Dieta in controlul fibrilatiei atriale

Actualizat: 03 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dieta este o componenta foarte importanta in prevenirea si tratarea fibrilatiei atriale.

In ultimii ani, oamenii de stiinta au descoperit numeroase asocieri intre alegerile alimentare ale pacientilor diagnosticati cu aceasta aritmie frecvent intalnira in practica clinica si tulburarile de ritm cardiac.

Numerosi factori de risc aflati in stransa legatura cu fibrilatia atriala, precum tensiunea arteriala crescuta si bolile coronariene, sunt influentati de regimul alimentar. Prin urmare, dieta poate imbunatati calitatea vietii persoanelor cu aceasta afectiune, daca este controlata eficient.

Reguli de nutritie in fibrilatia atriala

Cand cercetatorii au analizat mai multe studii referitoare la relatia dintre alimentatie si fibrilatia atriala, au descoperit numeroase dovezi care atesta faptul ca alegerile alimentare pot reduce considerabil riscul instalarii acestei afectiuni si pot ameliora simptomele acesteia.

Fibrilatia atriala apare atunci cand sangele nu mai este pompat corespunzator spre ventriculi, iar atriile incep sa se contracte foarte rapid si sa tremure (sa fibrileze). Odata ce inima este afectata de fibrilatii, acumuleaza sange la nivelul atriilor, aparand riscul formarii cheagurilor de sange. Trombii pot fi pompati apoi in intregul sistem circulator, putand determina producerea unui accident vascular cerebral sau a unui stop cardiac. Statisticile arata ca aproximativ 25% din infarctele miocardice sunt atribuite fibrilatiei atriale.

Un stil de viata sanatos, in care alimentatia asigura organismului un echilibru in fibre si vitamine, dar si in aportul de lichide, contribuie semnificativ la prevenirea si tratarea fibrilatiei atriale, precum si la reducerea riscului de dezvoltare a complicatiilor sale.

Urmarea unei diete benefice inimii

O regula de baza in alimentatia pacientilor cu fibrilatie atriala este respectarea unei diete benefice inimii, bogata intr-o varietate de fructe, legume si cereale integrale si saraca in grasimi saturate (preluate din carnea grasa, lactatele integrale, produsele procesate si de fast food etc.).

In cazul fibrilatiei atriale, riscul instalarii bolilor coronariene este foarte ridicat. Aceste afectiuni sunt cauzate de formarea unor depozite grase (numite placi) in interiorul arterelor care transporta sangele catre inima. Dieta benefica inimii este cea mai buna cale de prevenire a bolilor coronariene.

Limitarea aportului de sare

Excesul de sare conduce la cresterea periculoasa a tensiunii arteriale, un factor de risc atat pentru instalarea fibrilatiei atriale, cat si pentru agravarea simptomelor sale. Recomandarile medicale spun ca pacientii cu probleme cardiace trebuie sa isi limiteze aportul de sodiu la 2,4 grame pe zi.

Suplimentarea portiilor de peste

Grasimile nesaturate din peste reduc considerabil riscul aparitiei bolilor cardiace, prevenind bataile neregulate ale inimii. Acest aliment este considerat un adevarat adjuvant in tratamentul pentru fibrilatia atriala, dar si in prevenirea producerii unui accident vascular cerebral.

Pacientii care sufera de aritmii trebuie sa isi limiteze aportul de grasimi saturate din dieta la 10% din totalul caloriilor consumate zilnic, optand pentru consumul de lactate degresate (sau sarace in grasimi), carne slaba (pui, curcan si peste), in defavoarea alimentelor prajite si procesate.

Monitorizarea colesterolului

O dieta benefica sanatatii inimii presupune un consum mai mic de 300 de miligrame de colesterol in fiecare zi. Un singur galbenus de ou contine 200 de miligrame de colesterol, de aceea se recomanda introducerea a maximum 4 galbenusuri de ou in meniul saptamanal. Organele (precum ficatul) si crustaceele (in special crevetii) sunt alimente care furnizeaza, de asemenea, cantitati importante de colesterol.

Abundenta de fructe si legume

Pentru o inima si o greutate sanatoasa, consumul preponderent de fructe si legume este o conditie de baza. Aceste alimente sunt cele mai bogate surse de nutrienti esentiali (vitamine, minerale, fibre si antioxidanti), furnizand totodata un numar redus de calorii.

Pacientii cu fibrilatie atriala ar trebui sa consume cel putin 5 portii mici de fructe si legume zilnic, care sa inlocuiasca produsele cu un continut ridicat de zahar si grasimi (dulciuri, bauturi acidulate, mezeluri, prajeli etc.).

Studii recente arata ca pacientii cu fibrilatie atriala care urmeaza un regim alimentar bogat in antioxidanti au cu 80% mai multe sanse de a-si recapata ritmul cardiac normal, comparativ cu cei care nu consuma regulat surse de antioxidanti.

Cerealele integrale la micul dejun

Cerealele integrale si toate produsele din faina nerafinata sunt componente foarte importante ale dietei recomandate in tratarea fibrilatia atriala, intrucat regleaza nivelul glicemiei in sange si contribuie la un control mai bun al apetitului alimentar.

Pacientii cu tulburari cardiace ar trebui sa consume pana la 6 portii mici de cereale integrale sau produse din faina integrala (paine, paste, biscuiti etc.), in special la prima masa a zilei.

Controlul portiilor

Mentinerea unei greutati corporale sanatoase este foarte importanta in controlul fibrilatiei atriale, iar cea mai buna cale de prevenire a oscilatiilor de greutate ramane controlul portiilor de mancare. In cazul pacientilor cu fibrilatie atriala, se recomanda utilizarea unui cantar de bucatarie inainte de fiecare masa, pentru o mai buna precizie. Mancatul in fata televizorului, mesele copioase de la restaurant si gustarile nesatoase sunt deosebit de periculoase pentru pacientii cu aritmii cardiace, cu o susceptibilitate crescuta la instalarea bolilor cardiovasculare.

Gatitul sanatos

Nu doar tipul alimentelor consumate este important in controlul fibrilatiei atriale, ci si modul in care ele sunt gatite. Astfel, se recomanda fierberea sau coacerea carnii si a legumelor, nicidecum prajirea lor in grasimi. Adaugarea zaharului, a sarii sau a untului poate fi inlocuita cu adaugarea de ierburi aromatice, condimente sanatoase sau grasimi sanatoase (ulei de masline, ulei de rapita etc.).

Alegerea corecta a bauturilor

Alcoolul in exces este un factor declansator al simptomelor fibrilatiei atriale. Cofeina are efecte similare celor ale alcoolului, de aceea este si ea de evitat pe cat posibil.


Citeste si despre:

Preventia accidentului vascular cerebral Stenoza mitrala Bradicardia Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral Care sunt semnele accidentului vascular cerebral si ce metode de preventie poti aplica 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Ce este aritmia ventriculara si cum afecteaza inima Legatura dintre fibrilatia atriala si obezitate Fibrilatia atriala - tratamentul anticoagulant oral Sindromul metabolic: Sindromul X metabolic; sindromul de rezistenta la insulina Transplantul de inima – beneficii si atentionare