Primul ajutor in inec la copii

Actualizat: 28 Ianuarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Inecul la copii poate surveni cu mare usurinta, de vreme ce copiii se pot ineca si la o adancime a apei de doar 2,5-3 centimetri.

In cazul in care copilul pare ca nu mai respira dupa scufundarea intr-un lichid, interveniti imediat cu primele masuri de prim ajutor.

Simptomele inecului la copii sunt urmatoarele:

- respiratia greoaie, suieratoare sau incapacitatea respiratorie;
- incapacitatea copilului de a plange sau a vorbi;
- schimbarea culorii normale a pielii (cianoza);

Masurile de prim ajutor necesare in inecul la copii sunt:

- Scoateti copilul din apa, daca este cazul. Solicitati ajutor daca exista in jur persoane calificate si sunati de urgenta la 112 (sau rugati pe cineva sa faca acest lucru, in timp ce interveniti personal).
- Verificati daca victima respira, apropiind obrazul de gura si nasul copilui. In cazul in care nu simtiti aerul expirat de acesta si nu observati pieptul ridicandu-se, incepeti imediat manevrele de resuscintare cardio-respiratorie.
- Asezati copilul intins pe spate pe o suprafara dura. Daca suspectati producerea unei leziuni la nivelul gatului sau al capului, tineti capul, gatul, coloana vertebrala si soldurile perfect aliniate atunci cand miscati copilul.
- Efectuati hiperextensia capului (impingeti fruntea pe spate si ridicati barbia copilului), astfel incat sa se deschida maxilarul.
- Pozitionati-va gura peste nasul si gura copilului si suflati puternic timp de o secunda. Observati ridicarea toracelui si abia apoi repetati insuflatia.
- Efectuati compresiile toracice la fel ca in cazul adultilor pentru copiii mai mari de 2 ani.
- In cazul copiilor mici, pozitionati doar doua degete pe torace si apasati astfel incat pieptul sa coboare circa 2 cm. Efectuati 30 de compresii la o rata de 100 de apasari pe minut.
- Continuati ciclul de 2 respiratii si 30 de compresii pana la sosirea echipajului medical de urgenta.


Citeste si despre:

Resuscitarea cardiopulmonara - tehnica de prim ajutor Prim ajutor in caz de inec cu alimente Ce este inecul uscat sau inecul secundar si cum poate fi prevenit? Sfaturi pentru cresterea copiilor rezilienti Epilepsia (cauze, simptome, tratament) Operatia pentru epilepsie Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Convulsiile Ghid de siguranta la plaja si la piscina Ce boli pot ascunde sangerarile nazale? Efectuarea resuscitarii cardio-pulmonare Top 10 urgente medicale si tratamentul lor Inundatiile: afectiuni provocate Alcoolul: de la obisnuinta, la abuz si dependenta