Alimente recomandate pentru artrita reumatoida

Actualizat: 07 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista tot mai multe cercetari care au analizat relatia dintre nutritie, dieta si artrita reumatoida. Pana in prezent, nu s-au descoperit alimente care sa faca minuni si care sa trateze intr-un mod miraculos evolutia acestei boli. S-a constatat, insa, ca unele dintre persoanele care sufera de artrita reumatoida au o nutritie neadecvata. Milioane de oameni sunt afectati de aceasta conditie, iar durerile de articulatii le pot face mai dificila viata de zi cu zi.

Medicamentele anti-reumatice de ultima generatie fac boala mai suportabila. Daca suferiti de artrita reumatoida nu trebuie sa omiteti un amanunt foarte important din planul de tratament al bolii - dieta dumneavoastra. In urma studiilor s-a demonstrat ca anumite alimente pot ameliora durerile cauzate de artrita.

Care sunt alimentele pe care puteti sa le consumati pentru a ameliora durerile de articulatii

- Seminte de in - sunt bogate in acizi grasi omega-3 care pot reduce inflamatia si durerile articulare. Omega-3 mai poate fi gasit din abundenta si in pestele gras. Semintele de in si uleiul din seminte de in sunt bogate in acid alfa-linoleic, un acid gras omega-3 care poate fi de ajutor in bolile inflamatorii, cum este si artrita. Consumati cateva linguri de seminte de in dimineata, la micul-dejun sau utilizati-le la preparatele gatite.

- Rozmarin - acesta contine acid rozmarinic, un polifenol din plante care atenueaza simptomele asociate cu artrita reumatoida. Acidul rozmarinic este un puternic antioxidant si are proprietati antiinflamatorii care ajuta la reducerea inflamatiilor artriculare. Activitatea antioxidanta a acidului rozmarinic este considerata a fi superioara celei produse de vitamina E. Rozmarinul poate fi utilizat pentru a aroma pestele, carnea pentru friptura, sosuri si chiar alaturi de unele fructe (cum ar fi portocalele).

- Ceai verde - ceaiul verde a fost folosit perioade lungi de timp de cei care au dorit sa piarda in greutate, dar putini stiu ca ceaiul verde poate sa previna eficient artrita reumatoida. Cercetarile au aratat ca substantele chimice numite catechine (compusii chimici ce ajuta si la pierderea in greutate), care se gasesc in ceaiul verde, pot reduce inflamatia si prejudiciul cauzate de artrita reumatoida.

Pentru a maximiza eliberarea de catechine, alegeti frunze de ceai verde si nu pliculete conventionale si fierbeti-le timp de 5 minute. Mai mult, cercetarile sugereaza ca prin utilizarea ceaiului verde impreuna cu sucuri de citrice care contin vitamina C, va creste cantitatea de catechine oferite organismului.

- Cartofi dulci - cartoful dulce este una dintre cele mai vechi si mai cunoscute legume din lume. Cartofii dulci contin foarte multe substante nutritive si sunt o alegere alimentara excelenta, mai ales pentru cei care sufera de artrita reumatoida.

Acestia sunt una din cele mai bune surse alimentare de beta-caroten (mai ales cei de culoare roz, portacalie si galbena) si au un continut ridicat de vitamina C si cupru. In plus, radacinile cartofilor dulci contin proteine unice care, conform studiilor, pot avea proprietati antioxidante semnificative. De obicei, cartofii dulci sunt in marea lor majoritate organici.

- Grapefruit - contine vitamina C si bioflavonoide cu proprietati antioxidante. Grapefruitul rosu are un continut mai mare de antioxidanti decat cel galben. Acest fruct ajuta la reducerea inflamatiei, intareste articulatiile si blocheaza prostaglandinele (substantele implicate in procesul aparitiei durerii). Grapefruitul intensifica efectul medicamentelor antiinflamatoare. Consumul de grapefruit amelioreaza durerea la unele persoane cu artrita reumatoida sau cu alte forme de artrita inflamatorie.

- Ceapa - este o sursa bogata de quercentina - un bioflavonoid cu proprietati antioxidante care suprima producerea de substante inflamatorii. Ceapa rosie este deosebit de bogata in antioxidanti. Quercentina intareste structura cartilajelor. Antioxidantii din ceapa lupta impotriva radicalilor liberi de la nivelul articulatiilor si reduce eliberarea de enzime proteino-degradante.

- Ghimbir - aceasta radacinoasa picanta poate fi macinata sau zdrobita si consumata sub forma de ceai sau amestecata in preparatele culinare pentru o aroma interesanta.

Ghimbirul este unul dintre cele mai apreciate tratamente pentru poliatrita reumatoida. Ghimbirul este disponibil si sub forma de supliment. Nutritionistii recomanda ghimbirul pentru efectele sale antiinflamatorii si ameliorarea durerilor asociate artritei. Exista dovezi ca ghimbirul reduce durerile articulare la cei cu artrita si osteoartrita.

- Varza furajera sau varza kale - este un tip de varza bogata in substante nutritive, vitamine si alte substante fitochimice care sunt cunoscute pentru ameliorarea simptomelor de artrita reumatoida. Acest tip de varza, nu numai ca este incarcata cu vitamina C, dar are si o concentratie mare de beta-caroten (varza kale contine de 10 ori mai mult beta-caroten decat broccoli).

Ca urmare a continutului sau ridicat de vitamina C si betca-caroten, varza ocupa unul dintre primele locuri pe lista alimentelor cu cea mai mare capacitate de absorbtie a radicalilor liberi responsabili pentru inflamatiile cauzate de atrita reumatoida.

- Prune uscate - sunt un aliment extrem de benefic pentru persoanele cu artrita reumatoida, deoarece acestea contin cupru, zinc si vitamina B6 - o combinatie de substante nutritive care ajuta la combaterea acestei boli inflamatorii.

Corpul uman se foloseste de cupru si zinc pentru a produce superoxid dismutaza, o enzima care este capabila sa lupte impotriva inflamatiei si care neutralizeaza radicalii liberi. Cuprul ajuta organismul sa construiasca ligamente, tendoane si tesut conjunctiv. Zincul este implicat in producerea de enzime cu efect reparatoriu la nivelul articulatiilor.

- Seminte de dovleac - o punga de seminte de dovleac contine multe calorii. Acesta nu trebuie sa fie un motiv pentru care sa evitati consumul acestor seminte minunate. Semintele au intr-adevar multe calorii si pot avea ca rezultat acumularea de kilograme atunci cand sunt consumate in cantitati mari.

Cand sunt consumate cu moderatie, semintele de dovleac ofera beneficii pentru starea generala de sanatate si pot fi utilizate pentru tratarea si prevenirea artritei reumatoide, datorita proprietatilor lor antiinflamatorii. Semintele de dovleac pot fi consumate crude sau uscate, pot fi servite ca gustare sau adaugate la salate sau alte feluri de mancaruri.


Citeste si despre:

Esentialul despre artrita reumatoida juvenila Inflamatia in artrita reumatoida Dieta poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide? Mango si papaya, beneficii pentru sanatate 11 plante si condimente care amelioreaza simptomele artritei reumatoide Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Secrete culinare pentru pacientii cu poliartrita reumatoida Alimente care iti pot schimba viata Legatura dintre artrita si vitamina D Cele mai bune surse alimentare de vitamina C Artrita reumatoida si viata sexuala