Ce ar trebui sa cunosti despre Sistemul Nervos Periferic?

Actualizat: 30 Ianuarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este sistemul nervos periferic?


Sistemul nervos periferic include nervii si ganglionii din afara creierului si maduvei spinarii. SNP include nervii periferici, jonctiunile neuromusculare, nervii cranieni si nervii spinali. Acest sistem transporta, de asemenea, informatii catre si de la sistemul nervos central.

Sistemul nervos periferic (SNP) este alcatuit din doua diviziuni: sistemul nervos somatic si sistemul autonom. Fiecare parte a acestui sistem joaca un rol vital in modul in care informatiile sunt comunicate in tot corpul.

Rolul sistemului nervos periferic

Sistemul nervos este alcatuit din doua parti: sistemul nervos central si sistemul nervos periferic. Sistemul nervos central (SNC) include creierul si maduva spinarii, in timp ce sistemul nervos periferic include toti nervii care se ramifica din creier si din maduva spinarii si se extind catre alte parti ale corpului, inclusiv muschi si organe.

Rolul principal al SNP este de a conecta SNC la organe, membre si piele. Nervii din SNP se extind de la sistemul nervos central pana la zonele cele mai exterioare ale corpului. Sistemul periferic permite creierului si maduvei spinarii sa primeasca si sa trimita informatii catre alte zone ale corpului, ceea ce ne permite sa reactionam la stimulii din mediul nostru.

Cele patru functii principale ale SNP sunt urmatoarele: sa controleze functiile autonome ale corpului, sa controleze functiile motorii, sa gestioneze digestia si sa coordoneze transmiterea informatiilor senzoriale catre sistemul nervos central.
Exemple de procese controlate de sistemul nervos periferic includ dilatarea sau contractia pupilelor ca raspuns la lumina, stimularea digestiei, activarea raspunsului de transpiratie, controlul fluxului sanguin si reglarea ritmului cardiac.

Nervii care alcatuiesc sistemul nervos periferic sunt, de fapt, axonii sau fasciculele de axoni din celulele nervoase sau neuronii. In unele cazuri, acesti nervi sunt foarte mici, dar unele fascicule nervoase sunt atat de mari incat pot fi vazute de ochiul uman.

Structuri ale sistemului nervos periferic

Sistemul nervos periferic propriu-zis este impartit in doua parti: sistemul nervos somatic si sistemul nervos autonom. Fiecare dintre aceste componente joaca un rol esential in modul in care functioneaza sistemul nervos periferic.

Sistemul nervos somatic

Sistemul somatic este partea sistemului nervos periferic responsabila de transportul informatiilor senzoriale si motorii catre si de la sistemul nervos central. Sistemul nervos somatic isi trage numele de la cuvantul grecesc soma, care inseamna "corp".

Sistemul nervos somatic este responsabil de transmiterea informatiilor senzoriale, precum si de controlul miscarilor voluntare. Acest sistem contine doua tipuri majore de neuroni:

Neuronii motori: Numiti si neuroni eferenti, neuronii motori transporta informatii de la creier si maduva spinarii catre fibrele musculare din tot corpul. Acesti neuroni motori ne permit sa intreprindem actiuni fizice ca raspuns la stimulii din mediul inconjurator.

Neuronii senzoriali: Numiti si neuroni aferenti, neuronii senzoriali transporta informatii de la nervi catre sistemul nervos central. Neuronii senzoriali ne permit sa preluam informatii senzoriale si sa le trimitem la creier si la maduva spinarii.

Sistemul nervos autonom

Sistemul autonom este partea din sistemul nervos periferic care este responsabila de reglarea functiilor involuntare ale corpului, cum ar fi fluxul sanguin, bataile inimii, digestia si respiratia.
Cu alte cuvinte, sistemul autonom este cel care controleaza aspecte ale corpului care, de obicei, nu sunt sub control voluntar. Acest sistem permite ca aceste functii sa aiba loc fara a fi nevoie sa ne gandim in mod constient la faptul ca se intampla. Sistemul autonom este impartit in continuare in doua ramuri:

Sistemul simpatic: Prin reglarea raspunsului de tip "lupta sau fugi", sistemul simpatic pregateste organismul sa cheltuiasca energie pentru a raspunde la amenintarile mediului. Atunci cand este nevoie de actiune, sistemul simpatic declanseaza un raspuns prin accelerarea ritmului cardiac, cresterea frecventei respiratorii, stimularea fluxului sanguin catre muschi, activarea secretiei de transpiratie si dilatarea pupilelor.

Sistemul parasimpatic: Acesta ajuta la mentinerea functiilor normale ale corpului si la conservarea resurselor fizice. Odata ce o amenintare a trecut, acest sistem va incetini ritmul cardiac, va incetini respiratia, va reduce fluxul sanguin catre muschi si va contracta pupilele. Acest lucru permite organismului sa revina la o stare normala de repaus.

