Sindromul de tunel tarsian

Actualizat: 11 Ianuarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este sindromul de tunel tarsian


Sindromul de tunel tarsian este o afectiune a membrului inferior, mai exact a piciorului, ce apare atunci cand exista o compresie sau leziune a nervului tibial.

Nervul tibial este un nerv principal al gleznei, iar pentru a ajunge la structurile piciorului, acesta strabate o structura numita tunel tarsian. Tunelul tarsian este un pasaj al gleznei constituit din oase si ligamente.

Prevalenta

Sindromul de tunel tarsian apare cu precadere in randul persoanelor sportive sau care isi folosesc intens glezna in diferite miscari sau activitati. Cercetatorii nu pot estima cu exactitate incidenta acestei afectiuni, intrucat multi pacienti nu primesc diagnosticul corect. Acest sindrom poate aparea la orice varsta si indiferent de sex.

Cauze

Sindromul de tunel tarsian apare atunci cand ceva produce leziuni asupra nervului tibial.

Cauzele acestei leziuni includ:
Platfus sau sindromul piciorului plat, o afectiune foarte comuna
• Anatomia foarte arcuata a labei piciorului
• Traumatisme precum luxatia de glezna, entorsa sau fracturile la acest nivel
• Formatiuni neregulate precum chisturile ganglionare, chisturi osoase, vene varicoase
• Mase cu efect de compresie, precum lipomul sau tumorile din vecinatatea nervului tibial
• Afectiuni sistemice precum diabetul, artrita, hipotiroidismul

Pentru multi pacienti care dezvolta acest sindrom, cauza este utilizarea excesiva a gleznei si aparitia unei leziuni secundare. Mai mult de 2 din 5 pacienti cu STT au istoric de traumatisme ale gleznei in urma activitatilor antrenante, intense sau constante.

Semne si simptome

Semnele intalnite la pacientii cu sindrom de tunel tarsian sunt semne ale afectarii nervoase. Un simptom specific este durerea resimtita in portiunea interna a gleznei sau la nivelul talpii.

Puteti experimenta si:
• Senzatii de arsura locala
• Furnicaturi, parestezii
• Senzatie de amortire
• Slabiciune a muschilor piciorului

Deseori aceste simptome apar sau se inrautatesc in timpul sau imediat dupa o activitate fizica. Daca sindromul nu este diagnosticat si tratat, simptomele devin cronice si apar din ce in ce mai des.

Diagnostic

Diagnosticul sindromului de tunel tarsian implica, in primul rand, o anamneza detaliata. Medicul va va pune intrebari cu privire la activitatile zilnice, la momentul aparitiei simptomelor si la afectiunile asociate. Istoricul de leziuni ale gleznei este puternic sugestiv si va ajuta medicul sa se orienteze catre diagnostic.

Medicul va realiza ulterior teste precum:
• Testul Tinel. O manevra de provocare a simptomelor in care medicul percuta usor nervul tibial. Daca in momentul percutiei apare durere, furnicaturi sau alte simptome pe care le-ati mai avut, testul este pozitiv si orienteaza diagnosticul catre sindrom de tunel tarsian

Electromiografia. Acesta este un test compus din 2 etape, in care sunt aplicate impulsuri electrice asupra nervilor membrului inferior, fiind urmarita functia musculara.

• RMN. Un test imagistic care va obtine imagini detaliate ale tesuturilor moi si ale oaselor gleznei si piciorului. Acesta poate evidentia orice formatiune cu efect de masa, ce pune compresie asupra nervului tibial.

Diagnostic diferential

Unele patologii osteo-musculare ale piciorului si gleznei evolueaza similar sindromului de tunel tarsian. Astfel este intotdeauna nevoie de diagnostic realizat de catre un medic specialist. Aceste afectiuni includ bursita, sindromul de compartiment, tendinita, fascieita plantara.

