, hemoragiile de sange provoaca o ruptura in vasele mici, care alimenteaza peretii din afara si mijlocul aortei. Astfel, se poate provoca slabirea stratului interior al aortei in care s-ar putea produce o rupere, ducand la o disectie aortica.

Principalul pericol este ca disectia sa duca la scurgerea sangelui din aorta. Acest lucru ar putea provoca complicatii letale, precum ruptura arterei disecate sau blocarea severa a fluxului sanguin.

Cel mai grav scenariu ar fi daca disectia se rupe si trimite sange in spatiul din jurul inimii sau al plamanilor. Daca suferiti de dureri toracice severe sau alte simptome ale unei disectii aortice solicitati imediat asistenta medicala de urgenta.

Simptome

Simptomele unei disectii aortice pot fi dificil de deosebit de cele ale altor afectiuni ale inimii, precum atacul de cord.

Durerile toracice si durerile din partea din spate sunt cele mai frecvente simptome ale acestei afectiuni. De obicei, exista dureri alaturi de un sentiment ca ceva este ascutit sau intepenit in piept.

Spre deosebire de cazul atacului de cord, cand durerea incepe brusc, in cazul disectiei, durerea apare in mod progresiv.

Unele persoane au dureri mai blande, care uneori sunt confundate cu intepenirea musculara, dar astfel de cazuri sunt mai putin frecvente.

Alte semne si simptome includ:

- lipsa de aer;
- stare de lesin;
- transpiratie;
- slabiciune sau paralizie pe o parte a corpului;
- probleme de exprimare;
- un impuls mai slab intr-un brat decat in celalalt;
- ameteli sau stari de confuzie.

Cauze

Desi cauza exacta a disectiilor aortice nu este cunoscuta, medicii cred ca tensiunea arteriala ridicata este un factor care contribuie la faptul ca provoaca o strangere pe peretii arterelor.

Orice factor care va slabeste peretele aortic poate duce la disectie. Acestea includ afectiunile mostenite in care tesuturile corpului se dezvolta anormal, precum sindromul Marfan, ateroscleroza si leziunile accidentale ale pieptului.

Tipurile de disectie aortica

Aorta calatoreste in sus dupa ce paraseste inima, fiind cunoscuta sub numele de aorta ascendenta. Apoi, coboara in jos, trecand din zona pieptului in abdomen.

Aceasta este cunoscuta sub numele de aorta descendenta. O disectie poate sa apara in partea ascendenta sau descendenta a aortei. Disectiile aortice sunt clasificate ca tip A si tip B:

Tipul A

Cele mai multe disectii incep in sectiunea ascendenta, unde sunt clasificate ca tip A.

Tipul B

Disectiile care incep in aorta descendenta sunt clasificate ca tip B. Acestea tind sa fie mai putin periculoase pentru viata decat cele de tip A.

Cine se afla in pericolul de a suferi o disectie aortica?

Potrivit Clinicii Mayo, riscul de suferi o disectie aortica creste odata cu varsta si este mai mare in cazul barbatilor sau persoanelor in varsta de 60-80 ani.

Factorii care duc la cresterea riscului de a suferi o disectie aortica sunt:

- tensiune arteriala crescuta;
- fumatul;
- ateroscleroza, care este procesul de leziune, acumularea de placi calcifiate;
- sindromul Marfan, in care tesuturile organismului sunt mai slabe decat cele normale;
- o operatie anterioara pe inima;
- un accident care a implicat leziuni toracice;
- o aorta ingustata congenital;
- o supapa aortica defectuoasa;
- consumul de cocaina, care poate provoca anomalii severe in sistemul cardiovascular;
- sarcina.

Diagnostic

In cazul unui consult, medicul va folosi un stetoscop pentru a asculta zgomotele anormale provenite de la aorta. Un test denumit electrocardiograma (EKG) analizeaza activitatea electrica din inima.

De multe ori, o disectie aortica poate fi confundata cu un atac de cord, uneori fiind posibila aparitia ambelor afectiuni in acelasi timp.

Sunt disponibile mai multe teste pentru a diagnostica disectia aortica. Acestea pot include:

- radiografie a pieptului;
- scanare CT;
- angiografie;
- ecocardiograma transesofagiana.

O ecocardiograma transesofagiana implica trecerea unui dispozitiv care emite valuri sonore in gat, in esofag, pana in apropiere de zona de la nivelul inimii. Undele de ultrasunete sunt folosite pentru a crea o imagine a inimii si aortei.

Tratarea unei disectii aortice

Disectia de tip A necesita o interventie chirurgicala de urgenta. De obicei, disectia de tip B poate fi tratata mai degraba cu medicamente decat cu interventii chirurgicale, daca nu este complicata.

Medicamentele

Morfina este cel mai des folosita in acest caz, dar si medicamentele beta-blocante, care scad tensiunea arteriala.

Interventiile chirurgicale

Printr-o interventie chirugicala, sectiunea rupta a aortei este indepartata si inlocuita cu o grefa sintetica. Daca si una dintre supapele inimii a fost deteriorata, acesta este, de asemenea, inlocuita.

Daca exista o disectie de tip B, este necesara o interventie chirurgicala in cazul in care aceasta afectiune continua sa se agraveze chiar si atunci cand tensiunea arteriala este sub control.

Perspectiva pe termen lung

In cazul persoanelor care sufera o disectie de tip A, o interventie chirurgicala de urgenta inainte de producerea rupturilor aortei ofera o sansa buna de supravietuire si recuperare. Odata ce aorta s-a rupt, sansele de supravietuire scad considerabil.

Detectarea precoce este esentiala. De obicei, o disectie de tip B necomplicata este tratata pe termen lung cu medicatie si monitorizare atenta.

In cazul persoanelor care au afectiuni care pot creste riscul de disectie aortica, precum ateroscleroza sau hipertensiunea arteriala, alegerea unui stil de viata mai sanatos in ceea ce priveste dieta si exercitiile fizice regulate poate duce la reducerea riscului de aparitie al unei disectii aortice.

Daca este cazul, medicul poate ajuta prin prescrierea unei terapii adecvate de medicamente pentru hipertensiune arteriala sau colesterol ridicat. In plus, renuntarea la fumat are un rol esential in protejarea sanatatii generale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica
Tel: 031.9995
Bucuresti, Strada Cosminului, Nr.13, Sector2, București
Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES
Tel: 40319300
Bucuresti, Str. Tony Bulandra Nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza...
Email
Clinici
recomandate

Citeste si despre:

MedLife anunta concluziile primei etape in studiul privind raspunsul imun al organismului dupa vaccinarea anti-COVID-19 La cat timp se face rapelul daca ne-am infectat cu COVID-19 intre doze? Oficial: Romania va continua vaccinarea cu AstraZeneca, pentru toate categoriile de varsta! Oxford intrerupe testele clinice cu vaccinul AstraZeneca pe copii si adolescenti Suferi de alergii? Iata cateva antihistaminice naturale MedLife a identificat 88 de cazuri noi cu tulpina britanica, din 94 de probe secventiate MedLife a identificat alte 92 de cazuri cu tulpina britanica din 92 de probe noi secventiate Testarea pentru COVID in farmacii ar putea incepe intr-o saptamana Ce ar trebui sa stii despre variantele si mutatiile SARS-CoV-2? Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta?