Luxatia gleznei

Actualizat: 02 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Luxatiile gleznei sunt foarte frecvente si sunt, de obicei, rezultatul "sucirii" gleznei. O luxatie se produce cand un ligament, ce face conexiunea intre oase sau cartilaje, este rupt.

Luxatiile gleznei produc imediat durere severa, ce poate fi debilitanta, invalidanta. Neglijarea luxatiilor gleznei se transforma intr-o problema cronica. Totusi, daca este tratata corespunzator si prompt, se vindeca bine, asigurand o intoarcere sigura si in scurt timp la activitate.

Simptome

Oricare din urmatoarele semne si simptome ar trebui sa atentioneze privind necesitatea prezentarii la medic imediat:

- auzirea sau simtirea unei "trosnituri" sau unei serii de "trosnituri" indicand ruptura ligamentului sau ligamentelor;

- incapacitatea continuarii activitatii sau mentinerii ortostatismului (pozitia in picioare);

- aparitia unei tumefieri care se accentueaza rapid la nivelul piciorului, gleznei sau regiunii inferioare a membrului inferior respectiv;

- deformarea vizibila la locul traumatismului;

- decolorarea sau vanatai evidente;

- un traumatism anterior cu aceeasi localizare.

Tratament

Ingrijirea imediata a luxatiilor acute de glezna inseamna controlul durerii si limitarea tumefierii tesuturilor moi.

Tratamentul de prim ajutor este rezumat in bine-cunoscutul acronim RICE. RICE consta din:

- Rest - repausul partii traumatizate;

- Ice - gheata aplicata indirect pe piele;

- Compression - compresie cu un bandaj elastic;

- Elevation - ridicarea membrului afectat.

RICE ar trebui aplicat in primele 72 de ore dupa traumatism. Ortostatismul trebuie mentinut in limita tolerantei fara aparitia durerii si cu minima schiopatare. Glezna ar trebui pusa in repaus, pe cat posibil cu ridicarea acesteia deasupra nivelului inimii.

Pentru a reduce durerea si tumefierea, se aplica gheata sparta intr-o punga de plastic bine inchisa, mentinand pielea uscata. Punga se aplica direct pe piele timp de 15-20 minute, la fiecare trei sau patru ore. Un bandaj elastic pentru compresie ar trebui purtat tot timpul, inclusiv in timpul somnului.

Ibuprofen, doua tablete de trei ori pe zi per os, ar trebui luate pentru a reduce durerea si inflamatia. Aspirina nu ar trebui folosita deoarece poate produce sangerare excesiva din tesuturile traumatizate.

De retinut!

Cand exista dubii asupra unui traumatism acut al gleznei, se recomanda initierea masurilor RICE si prezentarea prompta la medic.


Citeste si despre:

Leziunile piciorului - sindromul cuboid Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Hemofilia (boala Christmas) Malformatiile congenitale Paralizia cerebrala Accidente frecvente care apar in sala de sport si cum sa va feriti de ele Picioare sau glezne umflate? Care ar putea fi cauzele? Servicii medicale de calitate in sistem privat, cu acoperire nationala Prof. Dr. Kürsat Rahmi Serin, medic specializat in chirurgie hepato-bilio-pancreatica si transplant hepatic, ofera consultatii in Romania, pe 17 iunie! Fasceita plantara si Neurom Morton Cele mai comune fracturi ale adultului Prim ajutor in caz de luxatie a cotului Luxatiile si fracturile rotulei Luxatia congenitala de sold Simptomele si tratamentul luxatiei congenitale de sold Simptomele si tratamentul luxatiei la genunchi