Dieta fara gluten

Actualizat: 09 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dieta fara gluten este regimul alimentar care trebuie urmat de persoanele diagnosticate cu boala celiaca sau de cele cu alergii la gluten. Boala celiaca este o conditie autoimuna caracterizata prin impiedicarea absorbtiei nutrientilor de catre intestinul subtire.

Glutenul este o proteina care se gaseste in numeroase soiuri de cereale: grau, orz, secara, ovaz. Glutenul este un tip specific de proteina care nu se gaseste insa in compozitia carnii sau a oualor.

La inceput, o dieta fara gluten poate fi frustranta. Cu rabdare si creativitate, veti descoperi ca exista destul de multe alimente pe care le puteti consuma si de care va puteti bucura.

Alimente permise

Este important sa va asigurati ca toate aceste produse alimentare nu sunt prelucrate sau amestecate cu gluten, aditivi sau conservanti. Printre alimentele sanatoase, delicioase si care nu contin gluten in mod natural se numara:

Exista si cereale sau alimente cu amidon care pot fi incluse in dieta fara gluten:

Alimente de evitat

Nu consumati alimente si bauturi care contin:

Evitarea produselor alimentare care contin grau poate fi o provocare, intrucat acesta poate fi inclus si sub alte denumiri in compozitia unor alimente. Faina de grau poate fi denumita:

In general, se vor evita urmatoarele alimente din comert, cu exceptia cazului in care pe eticheta acestora este specificat faptul ca nu contin gluten si au in compozitie porumb, orez, soia sau cereale fara gluten:

Anumite tipuri de cereale, cum ar fi ovazul, pot fi contaminate cu grau in timpul cresterii etapelor de productie. Din acest motiv, dieteticienii si medicii recomanda evitarea ovazului cu exceptia cazului in care pe eticheta produselor care contin ovaz este specificat faptul ca nu exista gluten.

Alte produse pe care le puteti consuma sau utiliza si care contin gluten ar putea fi:

Rezultate

Persoanele care sufera de boala celiaca si urmeaza o dieta fara gluten vor experimenta mai putine simptome, dar si mai putine complicatii ale bolii. Aceasta dieta o vor urma pe tot parcursul vietii lor. In cazurile severe, dieta fara gluten nu poate impiedica aparitia manifestarilor si nici complicatiile bolii celiace. In aceste cazuri, medicii vor prescrie medicamente pentru a suprima activitatea sistemului imunitar.

Riscuri

Riscul principal al adoptarii unei diete fara gluten este asimilarea unui nivel scazut de vitamine si minerale, cum ar fi fier, calciu, tiamina, riboflavina, niacina si acid folic. Este important ca orice persoana care urmeaza o dieta fara gluten sa se adreseze medicului pentru ca acesta sa ii recomande suplimente alimentare de vitamine, pentru restabilirea echilibrului vitaminic din organism.


Citeste si despre:

Boala celiaca si dieta fara gluten  Retete fara gluten pentru Craciun Adevarul despre intoleranta la gluten Boala celiaca (enteropatia glutenica) Gluten Dieta pentru persoanele cu psoriazis Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Surse alimentare ascunse de gluten Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta? Boala celiaca sau intoleranta la gluten Intoleranta la gluten si cancerul Dieta pentru hipoglicemie Consumul de gluten: benefic sau nociv Dieta Ornish