Tratament

In multe dintre cazuri, atunci cand sindromul de tunel tarsian este consecinta unei leziuni deja tratate, tratamentul sindromului implica remedii usor de realizat acasa. In alte situatii insa, tratamentul vizeaza cauze exacte ce induc leziuni ale nervului tibial.

Astfel, medicul va poate recomanda urmatoarele:
• Odihna. Evitati sprijinirea pe piciorul afectat timp de cateva zile sau chiar saptamani, pentru a promova vindecarea tunelului tarsian
• Gheata. Utilizati pachete de gheata aplicate local, timp de pana la 20 de minute, pentru a reduce durerea si inflamatia
• Compresie si ridicare. Purtati un bandaj compresiv la nivelul gleznei si tineti membrul ridicat deasupra nivelului inimii.
• Antiinflamatoare non-steroidiene. Acestea sunt medicamente uzuale pe care le puteti lua de la farmacie, cu rol antialgic si antiinflamator.

Tratamentele specifice nu sunt necesare pentru toti pacientii.

Acestea sunt insa diverse si eficiente si includ:
• Dispozitive de imobilizare. Exista diverse aparate ortopedice de imobilizare a piciorului, care vor permite vindecarea leziunilor.
• Fizioterapie. Un specialist fizioterapeut va va ajuta sa faceti exercitii si intinderi speciale, pentru a va imbunatati puterea musculara si mobilitatea.
• Injectiile cu steroizi. Utilizate pe termen scurt si in cazuri severe, aceste injectii vor reduce inflamatia si durerea.
• Interventie chirurgicala. Daca simptomele sunt inca severe in ciuda terapiilor nechirurgicale, medicul va va recomanda operatia. Prin operatie se va elibera presiunea aplicata asupra nervului tibial si se va largi tunelul tarsian, pentru a evita recidiva simptomelor.

Preventie

Nu exista o modalitate garantata de preventie a sindromului de tunel tarsian. Va puteti reduce insa riscul prin gesturi precum:
• Odihna intre antrenamente sau activitati fizice intense, pentru a evita leziunile de suprasolicitare
• Miscari de intindere a gleznelor si a picioarelor, realizate regulat
• Incalzire corecta si completa inainte de antrenament
• Purtati incaltaminte de marimi potrivite si comoda, in special in timpul efortului fizic

Prognostic

Ameliorarea simptomelor si recuperarea variaza semnificativ intre pacienti. Uneori simptomele dispar dupa tratamentul cauzei, alteori acestea trebuie gestionate pentru perioade mai indelungate. Prognosticul este in general bun, insa este influentat de prezenta afectiunilor cronice.

In lipsa tratamentului, sindromul de tunel tarsian poate duce la leziuni nervoase permanente si ireversibile. Astfel pot aparea dificultati de mers, incapacitatea de a face sport sau de a continua unele activitati zilnice.

Pentru rezultate si prognostic cat mai bune, este esential sa apelati la ajutor medical si sa primiti tratament din timp, imediat dupa debutul simptomelor.

Concluzie

Sindromul de tunel tarsian este o afectiune a piciorului si gleznei ce apare atunci cand nervul tibial este comprimat sau lezat. Apare frecvent la pacientii activi, care dezvolta leziuni de suprasolicitare, insa exista numeroase alte cauze. Pentru o recuperare eficienta si pentru a evita leziunile nervoase permanente, mergeti la medic de la aparitia primelor simptome.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/tarsal-tunnel-syndrome
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/tarsal-tunnel-syndrome


Citeste si despre:

Piciorul Charcot in contextul diabetului - riscuri, preventie, tratament Sindromul Müller-Weiss, o boala degenerativa rara a piciorului Deformarile piciorului in populatia pediatrica Platfusul la copii Fasceita plantara - inflamatia fasciei plantare Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top HALLUX-VALGUS (monturi) Negii sau verucile plantare Apofizita calcaneana (Boala Sever) Sindromul Ehlers-Danlos Afectiunile genunchiului