Nervii din sistemul nervos periferic

SNP este compus din nervi care sunt responsabili de transportul semnalelor intre sistemul nervos central si partile corpului care se afla in afara SNC. Acesta include informatii ce tin de simturi, organe si muschi.

Axonii acestor celule nervoase sunt grupati impreuna si pot fi gasiti in tot corpul. Informatiile sunt receptionate de dendritele acestor celule, iar informatiile calatoresc de-a lungul axonului pana la corpul celular. Mesajul poate fi apoi comunicat catre alte celule.
Nervii care alcatuiesc sistemul nervos periferic se conecteaza fie cu maduva spinarii, fie cu creierul pentru a transmite informatii catre SNC.

Nervii sistemului nervos periferic

Principalii nervi care alcatuiesc sistemul nervos periferic includ: plexul brahial, nervul femural, nervul cutanat femural lateral, nervul peroneu, nervul sciatic, nervul spinal accesoriu, nervul tibial, nervii spinali.
Nervii spinali sunt responsabili de transmiterea informatiilor de la muschi, organe si glande catre maduva spinarii. Exista 31 de nervi spinali care se ramifica in diferite zone ale corpului din maduva spinarii.

Nervii cranieni

Nervii cranieni sunt responsabili de receptorii care se gasesc in zona capului si a gatului. In loc sa se conecteze cu maduva spinarii, acesti nervi calatoresc direct la creier. Exista 12 perechi de nervi cranieni care transmit informatii motorii si senzoriale din zone care includ fata, gura, ochii, nasul si urechile.

Boli ale sistemului nervos periferic

Exista o serie de boli si tulburari care pot afecta sistemul nervos periferic. Problemele cu neuronii senzoriali si motori din SNP pot duce la modificari ale senzatiei, slabiciune musculara sau paralizie musculara.

Unele dintre afectiunile care pot afecta SNP includ scleroza laterala amiotrofica (ALS), sindromul tunelului carpian, diabetul, virusul Epstein-Barr, sindromul Guillain-Barre, lupusul, neuropatia periferica, leziunile nervilor periferici, artrita reumatoida, sindromul de evacuare toracica, tumorile si deficienta de vitamine.
Simptomele bolilor si tulburarilor SNP pot include amorteala, durerea, furnicaturile, senzatia de arsura, sensibilitatea la atingere si slabiciunea musculara.

Tratamentul pentru afectiunile SNP

Tratamentul pentru problemele nervilor periferici depinde de cauza si se concentreaza pe tratarea tulburarii de baza si pe oferirea de ingrijire de sustinere. De exemplu, unele afectiuni SNP pot fi cauzate de leziuni, in timp ce altele pot fi legate de afectiuni de sanatate subiacente, de virusuri, de toxine sau de tulburari genetice.

Pe langa tratarea afectiunilor care pot cauza disfunctii sau leziuni ale nervilor SNP, tratamentul poate implica, de asemenea, interventii chirurgicale, fizioterapie, terapie ocupationala, logopedie si asistenta respiratorie.

Concluzii

SNP este alcatuit din doua diviziuni: sistemul nervos somatic si sistemul nervos autonom. Sistemul somatic contine neuroni senzoriali si motori. Acesta trimite si primeste informatii senzoriale si semnale motorii. Sistemul autonom este responsabil pentru reglarea functiilor involuntare ale corpului.
SNP este alcatuit din nervii cranieni care se conecteaza direct cu creierul si din nervii spinali care se conecteaza cu maduva spinarii.

Afectiunile, leziunile, toxinele si virusurile pot cauza probleme ale sistemului nervos periferic. Astfel de afectiuni pot duce la simptome legate de alterarea senzatiilor, fortei musculare si a controlului muscular.

Sistemul nervos periferic joaca un rol critic in functia motorie si senzoriala. Daca o persoana se confrunta cu anumite simptome, de exemplu slabiciune musculara, amorteala, sau pierderea sensibilitatii, aceasta trebuie sa beneficieze cat mai rapid de consult medical, astfel incat sa primeasca prompt un diagnostic si sa aiba parte in timp util de tratament adecvat.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21061156/
https://www.ninds.nih.gov/peripheral-neuropathy-fact-sheet
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4470701/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Boala Charcot sau neuropatia ereditara periferica Boala arteriala periferica a membrelor inferioare Cum tratam arteriopatia periferica cronica? Boala vasculara periferica Principalele afectiuni ale vascularizatiei periferice Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Neuropatia - cauze si tratament Sindromul Guillain Barre Polineuropatia cronica inflamatorie Sindromul paraneoplazic Relatia dintre depresie si durerea cronica