De ce sunt mai frecvente durerile in piept in randul barbatilor

Actualizat: 23 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Cord masculin vs cord feminin


Inima unei femei arata la fel ca cea a unui barbat, dar exista totusi diferente semnificative. De exemplu, inima unei femei este de obicei mai mica, la fel ca unele dintre camerele sale interioare; peretii care impart unele dintre aceste camere sunt mai subtiri; inima unei femei pompeaza mai repede decat cea a unui barbat, dar cantitatea de sange pompata in timpul sistolei este cu 10% mai mica decat in cazul barbatilor.

Studiile au aratat diferente de gen in aparitia diferitelor forme de boala cardiovasculara.

Barbatii au un risc mai mare de boala coronariana decat femeile, in special la varste mai tinere. Femeile, pe de alta parte, au un risc similar sau mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral si insuficienta cardiaca.

Barbatii sunt mai predispusi riscului de atac de cord la varste mai tinere comparativ cu femeile, deoarece estrogenul ofera femeilor o anumita protectie cardiovasculara pana dupa menopauza, cand nivelul de estrogen scade. Acesta este motivul pentru care varsta medie pentru un atac de cord la femei este de 70 de ani, dar 66 la barbati.

Ce este durerea toracica

Durerea toracica poate avea mai multe forme de manifestare, variind de la un junghi ascutit pana la o durere "surda". Uneori, durerea toracica se simte ca o presiune, apasare sau sub forma de arsura. In anumite cazuri, durerea iradiaza la nivelul maxilarului sau in jos pe unul sau ambele brate.

Numeroase afectiuni pot provoca dureri in piept, cele mai periculoase cauze care pun viata in pericol implicand inima sau plamanii. Deoarece durerea toracica se poate datora unei probleme grave, este important sa solicitati ajutor medical imediat.

Durerea toracica poate fi resimtita diferit, in functie de factorul declansator. Adesea, cauza nu are nimic de-a face cu inima – desi acest aspect poate fi sustinut dupa un examen clinic complex si investigatii suplimentare intr-o unitate medicala specializata.

Durere toracica de cauza cardiovasculara

Durerea toracica este adesea asociata cu boli de inima, dar multi oameni cu boli de inima spun ca au un disconfort usor pe care nu l-ar numi cu adevarat durere.

Disconfortul toracic din cauza unui atac de cord sau a unei alte probleme cardiace se poate simti ca:
- Presiune
- Arsura sau senzatie de apasare in piept
- Durere zdrobitoare care se extinde in spate, gat, maxilar, umeri si/sau unul sau ambele brate
- Durerea dureaza mai mult de 30 minute, se agraveaza odata cu activitatea, dispare si revine sau variaza in intensitate la repaus sau administrarea de nitroglicerina
- Dificultati de respiratie
- Transpiratii reci
- Ameteli sau slabiciune
- Tahicardie sau palpitatii
- Greata sau varsaturi

Durerea in piept asociata altor cauze

Uneori, poate fi dificil de precizat daca durerea toracica este legata de inima sau cauzata de altceva. De obicei, durerea toracica este mai putin probabila din cauza unei probleme cardiace daca se asociaza cu:
- Un gust acru/amar sau o senzatie de reflux gastroesofagian
- Probleme la inghitire
- Durere care se amelioreaza sau se inrautateste la schimbarea pozitiei corpului
- Durere care se agraveaza la tuse sau inspir profund
- Durere care se mentine timp de mai multe ore sau zile

Simptomele clasice secundare arsurilor la stomac (o senzatie dureroasa, de arsura la nivelul sternuluicostocondrita, arsuri stomac, ) necesita investigatii amanuntite pentru a identifica cauza (pot fi cauzate de probleme cu inima sau stomacul).

Cauze

Durerea toracica are multe cauze posibile, toate necesitand ingrijiri medicale.

Cauze cardiovasculare

- Angina pectorala cauzata de fluxul sanguin redus catre inima. Acest lucru este adesea cauzat de acumularea placilor ateromatoase pe peretii interiori ai arterelor care transporta sange la inima. Aceste placi ingusteaza arterele si restrictioneaza alimentarea cu sange a inimii, in special in timpul activitatii fizice.
- Infarct miocardic- rezulta din blocarea fluxului sanguin catre muschiul inimii, iar angina poate fi principalul simptom resimtit in timpul unui atac de cord.
- Disectia aortica- aceasta afectiune care pune viata in pericol implica artera principala care pleaca de la inima, numita aorta.
- Inflamatia sacului din jurul inimii, numita pericardita. Aceasta afectiune provoaca, de obicei, dureri ascutite care se agraveaza atunci cand respirati sau va intindeti.

