Cum te afecteaza alergiile alimentare

Actualizat: 08 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


Alergiile alimentare apar atunci cand organismul dumneavoastra are un raspuns imunitar la anumite alimente. Alergiile alimentare comune includ alergiile la lapte, oua si arahide. Cel mai bun tratament pentru o alergie alimentara este evitarea alimentelor declansatoare. Daca aveti simptome severe de reactie alergica, cum ar fi umflarea gatului, sunati la 112 sau mergeti la cea mai apropiata camera de urgenta.

Ce sunt alergiile alimentare?

Alergiile alimentare apar atunci cand corpul dumneavoastra reactioneaza exagerat la proteinele din anumite alimente. Aceasta reactie excesiva se numeste reactie alergica.

Care sunt tipurile de alergii alimentare?

Puteti avea o alergie la orice tip de mancare. Opt tipuri de alimente reprezinta aproximativ 90% din toate alergiile alimentare. Aceste alimente sunt:
• Oua.
• Peste.
• Lapte.
• Arahide.
• Crustacee.
• Soia.
• Nuci.
• Grau.

Cum imi afecteaza alergiile alimentare corpul?

Sistemul tau imunitar identifica si distruge bacteriile si virusurile daunatoare. Cand aveti o alergie alimentara, sistemul imunitar identifica in mod eronat o proteina alimentara ca fiind ceva daunator. Intrarea in contact cu acea proteina declanseaza o reactie alergica.

Sunt alergiile alimentare la fel cu intoleranta alimentara?

Alergiile alimentare nu sunt la fel cu intoleranta alimentara. Alergiile provoaca un raspuns in sistemul tau imunitar. Alergiile pot pune viata in pericol. Intoleranta alimentara provoaca un raspuns in sistemul dumneavoastra digestiv. Este posibil sa puteti manca o cantitate mica dintr-un aliment la care sunteti intoleranti fara a prezenta simptome. Intoleranta poate fi inconfortabila, dar de obicei nu este periculoasa.

Ce cauzeaza alergiile alimentare?

Alergiile alimentare tind sa apara in familii. Daca aveti alte afectiuni alergice, cum ar fi febra tifoida sau eczema, este mai probabil sa aveti o alergie alimentara. De asemenea, este mai probabil sa aveti alergii alimentare daca aveti astm bronsic.

Care sunt simptomele alergiilor alimentare?

De obicei, aveti simptome de alergie alimentara in decurs de doua ore de la masa. Simptomele alergiilor alimentare pot varia de la usoare la severe. Daca aveti o reactie alergica, este posibil sa aveti:
-Urticarie sau eruptie cutanata.
-Umflarea buzelor sau a pleoapelor.
-Mancarime in gura si gat, umflarea limbii.
-Voce ragusita, dificultati la inghitire.
-Tuse, respiratie suieratoare sau dificultati de respiratie.
-Dureri abdominale, varsaturi, diaree.
-Ameteli sau pierderea cunostintei.

Exista simptome care pun viata in pericol ale alergiilor alimentare?

Cea mai severa reactie alergica la un aliment este anafilaxia. Anafilaxia este o reactie rapid progresiva care trimite corpul in stare de soc. Poate face greu sau imposibil sa respirati. Fara tratament medical, anafilaxia poate pune viata in pericol.

Cum sunt diagnosticate alergiile alimentare?

Alergiile alimentare provoaca reactii similare de fiecare data cand mananci un aliment declansator. Pentru a pune un diagnostic, un medic va poate intreba:
-Cat timp dureaza pana se dezvolta simptomele tale.
-Ce si cat dintr-un anumit aliment declansator ai mancat.
-Ce simptome experimentati si pentru cat timp.

Ce teste sunt folosite pentru a diagnostica alergiile alimentare?

