Ce alimente trebuie sa eviti daca suferi de alergii de sezon

Actualizat: 07 Ianuarie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Primavara, odata cu aparitia polenului, persoanele care sufera de alergii au de suferit. Simptome precum congestia nazala, durerile de cap, durerile in gat se pot inrautati, potrivit Asociatiei Americane de Alergie, Astm si Imunologie.

Expertii sustin ca simptomele se pot inrautati daca incluzi in alimentatie mancaruri care contin substante care declanseaza alergiile, similare cu cele care se gasesc in polen.

Potrivit statisticilor, peste 70% din populatia afectata de alergiile de sezon resimt mai mult manifestarile acestora, dupa ce consuma un anumit tip de hrana. Iata despre ce alimente este vorba:

Telina

Radacinoasa folosita in salate si pentru a da gust anumitor mancaruri, telina este de evitat de catre cei care sufera de alergii cauzate de polen. Aceasta contine acelasi tip de proteina care se gaseste si in polen, raspunzator pentru ochii iritati, care lacrimeaza si nasul infundat al celor afectati de alergii.

Taie aceasta leguma de pe lista de cumparaturi, pana cand pericolul polenului, care este purtat de vant peste tot, trece. Din categoria legumelor pe care ar trebui sa nu le mai incluzi in alimentatie in aceasta perioada fac parte si castravetii.

Alimentele fermentate

Specialistii atrag atentia ca alimentele fermentate contin niveluri ridicate de histamine, care pot provoca mancarime, lacrimarea ochilor, congestie nazala, cat si un nas care curge.

In cazul in care polenul are deja acelasi efect asupra corpului, consumul de mancaruri fermentate pot face lucrurile si mai rele. Asadar, exclude, pentru o perioada, din meniul zilnic varza murata si muraturile.

Vestea buna este ca in aceasta perioada te poti bucura de salate proaspete pe care sa le pregatesti din verdeturile de primavara, precum spanacul, leurda, salata verde, ceapa verde. Acestea sunt adevarate medicamente pentru organism, fiind un rezervor de vitamine si minerale.

Migdalele

Daca gustarea ta preferata dintre mese o reprezinta migdalele, afla ca nu este bine sa le mai consumi, daca suferi de alergii de primavara. De asemenea, incearca sa nu faci abuz nici de alune. Este bine sa inlocuiesti aceste fructe oleaginoase cu fructe uscate sau cu fructe proaspete.

Alcoolul

Simptomele pe care le simt persoanele cu alergii la polen se pot inrautati in cazul in care faci abuz de alcool. Un studiu realizat de cercetatorii suedezi a aratat ca daca suferi de astm si alergii de sezon esti mai predispus la manifestari precum stranut, senzatia de mancarime pe nas, ochi iritati.

Acest lucru se intampla pentru ca alcoolul este bogat in histamine, spun oamenii de stiinta. Femeile sunt de doua ori mai predispuse la aceasta problema, mai arata cercetarea. Bauturile pe care ar trebui sa le eviti sunt in special vinul alb si vinul rosu.

Unele fructe

Trebuie sa stii ca ar trebui sa stai deoparte si de unele fructe, pentru a nu face alergiile si mai inversunate. Este vorba despre pere, piersici si despre banane. Alte fructe proaspete care ar putea sa iti puna probleme sunt portocalele si pepenele rosu.

Ardei iute

Fiecare inghititura dintr-o mancare condimentata cu ardei iute iti poate inrautati starea de rau provocata de alergiile la polen. Ardeiul iute are acest efect neplacut din cauza capsaicinei, compusul care da iutimea ardeiului.

Pot aparea simptome precum lacrimarea si inrosirea ochilor, cat si faptul ca nasul iti curge incontinuu. Asadar, este mai bine sa folosesti ierburi aromatice pentru condimentarea mancarurilor, in loc de ardei iute.


Citeste si despre:

Rinita non-alergica Anginele (amigdalitele) acute in sezonul cald - recomandari si prevenire Sunt sanatoase fructele uscate? Fructele - surse excelente de antioxidanti Alergenii din aer Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Afectiuni care se agraveaza toamna Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei) Anafilaxia: alergia amenintatoare de viata