Artrita reumatoida in legatura cu stresul

Actualizat: 23 Noiembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Stresul face parte din viata noastra indiferent ca ne dorim sau nu acest lucru si poate veni de la mici suparari, spre exemplu blocajul in trafic sau asteptatul la cozi lungi, pana la cele mai mari, cum ar fi o boala.

Fie ca este vorba despre artrita reumatoida, osteoartrita sau lupus, orice stres in plus va face sa va simtiti rau. Nu se cunosc exact cauzele principale ale artritei reumatoidale, insa stresul poate fi un factor in inrautatirea acestei boli.

Cercetarile arata ca stresul poate juca un rol in inflamare, cauzand durere. Aceasta inflamare este partial cauzata de molecule numite citokine. In timp ce aceste molecule pot fi eliberate pentru o varietate de motive, si stresul le elibereaza. Daca sunteti stresat si eliberati mai multe citokine, se va dezvolta cel mai probabil o inflamare, ce poate duce la dureri mari.

Uneori legatura dintre stres si durere poate lucra si in sens invers, agravand simptomele artritei reumatoidale. Stresul sau depresia secundara se pot asocia impreuna cu o boala care nu este tratata in mod adecvat. Dar cu noile tratamente se poate opri progresia acestei boli si poate exista un control asupra simptomelor. Discutati cu medicul dumneavoastra daca simtiti ca artrita reumatoida nu raspunde la tratamentul curent, deoarece pot exista si alte optiuni pe care le puteti incerca.

Cum puteti atenua simptomele de artrita reumatoida

Moduri in care puteti scapa de stres si sa puteti atenua simptomele de artrita reumatoida:

1. Yogayoga poate fi buna in ceea ce priveste stretching-ul, spiritualitatea si relaxarea. Pacientii ce fac yoga merg pe un traseu foarte bun al recuperarii.

2. Tai chi – urmariti clipuri video pe diverse site-uri cu diferite miscari de proba pe care le puteti executa. Acestea includ exercitii pentru umar, intindere a coloanei vertebrale sau miscari pentru gat.

3. Inotul – una dintre cele mai bune moduri de a scapa de stres daca aveti artrita reumatoida este inotul. Incepeti cu lectii simple, daca aveti nevoie de ele, astfel incat sa cunoasteti modul in care piciorul loveste apa. Pentru inceput, incercati sa inotati o data la trei zile.

4. Regimul alimentar echilibrat – zaharurile si sodiul din produsele alimentare ambalate nu sunt foarte indicate daca suferiti de artrita reumatoida. Alegerea unui regim alimentar echilibrat, cu alimente ce includ o combinatie de carbohidrati naturali, proteine slabe si grasimi Omega-3, cum ar fi somonul sau avocado, va poate da o stare de bine.

5. Terapia fizica – lucrul cu un kinetoterapeut bun poate produce o imbunatatire semnificativa a simptomelor.

Fumatul – pentru oricine crede ca fumatul elibereaza stresul, acesta poate avea de fapt efecte opuse. Pentru cei care au artrita reumatoida, fumatul poate face mai mult rau. Studiile au aratat ca pacientii cu artrita reumatoida care au participat la programe de renuntare la fumat si-au redus durerile.

Alcoolul – consumul ocazional de alcool nu face rau, insa oamenii cu artrita reumatoida ar trebui sa acorde o atentie mai mare la interactiunea cu medicamentele pe care si le administreaza, precum si la sodiu sau carbohidratii din alcool.

Nivelul de stres creste in momentul in care dumneavoastra sunteti in imposibilitatea de a comunica preocuparile si simptomele dumneavoastra medicului, astfel incat trebuie sa fiti sigur ca sunteti multumit de relatia cu medicul. Atunci cand un pacient nu comunica deschis cu medicul lui, acesta nu poate transmite intrebarile si problemele ce il framanta, astfel ca doctorul nu ii poate administra tratamentul de care are nevoie pacientul.

Depresia reprezinta o parte foarte importanta in ceea ce priveste artrita reumatoida. Depresia este cauzata de boala si durere, dar si de incapacitatea de a face lucrurile pe care inainte erati in stare sa le faceti. Acest sentiment de neputinta poate accentua durerea, insa si factorii interni ai bolii pot afecta sentimentul de bine. Ati putea sa aveti nevoie de foarte mult ajutor si este important de primit din partea familiei dumneavoastra.

