Imunitatea la copii

Actualizat: 09 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Orice parinte isi doreste sa aiba un copil sanatos. Perioada copilariei este deosebit de frumoasa, dar parintele este nelinistit in aceasta perioada cu privire la afectiunile pe care le poate dobandi copilul sau.

Prezenta unui copil in colectivitate atrage prin factorii favorizanti impliciti, raceli frecvente.

Este binecunoscut un “scenariu” care da dureri de cap tuturor parintilor: copilul merge in colectivitate si se intoarce acasa cu nasul infundat, tuse, febra si dureri in gat; sta cateva zile acasa, dar, de indata ce revine in colectivitate, revin aceleasi simptome si se reia acelasi scenariu.

De fapt, imunitatea copiilor este una dintre principalele preocupari ale parintilor inca de la nasterea acestora.

Cauzele unei imunitati scazute a copiilor

Trecerea de la o temperatura la alta si umiditatea favorizeaza infectiile respiratorii. De incidenta afectiunilor respiratorii nu este vinovata atat temperatura scazuta, cat faptul ca organismul petrece mult timp in spatii inchise, neaerisite.

Astfel, este favorizata, prin contactul mai strans dintre persoane, raspandirea microbilor.

De asemenea, in anotimpul rece alimentatia, variatiile termice si umiditatea au influenta asupra statusului de aparare al organismului, care incearca sa lupte cu diverse bacterii si virusuri pana la un anumit moment, cand capacitatea de aparare este depasita si apare boala.

Sistemul imunitar al copiilor nu este complet maturizat. Cu privire la afectiunile respiratorii la copii, trebuie avut in vedere si contactul dintre acestia - ei nu stiu sa se protejeze de factori externi (de ex. stranutul altui copil).

La acestea se adauga tabieturile alimentare cu refuzul multor copii de a manca legume si fructe, fapt ce favorizeaza aparitia carentei de vitamine, si implicit, aparitia racelilor repetate.

Dieta este o componenta importanta in cresterea si dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor. In acest sens, o categorie de alimente benefice sunt cele care au in continut prebiotice, cum sunt lactatele, dar si rosiile, ceapa, sparanghelul, usturoiul si anghinarea, care contribuie la cresterea capacitatii naturale de autoaparare a organismului copiilor.

Lupta impotriva virusurilor, bacteriilor sau a altor tipuri de germeni cauzatori de boli nu se sfarseste niciodata. Indiferent ca este iarna, vara, primavara sau toamna, sistemul imunitar al copilului are nevoie tot timpul de aliati nutritionali puternici, pregatiti sa faca fata cu succes agresorilor care atenteaza la sanatatea lui.

Destul de des, copilul pune mana pe diverse obiecte, pe jos, iar unele virusuri pot rezista perioade indelungate pe aceste obiecte.

Practicarea unui sport de echipa, care se desfasoara in aer liber, astfel incat copilul sa ia contact cu razele soarelui si sa inspire aer curat, este benefica copilului pentru cresterea imunitatii acestuia, deoarece activitatea fizica stimuleaza circulatia sanguina, si implicit celulele sistemului imunitar.

Urmare a acestui fapt, copilul va avea pofta de mancare si va dormi bine. Somnul suficient este o alta componenta esentiala pentru intarirea sistemului imunitar al copilului.

Din dorinta de a-si proteja copilul parintii gresesc uneori, in sensul ca igienizeaza excesiv cam toate obiecte/zonele cu care poate lua contact copilul, ingnorand ca sistemul imunitar al celor mici trebuie sa lupte si sa isi creeze proprii anticorpi la milioane de microbi cu care copilul intra in contact.

Atitudinea parintilor trebuie sa fie relaxata in ceea ce priveste dorinta fireasca a copilului de a explora lumea din jurul sau, cu tot ce cuprinde aceasta, astfel incat atunci cand copilul merge in colectivitate, acesta sa aiba un organism puternic.

Nu in ultimul rand, un mediu familial plin de liniste, dragoste, intelegere contribuie la sanatatea copilului. Copiii sunt sensibili nu doar la nivel fizic, ci si emotional.

Un copil care face parte dintr-o familie unita, in care certurile, tipetele, violentele sau atmosfera incarcata de negativitate nu prea exista, este un copil care se imbolnaveste mai rar.

Sistemul imunitar este intarit de sentimentele pozitive, de multumire, bucurie, fericire ale copilului. S-a constatat ca atunci cand in mediul de viata familial al copilul exista certuri, reprosuri, lacrimi etc. la care acesta asista, copilul devine trist, uneori chiar stresat, se inchide in sine si imunitatea lui are de suferit.

Sistemul imunitar al copilului se maturizeaza in jurul varstei de 11-12 ani. Pana la aceasta varsta, amigdalele si timusul ("glanda copilariei", care involueaza dupa 14 ani) reprezinta adevarate scoli pentru imunitate.

Aceste organe limfoide „instruiesc” alte componente ale sistemului imunitar cu memorie, adica cand organismul intalneste un agent patogen (virus, bacterie), acesta lupta impotriva lui si in urma acestei „confruntari” isi dezvolta anticorpi.

Anumite categorii de anticorpi raman in organism toata viata, iar la urmatoarea „confruntare”cu un agent patogen sistemul imunitar il recunoaste, isi aminteste totul despre el si il invinge cu usurinta.

De aceea se spune ca racelile din copilarie ajuta la formarea imunitatii, ele perfectioneaza sistemul imunitar, astfel incat la varsta adulta ajungem sa racim o data sau de doua ori pe an sau chiar mai rar. Tot memoria sistemului imunitar ne ajuta sa facem doar o singura data bolile copilariei (varicela, rujeola, oreion, rubeola).


Citeste si despre:

Pneumonia la copii Alimentatia corecta a copiilor Echinaceea sustine imunitatea copiilor Deficienta de fier afecteaza majoritatea copiilor Racelile la copii, un serial cu multe episoade Inceperea noului an scolar: 3 recomandari pentru gestionarea stresului copiilor Beneficiile homeopatiei in tratamentul copiilor Toamna – anotimpul imunizarii copiilor Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina?