Inversarea ligaturii trompelor uterine

Actualizat: 13 Octombrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Operatia de inversare a ligaturii trompelor uterine este o procedura care se va face in scopul restabilirii fertilitatii dupa ligatura de trompe uterine (o procedura de sterilizare, in care trompele uterine sunt sectionate sau blocate total pentru a preveni sarcina).

In timpul interventiei chirurgicale de inversare a ligaturii trompelor uterine chirurgul indeparteaza segmentul blocat al trompelor uterine si reconecteaza restul trompelor uterine pentru a face posibila, sarcina. In cazul in care procedura a avut succes, ovulele vor ajunge din nou spre uter prin trompele uterine, iar materialul seminal se va putea deplasa pana la trompele uterine pentru a fertiliza ovulul iar apoi ovulul fertilizat va adera la peretele uterin.

Majoritatea procedurilor de ligatura a trompelor uterine pot fi reversibile. Dupa procesul de inversare al ligaturii trompelor uterine, cel putin una dintre acestea este functionala si pana la 75% dintre femeile care au fost supuse acestei interventii sunt capabile sa conceapa.

Ce este de facut

Operatia de inversare a ligaturii trompelor uterine ii poate permite unei femei sa ramana insarcinata, fara asistenta medicala suplimentara. Exista o serie de motive pentru care o persoana ar putea regreta ca a ales sterilizarea prin legarea trompelor uterine:
- varsta prea tanara la momentul procedurii
- schimbarea starii civile
- faptul ca a primit prea putine informatii despre ligatura trompelor uterine sau despre alte forme de contraceptie
- realizarea interventiei la mai putin de un an dupa o sarcina sau faptul ca decizia privind interventia chirurgicala a fost aleasa ca urmare a neintelegerilor dintre parteneri ori ca o consecinta a unor conditii medicale.

Reversibilitatea ligaturii trompelor uterine poate fi solicitata daca o persoana nu doreste sau nu poate din diverse cauze sa apeleze la fertilizarea in vitro (FIV) - una dintre optiunile prin care o femeie ar putea sa ramana insarcinata dupa acest tip de sterilizare chirurgicala. FIV presupune preluarea ovulelor mature de la o femeie si fertilizarea lor cu material seminal, in conditii de laborator si implantarea embrionilor rezultati in uter dupa doua-cinci zile dupa fertilizare.

Totusi procedura de inversare a ligaturii trompelor uterine nu poate fi potrivita pentru toate femeile. Specialistii vor lua in considerare diversi factori pentru a determina daca interventia va avea succes, cum ar fi:
- varsta, greutatea si indexul masei corporale
- starea generala de sanatate
- tipul de ligatura a trompelor uterine
- gradul de deteriorare al trompelor uterine
- lungimea trompelor uterine
- starea portiunilor trompelor uterine situate langa ovare
- alti factori de fertilitate.

Refacerea trompelor uterine are sanse mai mari de succes cu cat trompa uterina a fost afectata mai putin. Daca trompele uterine au fost inital obturate prin procedeele care implica aplicarea unui inel sau a unui clip, sansele obtinerii unor rezultate favorabile sunt mai mari decat daca a avut loc electrocauterizarea unor segmente din trompele uterine in scopul de a le inchide. Atunci cand inversarea ligaturii trompelor uterine este realizata cu ajutorul tehnicilor de microchirurgie, sarcina se va instala in 75% de cazuri.

Riscuri

Inversarea ligaturii trompelor uterine este o interventie chirurgicala abdominala. Riscurile asociate cu aceasta operatie, includ:
- reactii adverse la anestezie
- posibile leziuni la nivelul intestinelor, vezicii urinare sau ale vaselor de sange majore
- infectia plagii.

In unele cazuri, trompele uterine nu pot fi reparate sau refacute. Chiar daca interventia chirurgicala are succes, totusi, sarcina nu poate fi garantata. In cazul in care conceptia nu are loc dupa inversarea ligaturii trompelor uterine, exista o sansa de 2-3% sa fie prezenta sarcina ectopica (extrauterina) - in cazul in care oul fertilizat se afla in afara uterului, de obicei in interiorul unei trompe uterine.

Pregatirea pentru interventie

Inainte de operatia de inversare a ligaturii trompelor uterine, medicul ar putea sa ofere detalii privind:
- desfasurarea procedurii
- probabilitatea de succes si capacitatea pacientei de a ramane gravida dupa procedura
- alte optiuni prin care o femeie ar putea ramane insarcinata, cum ar fi fertilizarea in vitro.
Procedura poate sa implice atat internarea in spital pe durata interventiei si dupa aceasta, cat si internarea ambulatorie. Durata acesteia poate fi de la una pana la trei ore.

Desfasurarea procedurii

Pentru a inversa ligatura de trompe uterine, medicul va face o mica incizie la nivelul abdomenului (minilaparotomie) prin intermediul careia va putea vizualiza uterul, trompele uterine si ovarele si va putea interveni asupra acestora. Cu ajutorul unor instrumente speciale, va elimina portiunile obturate din trompele uterine si va reconecta cu atentie cele doua capete ale fiecarei trompe uterine, daca lungimea acestora permite acest lucru.

Evolutia dupa procedura

Recuperarea dupa interventia chirurgicala este posibil sa dureze o saptamana sau chiar mai mult timp. Nu se va utiliza aspirina, deoarece aceasta poate stimula sangerarea. Se poate uda zona (baie sau dus) la 48 de zone dupa operatie dar se va evita frecarea sau presiunea asupra inciziei timp de o saptamana. Dupa baie, taietura va fi tamponata cu blandete, cu un prosop curat.

Se va evita ridicarea de greutati dar si activitatea sexuala timp de doua saptamani. Treptat, pot fi reluate activitatile normale. Cusatura ar putea contine fire resorbabile care nu necesita scoaterea si indepartarea lor de catre medic. La o saptamana dupa interventie, ar trebui consultat medicul pentru ca pacienta sa se asigure ca vindecarea evolueaza in mod corespunzator.


Citeste si despre:

Metode contraceptive Infertilitatea - sterilitatea Ligatura trompelor uterine Reanastomoza tubara - desfacerea ligaturii trompelor uterine Modalitati de prevenire a sarcinii uterine (pilule contraceptive, ligatura trompelor si vasectomia) Sterilizarea femeii (Ligatura trompelor) Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Histerosalpingograma Sarcina ectopica (extrauterina) Cancerul ovarian Cum alegem metoda contraceptiva potrivita Metodele contraceptive permanente Metode contraceptive - tot ce trebuie sa stii pentru a face cea mai sanatoasa alegere
Cere sfatul medicului ×