Exista multe cai de a gasi o scapare de la depresie sau de la anxietate. Aceste cai sunt:

1. Familia – daca auziti cuvinte potrivite de la cei dragi, puteti fi la fel de puternic in a le auzi si de la un profesionist. Daca aveti ganduri negative, cum ar fi ”sunt o povara pentru familia mea”, aceste preocupari trebuiesc discutate. Puteti scapa de aceste ganduri cu ajutorul familiei.

2. Doctorul – discutati cu medicul dumneavoastra reumatolog. Specialistii in artrite nu va ofera doar tratamente pentru artrita reumatoida sau pentru problemele fizice, ci acest medic va poate ajuta sa faceti fata si sa treceti peste depresie sau anxietate si va poate pune in legatura cu profesionistii din domeniul sanatatii mintale. Daca aveti posibilitatea de a alege intre diversi specialisti ai artritei, alegeti unul cu care sa puteti comunica.

3. Psihoterapeutul – psihoterapeutii lucreaza adesea cu oamenii in gestionarea afectiunilor cronice, cum ar fi artrita reumatoida, prin stimularea mintala a bunastarii. Unii dintre acesti specialisti va invata si tehnici de gestionare a durerii, cum ar fi relaxarea sau meditatia, precum si metode de a va ajuta cum sa gestionati mai bine obstacolele emotionale si fizice ale unei boli cronice. Recomandarile doctorilor va pot fi benefice in a gasi un psihoterapeut.

4. Medicamentele – multe antidepresive si medicamente anti-anxietate sunt disponibile pentru a va trata de aceste doua mari probleme. Discutati cu medicul dumneavoastra sau psihiatrul daca aceste tipuri de medicamente va sunt potrivite si sunt benefice in situatia dumneavoastra. Unele medicamente antidepresive pot ajuta la ameliorarea durerii – un beneficiu suplimentar la acest tip de tratament.

5. Specialistii in dureri – specialistii din cadrul centrelor de tratare a durerilor, care se gasesc in mai multe domenii, invata pacientii cum sa gestioneze mai bine durerea. Acest lucru poate include tehnici de schimbare a modului de gandire si se ocupa de durerile de artrita reumatoida. Medicul de familie sau reumatologul va pot ajuta sa gasiti acest tip de specialisti.

6. Grupurile – petrecerea timpului cu un grup de oameni cu artrita reumatoida poate oferi ajutor dincolo de sprijinul emotional. Suportul instrumental va invata cum sa rezolvati probleme de zi cu zi, in timp ce suportul informational va arata cum puteti gestiona starea prin aflarea unor fapte reale despre boala de care suferiti.

Dieta pentru artrita reumatoida

Totodata, si o dieta bogata in substante nutritive adecvate poate ajuta la compensarea oboselii asociata cu artrita reumatoida. Desi oboseala a devenit un fapt regasit in fiecare zi, consumul de asa-numite ”super-alimente” cu multe vitamine si minerale ar putea ajuta organismul sa se mentina la niveluri optime de energie.

1. Carnea macra – senzatiile de oboseala pot avea drept cauza principala nivelurile scazute de fier din organism. Fierul este un mineral esential ce transporta oxigenul de la plamani la nivelul intregului organism. De asemenea, ajuta muschii sa stocheze si sa foloseasca oxigenul. Atunci cand nivelul de fier este scazut, oxigenul nu mai circula prin sange si deveniti obosit. Foarte multe persoane cu artrita reumatoida pot avea un nivel de fier scazut din cauza inflamatiei ce afecteaza capacitatea organismului de a mentine nivelul sanatos de nutrienti. De aceea, este recomandat consumul de carne bogata in fier.

2. Citricele – portocalele si grapefruitul sunt bogate in vitamina C, vitamina care nu doar ca sustine sistemul imunitar, dar ajuta si la absorbtia fierului din sursele vegetale. Vitamina C poate furniza, de asemenea, alte beneficii pentru persoanele cu artrita reumatoida.

3. Pestele – inflamatia cauzata de artrita reumatoida poate fi foarte dificila in a mentine nivelul corespunzator al multor substante nutritive ce ofera energie corpului dumneavoastra. Pestele gras, cum ar fi somonul, tonul, sardinele sau hamsiile sunt surse bogate de Omega-3. Acesti acizi grasi s-au dovedit ca reduc proteinele inflamatorii, cum ar fi proteina C reactiva.

