Dieta pentru hipotiroidism

Actualizat: 05 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Hipotiroidismul reprezinta conditia medicala in care glanda tiroida nu produce destul hormon tiroidian. Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata in partea din fata a gatului. Aceasta produce hormoni care controleaza modul in care organismul foloseste energia.

Un nivel scazut de hormoni tiroidieni afecteaza intregul corp. Persoanele cu hipotiroidism experimenteaza senzatii de slabiciune si oboseala. Atunci cand afectiunea nu este tratata, este posibil sa apara cresterea nivelului de colesterol. Astfel se maresc riscurile de atac de cord sau accident vascular cerebral. In timpul sarcinii, hipotiroidisumul netratat poate afecta sanatatea copilului dumneavoastra.

Cea mai buna dieta pentru gestionarea hipotiroidismului include consumul anumitor produse alimentare si eliminarea altora (chiar daca acestea sunt considerate, in general, sanatoase). Dieta mai trebuie sa contina suplimente naturale specifice si remedii pe baza de plante care ajuta la diminuarea simptomelor bolii.

Prin respectarea unei diete corespunzatoare veti observa o schimbare semnificativa a starii generale de sanatate. Cu o alimentatie adecvata veti putea sa controlati cele mai multe simptome ale hipotiroidismului, inclusiv modificarile corporale. De asemenea, este indicat sa mancati 5-6 mese mici pe zi - mai degraba decat 3 mese principale - pentru a stabiliza metabolismul si a estompa simptomele.

Alimente indicate in dieta pentru hipotiroidism

Cand incepeti un tratament sau o dieta pentru hipotiroidism, simptomele nu dispar peste noapte. Poate dura cateva saptamani, pana cand dieta si tratamentul medicamentos dau rezultate scontate. Totusi, dieta este importanta in restabilirea nivelului normal de hormoni tiroidieni.

1. Concentrati-va asupra produselor alimentare care sunt bogate in vitamina B, cum ar fi orez brun, quinoa, linte, paste din grau integral (daca nu sunteti alergici la grau), carne de pui si curcan, somon, cartofi copti si spanac. Vitamina B ajuta organismul sa produca energie.

2. Alegeti legume organice. Lista poate include anason, anghinare, sparanghel, sfecla, broccoli, gulie, ceapa, patrunjel, ridichi, rubarba, dovlecei, cartofi dulci, dovlecei si igname.

3. Carne. Puteti sa mancati carne de pui, peste, miel si curcan. Pestele ar trebui sa fie oceanic si sa contina un nivel scazut de mercur. Evitati consumul de pestele-spada, ton de mari dimensiuni si macrou, deoarece aceste tipuri de peste pot contine foarte mult mercur. Carnea de pui, curcan sau miel ar trebui sa provina de la ferme locale, unde animalele nu au fost hranite cu hormoni sau tratate cu antibiotice. Carnea de vita poate fi inclusa in dieta pentru hipotiroidism, fara sa se faca excese. Se vor evita mezelurile si carnea procesata.

4. Ierburi si condimente. Exista multe condimente permise in dieta pentru hipotiroidism. Acestea pot fi: piper negru, busuioc, coriandru, rozmarin, chimen, usturoi, ghimbir, menta, oregano, patrunjel, salvie si cimbru.

5. Alimente bogate in fibre. Trebuie sa va asigurati ca includeti in dieta dumneavoastra o multime de alimente bogate in fibre (solubile si insolubile), mai ales daca doriti sa pierdeti in greutate. Fibrele ofera un sentiment de satietate si combat constipatia. Ideal este sa obtineti aportul necesar de fibre din alimente, mai degraba decat din suplimente alimentare, deoarece fibrele naturale sunt absorbite mai bine de catre organism.

6. Ulei de cocos. Consumul regulat de ulei de cocos sustine functia tiroidiana si creste rata metabolica cu pana la 25%. De asemenea, trebuie sa stiti ca daca veti alege sa gatiti preparatele alimentare cu ulei de cocos, nu va veti ingrasa, deoarece beneficiile in pierderea in greutate ale acestui ulei sunt imense.

7. Alimente bogate in iod. Alimentele crude care contin iod pot ajuta tiorida sa functioneze corect si pot stimula producerea de hormoni tioridieni necesari metabolismului. Iodul are proprietatea de a preveni hipotiroidisumul sau de a reduce efectele bolii. Plantele marine - in special algele - sunt surse importante de iod. Adresati-va medicului inainte de a creste aportul de iod, deoarece consumul necorespunzator de iod poate afecta functia tiroidei, in loc sa o reglementeze.

Suplimente si remedii naturale

Exista o serie de remedii naturale, care nu au reactii adverse, ar trebui sa fie intorduse in dieta zilnica pentru ameliorarea simptomelor hipotiroidismului. Printre acestea se numara:

Consultati intotdeauna medicul inainte sa luati astfel de remedii sau suplimente, mai ales atunci cand urmeaza sa le combinati cu medicamente prescrise. Poate fi necesar ca medicul sa ajusteze dozele medicamentelor.

Alimente de evitat

Inainte de a cunoaste ce tip de alimente trebuie sa limitati din dieta dumneavoastra, este important sa reduceti cat mai mult consumul de bauturi sau alimente care contin cofeina, sa renuntati la tigari si alcool, deoarece toate acestea inhiba functia tiroidiana.

- Unele legume crude. Sparanghel, broccoli, spanac, varza, conopida, napi, ridichi si mustar. Puteti consuma aceste alimente gatite pentru a neutraliza proprietatile goitrogenului (substanta ce se gaseste in aceste alimente si care afecteaza nivelul hormonilor tiroidieni).

- Compusi ai glutenului. Lista include majoritatea sosurilor utilizate pentru prepararea la gratar a carnurilor, unele tipuri de mezeluri, drojdia de bere, guma de mestecat, o gama larga de stabilizatori, amidon modificat, unele condimente, emulgatori, malt, arome de malt si proteine vegetale texturate.

- Soia. Evitati consumul de edamame, miso, lapte de soia, proteine din soia, sos de soia, tempeh si tofu.

- Produse lactate si oua. Considerate alimente sanatoase, lactatele si ouale pot dauna functiei tiroidiene atunci cand sunt consumate chiar si in cantitati normale. Persoanele cu hipotiroidisim ar trebui sa diminueze consumul de branzeturi, unt, lapte de vaca, deserturi congelate, margarina, maioneza, zer si iaurt.

- Zaharuri si fructe cu indice glicemic ridicat. Acestea includ agave, ciocolata, sirop de porumb, fructoza, miere, sirop de artar, melasa, zaharoza, fructe conservate, fructe uscate, mango, ananas, stafide si pepene verde.


Citeste si despre:

Aspecte esentiale despre hipotiroidism Alimentatia in hipotiroidism Dieta in functie de grupa sanguina Motive surprinzatoare pentru cresterea in greutate 8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida Trateaza natural hipotiroidismul - glanda tiroida lenesa Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Dislipidemia - un real pericol pentru cardiaci Remedii naturale pentru constipatie Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine Dieta in constipatie Cauze pentru acumularea constanta de kilograme Hipotiroidismul
Cere sfatul medicului ×