Artrita reumatoida - cand trebuie sa iei masuri urgente

Actualizat: 19 Octombrie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Artrita reumatoida, cunoscuta si sub numele de reumatism, afecteaza in general articulatiile moi.

Daca nu este tratata la timp, aceasta afectiune poate duce la distrugerea articulatiilor si la invaliditate.

Boala afecteaza de obicei femeile cu varsta cuprinsa intre 40-60 de ani. De asemenea, artrita reumatoida poate aparea si la copii.

Simptome

- durere si rigiditate a articulatiilor
- inflamarea articulatiilor
- insomnie
- amorteli si furnicaturi la nivelul mainilor
- stare de oboseala
- deformarea mainilor si a picioarelor (in cazul persoanelor varstnice)
- slabirea muschilor
- contractarea tendoanelor

La copii, artrita reumatoida se manifesta prin febra, scadere in greutate, anemie, pete rosii pe picioare si maini.

Diagnostic

Diagnosticul de artrita reumatoida se pune in urma unei analize amanuntite a urmatoarelor simptome:

- dureri articulare matinale care dureaza mai mult de o ora
- noduli reumatoizi
- modificari radiologice
- artrita articulatiilor mainii;
- afectarea bilaterala a zonelor articulare

De asemenea, artrita reumatoida poate fi semnalata si de urmatoarele analize:

- VSH crescut
- proteina C reactiva crescuta
- prezenta anticorpilor antikeratina
- anticorpii antiucleari prezenti in 10-30% cazuri
- prezenta factorului reumatoid
- cresterea numarului de plachete sangvine

In cazul in care nu este tratata la timp, artrita reumatoida poate duce la complicatii grave, chiar fatale. Printre acestea se numara pierderea mobilitatii articulare, invaliditate, dar si riscul aparitiei unor afectiuni cardiovasculare.

Tratamentul artritei reumatoide

Artrita reumatoida trebuie tratata de la primele simptome ale bolii. In general, se administreaza antiinflamatoare, care amelioreaza durerea, insa trebuie retinut ca acestea nu vindeca.

In cazurile severe, se recomanda injectii cu corticosteroizi, care pot avea rezultate variate de la o simpla alinare a durerii pana la suprimarea simptomelor pe durate indelungate.

Pe langa tratamentul medicamentos, se recomanda aplicarea de comprese calde, repaus, fizioterapie, ultrasunete si exercitii fizice usoare. In cazurile in care leziunile articulare deterioreaza calitatea vietii, interventiile chirurgicale sunt ultima solutie.

Pentru evitarea aparitiei artritei se recomanda mentinerea unei greutati normale, deoarece obezitatea agraveaza simptomele, cat si o dieta saraca in grasimi si proteine, pentru ca ajuta la diminuarea simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii.

Tratamente naturiste

Unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru artrita este sucul de cartofi. Aceasta metoda de tratament este cunoscuta si folosita de cateva secole.

Taie un cartof necuratat in felii subtiri si lasa-l peste noapte in apa rece. A doua zi bea apa in care a stat cartoful pe stomacul gol.

Foarte eficiente in prevenirea durerilor articulare sunt semintele din susan negru. Intr-o cana cu apa se lasa la macerat, peste noapte, o lingurita de seminte de susan negru. Dimineata, atat apa cat si semintele trebuie consumate pe stomacul gol.

Usturoiul este un alt remediu benefic pentru artrita. Pentru tratament se recomanda consumarea usturoiului crud sau gatit, in functie de preferinte.


Citeste si despre:

Artrita reumatoida si viata sexuala Artrita reumatoida - optiuni terapeutice Artrita reumatoida Artrita reumatoida – importanta exercitiului fizic Alimente recomandate pentru artrita reumatoida Artrita reumatoida - exercitii pentru maini Artrita reumatoida - complicatii oftalmologice Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cum sa tineti sub control artrita reumatoida pe vreme geroasa Artrita reumatoida in legatura cu stresul Legatura dintre casexie si artrita reumatoida Esentialul despre artrita reumatoida juvenila Inflamatia in artrita reumatoida Complicatiile artritei reumatoide Protejarea articulatiilor in cazul artritei reumatoide