Durerile abdominale apar frecvent in randulor copiilor, fiind cauzate cu precadere de constipatie, gastroenterita sau apendicita.
Unii copii prezinta o hipersensibilitate la activitatea intestinala normala, acuzand un oarecare disconfort dupa ce mananca.
Orice durere acuzata de copil nu trebuie sa fie ignorata de catre parinti sau ingrijitori, intrucat ar putea anunta probleme grave de sanatate.
Durerile abdominale la copii debuteaza de regula brusc si evolueaza cu rapiditate, necesitand o consultatie medicala de urgenta.
Masurile de prim ajutor in cazul durerilor abdominale la copii sunt urmatoarele:
- Asezati copilul intr-o pozitie in care se simte confortabil, intrucat acest lucru ajuta de multe ori la ameliorarea durerii. Daca suspectati ca senzatiile dureroase sunt cauzate de balonare, asezati copilul pe burta, avand grija sa aiba capul ridicat, sustinut de o perna. Repausul la pat este foarte important pentru ameliorarea simptomelor.
- Oferiti copilului sa bea lichide in cantitati mici, din 15 in 15 minute, astfel incat sa preveniti o potentiala deshidratare (cu atat mai mult daca varsaturile sunt prezente). In cazul bebelusilor si copiilor mai mici de 3 ani nu este recomandata administrarea apei sau a laptelui, din pricina pericolului instalarii unui dezechilibru salin in organism. Copiii mai mari pot consuma apa, ceai, sucuri naturale din fructe diluate sau supa limpede.
- Nu oferiti copilului alimente grase sau bauturi carbogazoase cel putin 48 de ore de la disparitia simptomelor. In schimb, cel mic poate consuma alimente dietetice, lichide usoare, biscuiti, paine prajita sau orez.
- Incurajati copilul sa elimine materiile fecale.
- Intrebati medicul pediatru care sunt medicamentele pe care le puteti administra pentru ameliorarea simptomelor. Substantele luate la intamplare pot masca sau agrava durerile abdominale la copii, inclusiv daca decideti sa folositi remedii naturiste.
Apelati imediat la serviciul de urgenta in cazul in care copilul este prea slabit pentru a sta in picioare sau in urmatoarele situatii:
- existenta unei dureri persistente pe partea dreapta a abdomenului (ar putea anunta apendicita);
- durerea este resimtita intr-un singur punct la nivelul abdomenului;
- durerea se accentueaza sau persista in decurs de 24 de ore;
- copilul acuza durere sau sensibilitate la apasari usoare pe abdomen;
- abdomenul este umflat sau rigid;
- durerea radiaza in regiunea genitala;
- apare febra inexplicabila;
- varsaturile si diareea sunt abundente;
- apar sangerari rectale;
- exista urme de sange in materiile fecale sau voma;
- o leziune abdominala s-a produs recent.