Costocondrita

Actualizat: 12 Martie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Costocondrita este o inflamatie a articulatiilor prin care coastele superioare se unesc cu cartilajul care le mentine la nivelul sternului. Aceasta afectiune determina durere localizata care poate fi reprodusa prin apasarea cartilajului de pe fata anterioara a toracelui. Costocondrita este in general o afectiune benigna care trece fara tratament.

Cauza este necunoscuta de cele mai multe ori.
- costocondrita (cu cauza necunoscuta) este o cauza frecventa a durerii toracice la copii si adolescenti. Reprezinta intre 10 si 30% din durerile intalnite la copii. Varful de incidenta al acestei afectiuni este 12-14 ani;

- costocondrita este, de asemeni, considerata un diagnostic posibil pentru adultii care prezinta durere toracica. Durerea toracica la adulti este considerata un semn cu potential serios al unei afectiuni cardiace, pana la proba contrarie. Durerea toracica la adulti determina medicul sa recomande o multitudine de teste pentru a exclude prezenta unei afectiuni cardiace.

Daca aceste teste sunt normale, iar examenul fizic releva semne de costocondrita, medicul va stabili diagnosticul de costocondrita ca si cauza a durerii toracice. Este important, totusi, pentru adultii cu durere toracica sa fie examinati si testati pentru afectiunile cardiace inainte de a fi diagnosticati cu costocondrita. Deseori diagnosticul diferential intre cele doua este dificil de stabilit fara teste suplimentare. Afectiunea este mai frecventa la femei decat la barbati (70% versus 30%). De asemeni, costocondrita poate apare ca urmare a unei infectii sau ca o complicatie in urma unei interventii chirurgicale care implica sternul.

- Sindromul Tietze este considerat deseori ca fiind costocondrita, dar cele doua sunt afeciuni distincte. Sindromul Tietze de obicei are un debut brusc cu durere toracica care iradiaza spre membre sau umeri si care dureaza cateva saptamani. Sindromul Tietze este insotit de edem localizat al zonei dureroase (jonctiunea dintre coaste si stern).

Cauzele costocondritei

Costocondrita este un proces inflamator, dar de obicei nu are o cauza definita. Traumele minore repetate ale peretelui toracic sau infectiile respiratorii virale pot determina de obicei durere toracica datorita costocondritei.
Ocazional, costocondrita este rezultatul unei infectii bacteriene care apare la persoanele care folosesc droguri cu injectare intravenoasa sau la persoanele care au suferit o interventie chirurgicala la nivelul toracelui. Dupa operatie, cartilajul poate deveni mai predispus la infectii, datorita reducerii fluxului sanguin in zona operata.

Diferite tipuri de afectiuni infectioase pot determina costocondrita:
- virale: costocondrita apare frecvent in cazul infectiilor virale respiratorii datorita inflamatiei articulatiei costocondrale de la infectia virala in sine sau datorita efortului de tuse;
- bacteriene: costocondrita poate apare dupa o interventie chirurgicala si poate fi cauzata de o infectie bacteriana;
- fungice: infectiile fungice sunt cauze rare ale costocondritei.

Simptomele costocondritei

Durerea toracica asociata costocondritei este de obicei precedata de exercitiu fizic, un traumatism minor sau de o infectie a tractului respirator superior. Durerea este de obicei ascutita si localizata pe fata anterioara a peretelui toracic. Poate iradia spre spate sau abdomen si este mai frecventa pe partea stanga.

Cele mai frecvente puncte in care se intalneste durerea toraica sunt coastele a patra, a cincea si a sasea. Aceasta durere este mai intensa la miscarea trunchiului sau daca pacientul respira adanc. De asemeni, se amelioreaza daca pacientul nu se misca sau respira superficial. Sensibilitatea reproductibila resimtita la presarea articulatiilor costale (articulatii numite costocondrale) este o caracteristica stabila a costocondritei. Fara aceasta sensibilitate diagnosticul de costocondrita nu poate fi pus.

Sindromul Tietze, pe de alta parte, prezinta edem al articulatiilor. Costocondrita nu prezinta un edem evidentiabil. Nici una dintre aceste doua afectiuni nu implica puroi sau prezenta unor abcese.De obicei sindromul Tietze afecteaza a doua si a treia articulatie. Edemul poate dura cateva luni. Acesta poate apare ca o complicatie a unei interventii chirurgicale la nivelul sternului la cateva luni sau chiar ani dupa aceasta operatie.

Cand costocondrita este o complicatie a unei infectii dupa o interventie chirurgicala, pacientul va prezenta roseata locala, edem sau prezenta puroiului la nivelul cicatricei chirurgicale.

Consultul medical

Se recomanda ca pacientul sa solicite consultul medical daca prezinta urmatoarele simptome:
- dificultati de respiratie;
- febra ridicata;
- semne de infectie cum ar fi roseata, prezenta puroiului sau un edem important la nivelul articulatiilor costale;
- durere continua sau agravata in ciuda unui tratament eficient;

Este bine ca pacientul sa se prezinte la camera de garda daca prezinta dificultati de respiratie sau oricare dintre simptomele de mai jos.
Aceste simptome nu sunt in general asociate cu costocondrita:
- febra mare care nu raspunde la administrarea de acetaminofen sau ibuprofen.
- semne de infectie la locul dureros cum ar fi puroi, roseata, durere mare sau edem.
- durere toracica persistenta de orice tip asociata cu greturi, edem, dureri in membrul superior stang sau orice durere toracica generalizata. Aceste simptome pot fi semne ale unui infarct miocardic. Daca pacientul nu stie ce poate determina aceste simptome, cel mai bine este sa se prezinte la camera de grada cat mai curand posibil.

