Denumirea de artrita cuprinde peste 100 de boli articulare, caracterizate prin dureri si anchilozari ale articulatiilor de diferite grade care pot limita mobilitatea persoanelor afectate.
Exista foarte multe forme ale artritei, insa cateva din ele au o frecventa de aparitie crescuta:
- Artrita reumatoida apare in urma unei inflamatii a membranei articulare si a cartilajului articular. Din acesta cauza articulatia devine dureroasa, se tumefiaza si se poate ajunge la anchilozare. Cele mai afectate sunt incheieturile mainii si degetele de la maini si picioare. Boala apare indeosebi la adultii tineri sau de varsta mijlocie, avand incidenta mai crescuta la femei. Printre factorii care favorizeaza aparitia acestei afectiuni se numara ereditatea, oboseala, problemele de circulatie, anemiile si problemele cu tendoanele sau tiroida.
- Artrita infectioasa apare atunci cand inflamatia articulatiilor este o urmare a unei infectii bacteriene. Ea se poate produce in urma unei rani infectate sau a altor boli ca tuberculoza sau infectia urinara.
- Osteoartrita se caracterizeaza prin degradarea cartilajului unei articulatii, fiind prezenta mai ales la articulatiile soldului sau genunchilor. Specifica acestei boli este acumularea de lichid la nivelul articulatiei, ceea ce duce la tumefierea acesteia, la dureri si la reducerea mobilitatii bolnavului. Boala apare mai ales la persoane de peste 60 de ani, de 3 ori mai mult la femei decat la barbati.
- Guta este si ea o boala articulara din pacate foarte des intalnita (mai ales in randul barbatilor, raportul fiind de 10:1 fata de incidenta la femei). Ea se caracterizeaza prin crize acute de dureri articulare cauzate de acumularea la nivelul articulatiilor de cristale de acid uric. In timpul crizelor articulatiile se umfla, se inrosesc si sunt foarte dureroase.
Suferinzii de artrita cauta modalitati de a-si usura durerea. Din pacate nu exista nici un remediu care sa rezolve total aceasta problema, contrar celor afirmate de majoritatea companiilor farmaceutice. Cu ajutorul medicamentelor bolnavii nu scapa de artrita. In plus acestea pot duce la diverse reactii secundare, mai ales ca trebuie sa avem in vedere faptul ca bolnavii de artrita au de obicei o varsta mai inaintata la care este posibil sa se mai intalneasca si cu alte afectiuni. De asemenea, pacientii care au incercat numeroase tratamente medicamentoase si nu mai cred in insanatosirea cu ajutorul acestora cauta alternative mai blande si mai putin costisitoare, asa cum sunt tratamentele naturiste.
Se stie ca bolile articulare apar de obicei o data cu imbatranirea, insa exista cateva lucruri de care ar trebui sa tinem seama care pot preveni aparitia acestor probleme articulare. In primul rand este important de stiut ca persoanele supraponderale sunt mai predispuse la artrita deoarece articulatiile lor sunt mult mai solicitate datorita apasarii greutatii corpului. De aceea este important sa ne mentinem o greutate in parametri normali, avand mereu o dieta sanatoasa.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.