Platfusul este o boala in care arcada longitudinala a piciorului, care merge in lungimea talpii, nu s-a dezvoltat normal si este mai coborata sau aplatizata.
Unul sau ambele picioare pot fi afectate.
Cauze
Platfusul este o maladie mostenita genetic sau apare secundar unei afectiuni ca artrita reumatoida, accidentul vascular cerebral sau a diabetului.
Cine este afectat de platfus?
Atat copiii, cat si adultii pot fi afectati de platfus. Majoritatea copiilor au platfus intre varstele de 3 si 5 ani, cand arcada longitudinala a piciorului se dezvolta.
Pacientii cu platfus au rareori simptome sau probleme. Unii pot resimti dureri din cauza:
- schimbarilor in mediul de lucru;
- traumatismelor minore;
- cresterii in greutate;
- statului in picioare timp indelungat, mersului, saritului sau alergatului;
- incaltamintei nepotrivite.
Copiii pot resimti uneori dureri ale picioarelor sau ale gambelor asociate platfusului.
Tratamentul la adulti consta in general in purtarea de incaltaminte spatioasa si confortabila, cu un suport bun pentru arcada piciorului. Medicul poate recomanda talonete, care sunt fragmente de cauciuc, piele, metal sau plastic sau alt material sintetic modelat dupa forma piciorului, branturi speciale pentru calcai (sub forma de cupa) sau alte materiale care sa poata fi introduse in pantof. Acestea mentin piciorul intr-o pozitie neutra si il protejeaza de o presiune excesiva.
Pentru copii, tratamentul cu pantofi ortopedici sau cu talonete este rareori necesar, deoarece arcada plantara se va dezvolta normal pana la varsta de 5 ani. Interventiile chirurgicale sunt rareori necesare. Durerea din calcai se poate reduce daca se relaxeaza musculatura incordata a gambei.
Se pot incerca urmatoarele exercitii fizice:
→ pacientul se asaza la 30 de cm de un zid si asaza palmele ambelor maini pe zid la nivelul pieptului. Se face un pas in spate, tinand piciorul cu genunchiul drept si ambele talpi pe podea. Picioarele trebuie sa fie orientate spre zid sau usor orientate spre centrul corpului. Se indoaie piciorul din fata din genunchi si se apasa cu ambele maini in zid pana cand se simte o usoara intindere a piciorului din spate. Se mentine aceasta pozitie pana se numara pana la zece (se mareste perioada pana la 30 de secunde pe masura ce se avanseaza cu exercitiile). Se schimba piciorul si se repeta exercitiul. Se repeta de 2-3 ori pe zi;
→ exercitiile de indreptare a piciorului facute cu ajutorul unui prosop si al unor greutati. Se pune un prosop pe podea, apoi pacientul se aseaza pe un scaun cu ambele picioare pe prosop. Se apuca prosopul cu degetele de la un picior (se tine calcaiul pe podea si se foloseste celalalt picior pentru a tine pe loc prosopul). Se folosesc degetele de la picioare pentru a trage prosopul in directia pacientului. Se repeta pentru celalat picior. Pentru a mari forta, se vor folosi mai tarziu greutati de cate 1,30 de kg si de 2.30 de kg asezate la celalalt capat al prosopului (cum ar fi o cutie mare de conserve);
→ exercitiile de stretching facute cu ajutorul unui prosop. Pacientul se asaza pe podea sau pe un pres cu ambele picioare intinse in fata. Se rasuceste prosopul in lungime si apoi se trece o bucla peste unul din picioare (in jurul partii din fata talpii). Se apuca un capat la prosopului si se trage delicat de prosop in sus pentru a intinde partea din fata a piciorului. Se repeta pentru celalalt picior.
Unii oameni aleg sa faca programe intensive de fortificare si crestere a flexibilitatii, mai ales atletii, cei care vor sa se reintoarca la un program fizic intens sau oamenii care au o motivatie foarte puternica. Un instructor sportiv sau un fiziokinetoterapeut pot ajuta la supravegherea programului recomandat de medicul sportiv sau de ortoped.
Tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), caldura sau masajele pot ajuta la reducerea durerii si a disconfortului in gamba. Daca platfusul este asociat unei alte maladii, poate fi nevoie de interventii chirurgicale sau de alte tratamente.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.