Teste

Diagnosticul de costocondrita nu se stabileste in urma unor teste. Istoricul personal si examenul fizic sunt principalele etape pentru stabilirea diagnosticului. Testele sunt uneori folosite pentru a elimina alte afectiuni care au simptome similare, dar sunt mai periculoase, cum ar fi afectiunile cardiace.

Medicul va incerca sa reproduca sensibilitatea costala la nivelul articulatiei afectate, de obicei intre coasta a patra si a sasea pentru costocondrita si la nivelul coastelor a doua si a treia pentru sindromul Tietze. In cazul costocondritei cu cauza necunoscuta, nu exista un edem semnificativ al articulatiei costocondrale.

Exista edem si sensibilitate la nivelul articulatiei costo-condrale in cazul sindromului Tietze. Desi exista medici care considera termenii costocondrita si sindromul Tietze interschimbabili, sindromul Tietze prezinta un debut brusc fara a fi precedat de o afectiune respiratorie si fara istoric de trumatism toracic minor. In cazul sindromului Tietze, durerea este de obicei iradianta spre membrele superioare si umeri, iar durerea si sensibilitatea sunt insotite de edem la nivelul zonei dureroase.


1. Testele de sange si radiografia toracica sunt de obicei inutile pentru diagnosticarea costocondritei.

Totusi, dupa interventia chirurgicala la nivelul sternului, sau pentru persoanele cu risc de afectiuni cardiace, medicii vor realiza aceste teste la pacientii cu durere toracica pentru a fi siguri ca pacientul nu prezinta o infectie sau o alta problema medicala mai serioasa.


2. Vor cauta sa identifice semne de infectie cum ar fi roseata, edem, puroi si lichid de drenaj la nivelul inciziei chirurgicale.3. Teste imagistice ale toracelui, o scanare cu galliu, pentru a identifica prezenta infectiei.

Daca infectia este prezenta imaginea va arata o captare foarte mare a materialului radioactiv in zona infectata.
In cazuri de infectie posibila, numarului celulor albe din sange va fi mai mare.


4. Radiografia toracica va fi realizata daca pneumonia este considerata cauza a durerii toracice.

5. ECG si alte teste vor fi realizate daca se considera ca exista risc pentru prezenta unor afectiuni cardiace.


Costocondrita este o cauza mai putin comuna de durere toracica la adult, dar este una care apare destul de frecvent la pacientii care au suferit o interventie chirurgicala la nivelul inimii. Diagnosticul poate fi stabilit dupa excluderea unor cauze mai serioase ale durerii toracice care afecteaza inima si plamanii. Testele adecvate, cum ar fi ECG, radiografia toracica, testele de sange pentru afectiuni cardiace (enzimele cardiace si nivelul de troponine) si alte teste vor fi realizate. Orice durere toracica la adult este luata in serios si nu este ignorata. Daca pacientul este ingrijorat, cel mai bine este sa consulte medicul.

Tratament

Ingrijirea la domiciliu
- tratamentul implica ingrijirea locala si folosirea judicioasa a antiinflamatoarelor nesterioidiene cum sunt ibuprofenul sau naproxenul, in functie de necesitati;
- aplicarea de caldura locala sau de gheata pot fi de folos in ameliorarea simptomelor;
- evitarea oricaror exercitii fizice sau activitati nenecesare care par sa agraveze simptomele. Evitarea sporturilor de contact pana la ameliorarea semnificativa a simptomelor si apoi reintorcerea la activitatile obisnuite in functie de toleranta la acestea.

Medicatie
- costocondrita raspunde la administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene cum sunt ibuprofenul si naproxenu;
- pacientului i se pot administra anestezice locale si injectii cu steroizi in zona dureroasa daca activitatile normale de fiecare zi sunt afectate de prezenta durerii sau daca durerea nu se amelioreaza la alte medicamente.

Interventia chirurgicala
Indepartarea chirurgicala a cartilajului dureros poate fi necesara daca terapia medicamentoasa nu este eficienta.

Urmarirea medicala
Este bine ca pacientul sa consulte medicul in timpul recuperarii, si apoi o data pe an. Costocondrita infectioasa necesita o urmarire atenta, pe termen lung.

Preventie

Intrucat costocondrita infectioasa nu are o cauza definita, nu exista o cale eficienta de a o preveni.

Evolutie

Costocondrita neinfectioasa va dispare de la sine, cu sau fara tratament aniinflamtor. Majoritatea pacientilor se refac complet.
Costocondrita infectioasa raspunde bine la administrarea de antibiotice intravenos si la repararea chirurgicala, dar recuperarea poate dura mai mult.


Citeste si despre:

Cauzele aparitiei durerilor de sani Ce pot indica durerile in cadranul superior drept al abdomenului Durerea in piept (durerea toracica anterioara) - cauze, simptome, tratament Durerea sub coaste - cauze posibile Afectiuni manifestate prin durere toracica Dureri in capul pieptului Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune De ce apar intepaturile in dreptul inimii De ce sunt mai frecvente durerile in piept in randul barbatilor Durerea toracica la copii: ce trebuie sa stii Condropatia - afectiunea ce poate aparea la orice varsta Sindromul Delleman sau sindromul oculocerebelocutanat Sindromul Kallmann