Suferi de alergii alimentare? Cum sa eviti contactul cu alergenii alimentari in casa.

Actualizat: 20 Mai 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cei ce sufera de alergii alimentare, trebuie sa urmeze niste reguli foarte stricte in ceea ce priveste manipularea alimentelor cu si fara alergeni.

Ideal ar fi ca in cazul in care unul din membrii familiei sufera de alergii alimentare, ca toti ceilalti membri ai familiei sa evite consumul in casa al alimentelor respective, pentru a evita contaminarea incrucisata.

Motivul principal pentru care nu toti membrii unei familii adopta un regim fara alergenii respectivi este acela ca in general, alimentele fara alergeni nu sunt considerate la fel de gustoase si sanatoase precum cele clasice.

In lucrarea Nicoletei Lupu, numita "Pe taramul lui Fara", veti gasi peste 400 de retete adaptate de produse traditionale (cozonac, paine, papanasi , amandine, etc) din ingrediente 100% naturale, care au toate sansele sa fie acceptate si indragite de toti membrii unei familii, facilitand astfel viata unei persoane care sufera de alergii alimentare.

Dar pentru ca nu traim intr-o lume ideala si nu in toate familiile exista intelegere si compasiune, iata cateva reguli de baza ce trebuie urmate:

1.Nu mancati si nu beti in timp ce gatiti - contaminarea incrucisata are loc atunci cand atingeti paharele, lingurile, sau consumati alimente care contin alergeni (va pica firimituri in oala).

2.Utilizati un tocator separat pentru fiecare grup de alimente - carne de vita cruda, carne de pasare cruda, legume, paine, etc. Spalati bine dupa fiecare utilizare.

3.Utilizati o multime de prosoape de hartie (rola de hartie de unica folosinta). Una pentru stergerea mainilor, una pentru stergerea blaturilor, farfuriilor. Nu stergeti mainile pe sorturi niciodata.

4.Spalati-va mainile (dupa ce ati atins alimentele potential periculoase, dupa ce tusiti, stranutati, fumati, mergeti la toaleta, mancati, beti dar si inainte de a scoate mancarea din frigider, dulap, recipient).

5.Nu gatiti mancare normala langa cea fara alergeni. Pot sari stropi dintr-o oala in alta.

6.Incercati sa pastrati o distanta corespunzatoare intre farfurii la masa. Din nou, pot sari stropi dintr-o farfurie in alta.

7.Pastrati alimentele ambalate individual si sigilate. Inclusiv in frigider, ar fi bine sa folositi un raft separat pentru alimentele fara alergeni.

8.Pastrati alimentele fara alergeni separat de alte alimente si cumparati doar ceea ce aveti nevoie pentru a le putea manipula mai usor. O camara care sta sa explodeze nu ajuta sa avem control asupra situatiei.

9.Utilizati cutite, tocatoare si orice ustensile in culori specific, pentru a nu le incurca. Sau le faceti niste semne. Cumva sa le diferentiati pe cele utilizate pentru gatitul fara alergeni.

10.Igienizati in mod corespunzator orice vesela sau accesorii pentru a evita contaminarea si desemnati vase specifice care sa fie folosite numai de persoana alergica (de exemplu: persoana alergica are farfuriile ei, paharele ei, furculita ei, etc.)

11.Toate oalele si tigaile trebuie curatate, uscate si depozitate corespunzator.

12.Curatati suprafetele de bucatarie (nu uitati de marginile frontale ale blaturilor si manerele/butoanele sertarelor).

13.Dupa o masa la care ati consumat mancare normala, puneti imediat vasele in chiuveta sau in masina de spalat si spalati-le corespunzator. Nu lasati nespalat nimic ce ar putea intra pe urma in contact cu persoana alergica.

14.Curatati suprafata mesei imediat dupa ce v-ati ridicat de la masa.

15.Nu se utilizeaza vasele cu strat poros (fonta, teflon) sau de plastic/silicon/lemn in care au fost pregatite/pastrate alimente cu gluten, si nu se utilizeaza acelasi cuptor pentru coacerea preparatelor (in special in cazul celiacilor).

16.Spalarea vaselor care au avut produse cu alergeni/gluten se face cu un alt burete de vase.

17.Educati-i pe toti cei din casa in privinta regulilor enumerate mai sus.

Cartea se poate comanda la: www.nicoletalupu.ro. Folosind codul MEDA, beneficiati de un discount de 50 lei si transport gratuit!

Alatura-te si tu in comunitatii noastre din facebook: https://www.facebook.com/groups/100deani - grupul de facebook in care exista o comunitate de 19.000 de membri, unde se posteaza retete fara alergeni, se dau sfaturi si tot ce ai nevoie pentru un stil de viata sanatos.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cum puteti evita cele mai mari pericole pentru sanatate Cum sa eviti infectia cu coronavirus, dar si alte infectii gripale Sfatul specialistului: Stii cum sa eviti accidentele de la locul de munca? Cum va pot influenta prietenii comportamentul alimentar Cum sa urmati corect un regim alimentar vegetarian Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Tratamentul dermatitei de contact Tratamentul alergiilor alimentare Alergiile alimentare Primul ajutor in cazul alergiilor alimentare Alergiile alimentare: adevar versus mit