Gena care controleaza producerea spermatozoizilor nu s-a modificat de peste 600 milioane de ani

Actualizat: 21 Iulie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Gena care controleaza producerea spermatozoizilor umani la barbati nu s-a modificat de peste 600 milioane de ani. De fapt, aceasta pare sa fie singura gena necesara pentru producerea spermei la fiintele vii incepand de la insecte pana la mamifere. Denumita "Boule", aceasta gena a ramas neschimbata de-a lungul evolutiei, au declarat cercetatorii de la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

In cadrul unui studiu, cercetatorii au analizat si comparat sperma de la o insecta, un arici de mare, un cocos, un peste si un om. Atunci cand au inlaturat gena "Boule" animalul a ramas sanatos, dar nu a mai putut produce sperma.

Cercetarea, publicata in revista PLOS Genetics, pe 15 iulie, ar putea avea o serie de implicatii pentru sanatatea umana; astfel, s-ar putea stabili care sunt cauzele infertilitatii masculine sau s-ar putea pune bazele unui nou contraceptiv masculin.

Profesorul Eugene Xu, medic de obstetrica si ginecologie, sustine ca rezultatul studiilor confirma ca "abilitatea genului masculin de a produce sperma este foarte veche, probabil originara, de la inceputul evolutiei animalelor cu 600 de milioane de ani in urma. Producerea spermei animalelor se bazeaza pe un prototip comun."

Gena "Boule" este cea mai veche gena a spermei descoperita vreodata. Rezultatul cercetarilor este cu atat mai surprinzator cu cat productia de sperma este influentata de evolutia si de selectia naturala.


Citeste si despre:

Genele care predispun la boala Alzheimer - ce rol au in preventie si tratament Ai probleme cu colesterolul? Iata 7 modalitati prin care il aduci in limite normale Obiceiuri care iti pot influenta metabolismul Afectiuni care se pot ameliora cu ajutorul catinei Ptoza palpebrala (pleoapele cazute) Gusa tiroidiana Hemofilia (boala Christmas) Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce complicatii pot aparea in cazul albinismului? Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor) Acromegalia Dieta pentru hipotiroidism Glanda tiroida si legatura ei cu greutatea corporala Siclemia sau anemia cu celule in secera Inseminarea artificiala intratubara (ITI)