Artrita reumatoida - exercitii pentru maini

Actualizat: 30 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pierderea puterii si a mobilitatii mainii este o perspectiva infricosatoare pentru orice persoana cu artrita reumatoida. Pentru multi, tratamentul atritei reumatoide include exercitii specifice pentru maini, care se fac in scopul ameliorarii simptomelor conditiei si pentru a mentine mobilitatea. Exista mai multe motive pentru care trebuie sa includeti in rutina zilnica astfel de exercitii, in cazul in care suferiti de artrita reumatoida.

Exista o serie de miscari sau exercitii special concepute pentru imbunatatirea flexibilitatii mainii. In general, puteti repeta aceste exercitii de mai multe ori pe zi - indicat ar fi sa faceti cate 2-3 serii, de cate 5 ori in fiecare zi. Cel mai bine discutati cu medicul dumneavoastra inainte sa incepeti orice fel de exercitii pentru artrita reumatoida.

Cand veti incepe exercitiile este posibil sa experimentati dureri usoare, dar daca durerile se intensifica sau persista mai mult de doua ore dupa terminarea exercitiilor, ar trebui sa reduceti intensitatea si frecventa lor si, sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Exercitii pentru ameliorarea simptomelor artritei

- Ridicarea individuala a degetelor. Acesta este un excercitiu simplu si eficient pentru persoanele cu artrita reumatoida. Puneti-va mainile lipite de o masa sau de o suprafata neteda, cu palmele in jos. Incercati apoi sa ridicati de pe masa (individual) cate un deget de la fiecare mana. Lucrati cu blandete, fara miscari bruste, cu rabdare. Important este sa nu fortati indoirea si sa va opriti daca apar dureri prea mari in timpul exercitiului.

- Relaxarea articulatiilor degetelor. Un alt exercitiu pentru maini, destinat persoanelor cu artrita reumatoida este plierea degetelor. Tineti degetele apropiate si palma intinsa. Duceti varfurile degetelor catre centrul palmei pentru a forma un pumn, dar nu strangeti. Deschideti incet pumnul si repetati de mai multe ori. Pentru a reduce eventualele dureri puteti sa va incalziti palmele la o sursa umeda si calda (tineti mainile deasupra unui vas cu apa fierbinte, aplicati un prosop umed cald sau utilizati parafina incalzita) pentru a relaxa articulatiile degetelor.

- Indoirea varfurilor degetelor. Tineti degetele lipite si drepte. Indoiti varfurile degetelor, mentinand degetele drepte. Pastrati aceasta pozitie timp de 5-10 secunde. Mutati degetele inapoi la pozitia initiala. Repetati exercitiul de cel putin doua ori.

- Intinderea policelui (degetul mare). Incepeti exercitiul cu mana intr-o pozitie neutra si relaxata. Tineti drepte degetele mari ale mainii. In continuare, duceti varful policelui catre baza degetului mic. Chiar daca nu puteti sa atingeti degetul mare de palma, intindeti cat puteti de mult. Aduceti degetul mare inapoi in pozitia initiala. Repetati acest exercitiu de mai multe ori cu fiecare mana.

- Ciupituri ale degetelor. Exercitiile pentru maini destinate pacientilor cu artrita reumatoida sunt special concepute pentru a sprijini bolnavii in activitatile de zi cu zi - legarea sireturilor sau apasarea butoanelor de la tastatura - activitati ce devin mai dificile daca boala evolueaza. Acest exercitiu implica atingerea varfului degetului mare, cu varfurile celorlalte degete de la mana. Repetati de cel putin 5 ori acest exercitiu.

- Indepartarea degetelor. Daca suferiti de artrita reumatoida, la fel de important este si acest exercitiu. Departati degetele unul de celalalt si tineti-le in aceasta pozitie cateva secunde. Exercitiul poate fi efectuat in fata televizorului, cand mancati sau faceti dus. Este important sa repetati acest exercitiu de mai multe ori pe zi si sa nu fortati atunci cand intindeti degetele.

- Stabilizarea policelui. Incepeti exercitiul, tinand degetele mainii lipite si drepte. Curbati usor degetele in forma literei c - ca si cum ati tine mana in jurul unei sticle. Mentineti pozitia timp de cinci secunde, iar apoi aduceti incet degetele in pozitia initiala. Repetati de mai multe ori cu fiecare mana.

- Plimbarea degetelor. Asezati mana cu palma in jos pe o suprafata plana, cu degetele raspandite. Duceti indexul catre police (fara a misca policele din pozitia initiala). La fel procedati si cu celelalte degete de la mana - degetul mijlociu lipit de index, inelarul de mijlociu etc. Este important sa nu miscati incheietura mainii si policele in timp ce efectuati exercitiul.

- Semnul O.K. Incepeti cu incheietura mainii si degetele indreptate in sus. Uniti varful indexului cu varful policelui, formand astfel un "o". Mentineti aceasta pozitie timp de 5-20 de secunde. Repetati de 5-10 ori. Faceti acest exercitiu de doua ori pe zi.

- Exercitii pentru incheietura. Asezati antebratul pe o suprafata plata. Strangeti degetele (sub forma unui pumn) si indoiti in sus incheietura mainii. Incercati sa nu duceti pumnul catre dreapta sau stanga in timp ce faceti miscarea. Repetati de pana la 10 ori.

- Pian. Asezati mana lipita de o suprafata plana (palma in jos) si degetele usor departate. Ridicati individual fiecare deget al mainii, ca si cum ati canta la un pian imaginar. Chiar daca este mai dificil, incercati sa nu miscati celelalte degete, in timp ce ridicati fiecare deget in parte. Repetati de cel putin 5 ori la fiecare repriza, de doua ori pe zi.

- Palme impreunate. Presati usor palmele, una de cealalta. Degetele trebuie sa fie lipite (ca intr-o rugaciune). Mentineti pozitia timp de 5 secunde si departati palmele. Relaxati ambele maini si repetati de 3 ori.

Aceste exercitii sunt foarte eficiente in mentinerea mobilitatii mainilor dumneavoastra, daca aveti artrita reumatoida. Pacientii cu artrita reumatoida nu trebuie sa lucreze prea mult la imbunatatirea fortei mainilor, deoarece forta dobandita in urma acestor exercitii, pentru cresterea mobilitatii, va fi suficienta pentru a putea face activitatile de rutina.

Este important sa consultati medicul inainte de a incepe exercitiile pentru marirea mobilitatii, cand suferiti de artrita reumatoida, pentru a fi siguri ca nu exacerbati problema. Daca in timpul sau dupa ce faceti astfel de exercitii apar dureri, opriti acitivitatea. Trebuie sa efectuati aceste exercitii cu moderatie si cu blandete, pentru a evita simptomele neplacute sau alte probleme de mobilitate la nivelul mainilor.


Citeste si despre:

Artrita reumatoida in legatura cu stresul Cum sa tineti sub control artrita reumatoida pe vreme geroasa Artrita reumatoida - cand trebuie sa iei masuri urgente Artrita juvenila reumatoida Durerea de picioare in artita reumatoida Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Mituri legate de poliartrita reumatoida Artrita psoriazica Artrita psoriazica mutilanta, boala care duce la deteriorarea permanenta a degetelor, mainilor si picioarelor Artrita Lyme - diagnostic si tratament Artrita reumatoida si viata sexuala