4. Cerealele integrale – fibrele sunt aliatii dumneavoastra, mai ales cand sunteti obosit. Painea din cereale integrale si cerealele contin fier ce ajuta la stimularea energiei. Produsele pe baza de fibre ce trebuie consumate in fiecare zi de la alimentele integrale reduc nivelul markerului C reactiv.

5. Carnea de pui – puiul si alte pasari au un continut ridicat de fier si sunt o sursa bogata de vitamina B. Exista opt tipuri diferite de vitamina B si toate acestea joaca un rol in a va ajuta pe dumneavoastra sa convertiti carbohidratii in glucoza. Deoarece toate vitaminele B sunt solubile in apa, ceea se inseamna ca organismul nu le poate stoca, trebuie sa aveti o doza sanatoasa de vitamina B in fiecare zi, prin diete sau suplimente.

6. Apa – acest lucru poate suna prea simplu ca sa fie adevarat, dar simplul consum al apei si mentinerea corpului hidratat sunt cele mai bune moduri de a lupta impotriva oboselii cauzate de artrita reumatoida. Chiar si 1-2% din corpul dumneavoastra deshidratat incepe sa afecteze nivelul de energie sau sentimentul de a nu mai avea deloc energie. Beti multa apa sau alte fluide, cum ar fi lapte degresat, lapte de soia sau suc de fructe pentru a ramane 100% hidratat pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, feriti-va de bauturile cofeinizate, precum cafeaua sau sucul, deoarece agraveaza oboseala. Cofeina poate fi o modalitate de a va energiza atunci cand sunteti foarte obosit, dar care se poate intoarce impotriva dumneavoastra. Daca ati consumat prea mult, spre exemplu cateva cesti de cafea sau cateva pahare cu suc pe zi, cofeina actioneaza ca un diuretic si va face sa urinati des, pierzand astfel foarte multa apa din organism.

Aceste metode sunt necesar a fi respectate de fiecare persoana pentru a avea o sanatate corespunzatoare, cu atat mai mult persoanele suferinde si ingrijorate din cauza afectiunilor pe care le au.

Exercitii pentru mentinerea putintei de miscare

Pierderea puterii din maini si a mobilitatii este o perspectiva infricosatoare pentru persoanele cu artrita reumatoida. Pentru multi, tratamentul artritei reumatoide include exercitii pentru mentinerea putintei de miscare.

Exista multe motive sa faceti antrenamente pentru maini ca sa luptati impotriva artritei reumatoide. In general, aveti foarte multe posibilitati sa repetati urmatoarele exercitii de pana la cinci ori pe sesiune, o data sau de doua ori pe zi. Discutati cu medicul dumneavoastra despre cel mai bun numar de repetari.

Plierea degetelor. Un exercitiu pentru maini impotriva artritei reumatoide este acela de a plia degetele in asa fel incat sa se formeze pumnul. Apoi deschideti mana incet si repetati acest exercitiu de cateva ori.

Mersul degetelor. Pe un prosop asezat pe o masa faceti acest exercitiu impotriva artritei reumatoide. Cu mana usor scobita si sustinuta de varful degetelor, plimbati varful degetelor inspre dumneavoastra in scopul de a trage prosopul.

Extinderea degetelor. Cand aveti artrita reumatoida, la fel cum aveti nevoie sa practicati exercitiul de a aduce degetele impreuna, aveti nevoie, de asemenea, sa lucrati si la extinderea acestora in afara – un tip de miscare ca atunci cand puneti o manusa in mana. Deci, acest exercitiu impotriva artritei reumatoide face ca degetele sa iasa pur si simplu in afara, incet si usor. In timp ce aveti mana plata, puteti face exercitii si ale degetului mare prin separarea lui usoara de celelalte.

Prin aceste seturi de exercitii se urmareste imbunatatirea starii dumneavoastra, atat in cazul disparitiei durerii, cat mai ales pentru imbunatatirea stimei de sine si a reducerii anxietatii provocate de boala de care suferiti.


Citeste si despre:

Legatura dintre durerile de spate si incontinenta Singuratatea Stress Picioarele: 18 indicii despre sanatate Afectiuni ale tendonului lui Achile Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Durerile articulare: cum sa le depistati si cum sa le tratati la domiciliu? Bolile reumatice si agravarea lor in sezonul rece Osteoartrita 5 cele mai comune boli ale toamnei Artrita reumatoida si viata sexuala
Cere sfatul medicului ×