Cauze digestive

Durerea toracica poate fi cauzata de tulburari ale sistemului digestiv, inclusiv:
- Arsuri la stomac - o senzatie dureroasa, localizata la nivelul sternului
- Tulburari de inghitire. Problemele cu esofagul pot face inghitirea dificila si chiar dureroasa
- Probleme ale vezicii biliare sau pancreasului. Calculii biliari sau inflamatia vezicii biliare ori a pancreasului pot provoca dureri de stomac

Cauze musculo-scheletale

Unele tipuri de dureri toracice sunt asociate cu leziuni si alte probleme care afecteaza structurile ce alcatuiesc peretele toracic.

Aceste afectiuni includ:
- Costocondrita-cartilajul care leaga coastele de stern, devine inflamat si dureros
- Dureri musculare- pot provoca dureri pe termen lung care afecteaza muschii toracici
- Fisura/Ruptura coastelor

Cauze pulmonare

Multe probleme pulmonare pot provoca dureri in piept, inclusiv:
- Un cheag de sange in plaman, numit embolie pulmonara. Un cheag de sange care se blocheaza intr-o artera pulmonara poate bloca fluxul sanguin catre tesutul pulmonar
- Inflamatia membranei care acopera plamanii, numita pleurezie. Aceasta afectiune provoaca dureri in piept care se agraveaza la tuse sau inspir profund
- Colaps pulmonar- apare atunci cand aerul ajunge in spatiul dintre plaman si coaste
- Hipertensiune arteriala pulmonara- afecteaza arterele care transporta sange la plamani si poate provoca dureri in piept

Alte cauze
Alte cauze responsabile pentru durerea toracica pot fi:

Atacul de panica. Daca aveti perioade de frica intensa cu dureri in piept, este posibil sa aveti un atac de panica. Simptomele atacului de panica includ, de asemenea, batai rapide ale inimii, tahipnee, transpiratie, greata, ameteli si teama de a muri. Poate fi greu de spus diferenta dintre un atac de cord si un atac de panica. Solicitati intotdeauna ajutor medical daca nu sunteti sigur de cauza durerii toracice

Zona zoster-aceasta afectiune poate provoca dureri intense din spate in jurul zonei toracice(durere in banda).

Tratament

Durerea toracica prezenta, nu inseamna intotdeauna un atac de cord, insa investigatiile medicale initiale au in vedere identificarea unei posibile cauze cardiovasculare sau pulmonare.

Principalele investigatii efectuate la camera de garda sunt:
- electrocardiograma
- teste de sange
- radiografie toracica
- CT torace
- ecocardiografie
- coronarografie

Tratamentul durerii toracice depinde de factorul cauzal, insa medicamentele utilizate pentru tratarea unora dintre cele mai frecvente cauze ale durerii toracice includ:
- vasodilatatoare
- aspirina
- trombolitice administrate in cazul unui infarct miocardic pentru dizolvarea cheagului de sange ce obtureaza artera coronara;
- anticoagulant in cazul localizarii unui cheag de sange la nivelul arterelor care iriga inima sau plamanii;
- antiacide in cazul durerii toracice secundare acidului gastric, acestea reduc cantitatea de acid din stomac;
- antidepresive daca aveti atacuri de panica, medicul va poate prescrie antidepresive pentru a ajuta la controlul simptomelor alaturi de recomandarea altor terapii de suport;

Bibliografie

https://www.webmd.com/heart-disease/heart-disease-men
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3018605/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chest-pain/diagnosis-treatment/drc-20370842


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Limfom sau mielom? Afla care sunt diferentele Cancerul mamar creste riscul unei alte tumori? Spondilita anchilozanta Anevrismul aortic (aorta anevrismala) Cancerul de san - Tratament Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Maini si picioare umflate? Afla factorii cauzatori ai edemului Acneea la adolescenti si adulti - cum o tratam corect Diferenta dintre acnee si eczema Afectiuni care determina aparitia unui lipom Bolile coronariene