Nivelul de colesterol si modul in care difera de la barbati la femei

Actualizat: 29 Aprilie 2015
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Dintre toti factorii de risc care pot determina dezvoltarea bolilor de inima, colesterolul este, probabil, cel mai usor de modificat. Colesterolul ridicat se va depune pe peretii arterelor, in urma unui proces numit ateroscleroza, care are ca rezultat formarea unei placi ceroase numite aterom. Aceasta va limita fluxul de sange care circula catre organele si tesuturile vitale.

Totusi, desi valorile colesterolului pot fi micsorate prin modificarea stilului de viata, exista si unele aspecte care nu pot influenta nivelul colesterolului. Cu cat este mai mare nivelul de colesterol rau, cu atat o persoana prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta boli cardiace.

Diferente ale valorilor colesterolului la barbati si la femei

Exista cateva deosebiri in modul in care fluctueaza nivelul colesterolului in cazul unui barbat si in cel al unei femei, care depind de mostenirea genetica, istoricul familial, stilul de viata (fumat, sedentarism), dieta, starea generala de sanatate, dar si varsta.

Ce ar trebui sa stie barbatii despre modul in care se schimba valorile colesterolului:

- barbatii, care au varsta de peste 45 de ani, prezinta un risc crescut de a avea colesterol ridicat si de a dezvolta boli cardiovasculare;

- barbatii mai tineri ar trebui sa-si evalueze in mod constant nivelul de colesterol din sange si sa evite grasimile nocive pentru organism;

- la barbatii mai tineri si slabi ar putea fi prezenta o rezistenta ridicata la insulina care ar putea juca un rol hotarator in dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Aceasta rezistenta la insulina a fost asociata cu o scadere a colesterolului bun si o crestere a trigliceridelor.

Ce ar trebui sa cunoasca femeile despre modul in care se modifica nivelul colesterolului:

- femeile tinere tind sa aiba niveluri mai mici ale colesterolului rau in sange, comparativ cu barbatii, dar dupa pubertate situatia se inverseaza. Ca urmare a declinului productiei de estrogeni, dupa menopauza, cantitatea de colesterol bun intalnit la femei tinde sa scada foarte mult. Aceste modificari cresc probabilitatea declansarii bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale la femei, dupa menopauza.

- terapia de substitutie hormonala nu are intotdeauna efectul scontat si nu ofera protectie impotriva bolilor de inima, indiferent ca este vorba despre monoterapie sau o combinatie intre estrogen si progesteron. Se pare ca in urma acestui tip de tratament s-ar obtine rezultate mai bune, daca medicamentele ar fi prescrise in timpul primilor ani de menopauza.

- chiar daca valorile colesterolului unei femei sunt ridicate in timpul sarcinii, acest lucru nu are semnificatie negativa, intrucat colesterolul este esential pentru cresterea si dezvoltarea fatului, stabilizarea membranelor celulare, productia bilei si pentru functia creierului.

Prevenirea actiunii factorilor de risc care contribuie la cresterea colesterolului

Exista cateva modalitati prin care puteti preintampina actiunea factorilor de risc care pot duce la marirea valorilor colesterolului:


Citeste si despre:

Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol Ce inseamna de fapt nivelul ridicat de colesterol 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Terapii naturale din plante pentru „sanatate curata” Probleme cu acneea? Solutiile naturale sunt cele recomandate Ai colesterolul marit? Iata de ce. 10 teste medicale care iti pot salva viata 13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta 7 lucruri surprinzatoare despre colesterol Tiroidita Hashimoto - semne care indica ca ai probleme cu tiroida 6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor