Primul ajutor in diaree la copii

Actualizat: 26 Ianuarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La copii, majoritatea episoadelor de diaree sunt cauzate de infectii gastro-intestinale. Scaunele apoase nu sunt de regula semnale de alarma importante, insa pot provoca pierderi semnificative de fluide corporale, saruri si minerale.

De aceea, scopul principal al interventiei este compensarea lichidelor si nutrientilor in organismul copilului care prezinta diaree.

Semnele si simptomele prin care puteti recunoaste diareea la copii sunt:

- scaunele frecvente si apoase;
- crampele abdominale;
- febra;
- pierderea poftei de mancare;
- oboseala accentuata;
- pierderea in greutate;
- deshidratarea.

Primul ajutor in cazul diareei la copii implica adoptarea urmatoarelor masuri de ameliorare a simptomelor, in functie de recomandarile medicului pediatru:

- Transportati copilul de urgenta la spital daca este mai mic de 6 luni si prezinta diaree persistenta, daca are mai putin de 1 an si prezinta febra mai mare de 38,8 grade Celsius, daca vomita in mod repetat si refuza sa bea lichide, daca urineaza mai putin decat de obicei, daca are dureri abdominale severe sau scaunul diareic contine sange sau mucus.
- Continuati sa ii dati copilului sa manance conform programului obisnuit, suplimentand aportul de lichide potrivit recomandarilor pediatrului.
- In cazul in care copilul este inca sugar, alaptati-l mai des sau oferiti-i mai multe mese cu biberonul pe zi.
- Solicitati pediatrului o recomandare privind administrarea unei solutii orale speciale pentru inlocuirea lichidelor pierdute. Piata farmaceutica ofera diverse alternative in acest sens pentru tratarea diareei la copii.
- Nu dati copilului mic sa bea apa plata, deoarece nu contine suficient sodiu si alte minerale importante pentru echilibrarea electrolitica. Sucul de mere sau alte bauturi dulci pot agrava diareea, de aceea nu sunt recomandate.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Trusa de prim ajutor Primul ajutor in situatii de urgenta Supradoza de medicamente la copii. Masuri de prim ajutor Primul ajutor in cazul diareei Prim ajutor in cazul insolatiilor Prim ajutor in durerea abdominala la copil Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Primul ajutor in intoxicatii 5 Sfaturi de prim ajutor pentru urgentele copiilor Primul ajutor in cazul gripei la copii Primul ajutor in cazul febrei la copii Primii dinti la copii sau eruptia dentara Alimentatia corecta a copiilor Simptome la copii - semnificatii posibile