Postbioticele – O noua solutie pentru sanatatea intestinului

Actualizat: 12 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Daca sunteti la curent cu stirile din domeniul sanatatii, cel mai probabil ca ati auzit de prebiotice si probiotice*. Ambele au legatura cu mentinerea sistemului digestiv sanatos, printre alte beneficii pentru sanatate.

Postbioticele sunt mult mai putin cunoscute, dar cercetarile recente sugereaza ca acestea au un rol la fel de important, daca nu chiar mai important, in mentinerea si imbunatatirea sanatatii noastre. De fapt, multe dintre beneficiile pentru sanatate atribuite prebioticelor se datoreaza postbioticelor.

In 2019 Societatea stiintifica internationala a prebioticelor si postbioticelor ( ISAPP) defineste postbioticele drept microorganisme neviabile si/sau componentele acestora care confera gazdei un beneficiu pentru sanatate. Ele pot contine celule microbiene sau componente celulare inactivate cu sau fara metaboliti.

Acestea ofera mai multa flexibilitate si siguranta, deoarece sunt
• usor de standardizat si depozitat,
• au actiune mult mai rapida,
• o durata mai mare de valabilitate si
• sunt lipsite de reactiile adverse potentiale date de bacteriile vii.

Un exemplu de postbiotice sunt bacterii lactice inactivate termic (tindalizate). Prin tindalizare**, o procedura de sterilizare termica speciala, rezulta celule neviabile care pastreaza intreaga structura antigenica avand acelasi efect antiinflamator si de stimulare a sistemului imun ca si probiotice. Actiunea lor poate fi comparata cu o imunizare orala data de un vaccin
Aceste bacterii lactice tindalizate se regasesc in produsul Tasectan Duo in combinatie cu gelatina Tanat.

Gelatina Tanat este un un mucoprotector, care actioneaza prin formarea unui film*** care actioneaza prin 3 mecanisme
1. protejeaza peretele intestinal,
2. neutralizeaza germenii si toxinele si
3. elimina agentii patogenii responsabili de diaree .

Astfel functia fiziologica a peretilor intestinali se restabileste. Mucoprotectorul este conceput specific pentru a controla si reduce simptomele asociate cu diareea provocata de diverse cauze, simptome cum ar fi tensiunea abdominala si defecarile frecvente. Efectul apare in primele 12 ore. Ea se regaseste in toata gama de antidiareice Tasectan

Tasectan DUO pe langa mucoprotector contine o combinatie de bacterii lactice tindalizate care intareste capacitatea de aparare intestinala si asigura rapid o revenire la conditiile fiziologice optime intestinale.
Aceasta combinatie intareste capacitatea de aparare intestinala si asigura rapid o revenire la conditiile fiziologice optime intestinale.

Tasectan Duo este utilizat in tratamentul diareei acute si pentru prevenirea dezechilibrelor florei intestinale (disbiozelor) asociate cu diareea ca de exemplu din :
•gastroenterita infectioasa
•tratamentul cu antibiotice sau chimioterapice
•factori de risc - malnutritia, varsta inaintata, diabetul / sindromul metabolic si stresul.

Care sunt avantajele familiei de antidiareice Tasectan
1. Imbunatatesc rapid si in siguranta simptomele de diaree

2. Actioneaza exclusiv la nivel intestinal
Nu sunt absorbite in organism
• Nu afecteaza motilitatea intestinala normala

Nu au efect farmacologic sau metabolic
• Nu modifica compozitia fiziologica a florei intestinale

3. Nu interfera cu absorbtia substantelor nutritive sau medicamente

4. Usor de administrat
Pentru toata familia – pulbere pentru copii, capsule/comprimate pentru adulti
• Administrare de la varsta de 3 luni
• Pulberea usor de combinat


5. Bine tolerate si acceptate
• Fara gust si miros -Acceptat de copii
• Nu contin lactoza, gluten, drojdie sau soia

Tasectan si Tasectan Duo sunt disponibile atat sub forma de plicuri pulbere pentru copii cat si capsule/comprimate pentru adulti.
Mod de administrare Tasectan si Tasectan DUO: Pudra se poate adauga in hrana sau se poate amesteca cu o cantitate mica de lichid care nu e fierbinte (lapte, suc de fructe sau apa). Se amesteca bine si se administreaza imediat.

Datorita profilelor de siguranta favorabile, Tasectan si Tasectan Duo sunt potrivite pentru adulti si copii de toate varstele, incepand cu 3 luni.


Tasectan Duo si Tasectan sunt dispozitive medicale marca CE, disponibile in farmacii. Pentru mai multe informatii referioare la efectele sau la posibilele efecte secundare, adresati-va medicului sau farmacistului si cititi prospectul din interiorul ambalajului.

Mai multe informatii : https://montavit.ro/ro/produse/dispozitive-medicale/tasectan-duo

Legenda:*Probioticele sunt „microorganisme vii care, atunci cand sunt administrate in cantiti adecvate, confer un beneficiu sanatatii gazdei” , in timp ce prebioticele sunt „substratele selectiv utilizate de microorganismele gazda care confera un beneficiu pentru sanatate” **Tindalizare = expunerea la temperaturi ridicate (aproximativ 80-100oC) pentru o anumita perioada de timp la fiecare cateva zile. Cu fiecare etapa de incalzire, bacteriile dezvoltate sunt distruse; sporii neafectai germineaza in perioadele intermediare si sunt ulterior sterilizati. In acest fel se pastreaza structura antigenica capabila de declansarea raspunsului imun. ***Protectorii mucoasei intestinale (mucoprotectoarele) sunt polimeri ce actioneaza in acelasi fel ca bariera naturala de mucina (mucomimetice). Ei sunt capabili sa formeze un film mucoadeziv protector in intestin astfel reducand agresiunile intestinale care cauzeaza inflamatie si simptome de diaree. In plus agentii patogeni care deja au patruns sunt izolati si neutralizati de sistemul imunitar propriu.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna Remedii alternative pentru sindromul de colon sau intestin iritabil Meiul, lintea si hameiul in alimentatia sanatoasa Imunitatea la copii Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei 5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate Flatulenta – alimente si remedii Acidoza lactica: cauze si simptome 15 alimente bogate in probiotice