Daca banuiti ca aveti o alergie alimentara, alergologii pot efectua un test cutanat pentru a o confirma. In timpul unui test cutanat, alergologul:
1. Aplica o cantitate mica de diferite tipuri de alergeni (substante care cauzeaza alergii) pe pielea de pe brate sau spate.
2. Face mici intepaturi sau zgarieturi prin alergeni.
3. Masoara reactiile dumneavoastra la alergeni dupa ce testele au fost efectuate timp de 15 minute.
4. Zonele pielii care devin rosii si mancarime indica o alergie. Alergologul utilizeaza aceste informatii pentru a determina la ce sunteti alergic.

Alergologul poate utiliza, de asemenea, un test de sange radioalergosorbent (RAST). Un RAST verifica nivelurile de anticorpi alergici la diferiti alergeni din sangele dumneavoastra. Nivelurile crescute de anticorpi specifici pot indica o alergie.

Cum sunt tratate alergiile alimentare?

Cand stii la ce alimente esti alergic, cea mai buna abordare este sa elimini cu strictete acele alimente din dieta si sa ai la dispozitie in orice moment medicamente de urgenta, inclusiv autoinjectoare cu epinefrina, in caz de ingerare si reactie accidentala. Este important sa solicitati asistenta medicala de urgenta imediat dupa utilizarea unui autoinjector de epinefrina. Este, de asemenea, recomandata purtarea unui document de identificare de alerta medicala care sa indice alergiile alimentare.

Medicul specialist va poate prescrie medicamente care reduc simptomele reactiei alergice.

Aceste medicamente includ:
• Epinefrina (de exemplu, EpiPen® sau Auvi-Q), un medicament de urgenta care salveaza vieti, care incepe imediat sa inverseze simptomele anafilaxiei.
• Antihistaminice, medicamente care reduc mancarimea sau congestia.
• Corticosteroizi pentru a reduce umflarea daca aveti o reactie alergica severa.

Cum pot evita declansatorii de alergii alimentare?

Pentru a evita alimentele la care sunteti alergic, trebuie sa verificati cu atentie etichetele ingredientelor de pe produsele alimentare. Producatorii de alimente trebuie sa precizeze clar pe eticheta daca un produs contine oricare dintre cei mai obisnuiti opt alergeni alimentari. Unele etichete folosesc masuri de precautie precum „poate contine” sau „fabricate pe echipamente partajate”. Daca aveti intrebari despre ce puteti si ce nu puteti manca, adresati-va medicului dumneavoastra.

Cum pot preveni alergiile alimentare?

Nu exista o modalitate cunoscuta de a preveni alergiile alimentare la adulti. La bebelusi, alaptarea in primele sase luni de viata poate preveni alergia la lapte. Introducerea timpurie a alimentelor foarte alergene, cum ar fi proteinele de arahide si ouale, in dieta poate avea, de asemenea, un efect preventiv. Va rugam sa discutati cu medicul dumneavostra.

Care este perspectiva persoanelor cu alergii alimentare?

Puteti trai o viata sanatoasa cu o alergie alimentara. Daca aveti o alergie alimentara, trebuie sa evitati cu atentie toate alimentele si ingredientele care provoaca reactii alergice. De asemenea, poate fi necesar sa luati un supliment nutritiv pentru a inlocuii orice nutrienti pierduti prin evitarea alimentelor declansatoare. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu dieteticianul inainte de a incepe un nou plan alimentar.

Concluzie

Alergiile alimentare apar atunci cand corpul dumneavoastra declanseaza in mod eronat un raspuns imunitar la anumite alimente. Acest raspuns imunitar, sau reactie alergica, poate provoca o varietate de simptome, cum ar fi urticarie, inflamatie sau dificultati de respiratie. In cazurile severe, puteti experimenta o reactie care pune viata in pericol numita anafilaxie.

Odata ce stiti la ce alimente sunteti alergic, cel mai bun mod de a va gestiona alergia este sa evitati acele alimente specifice. Medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente care amelioreaza anafilaxia si alte simptome de alergie.

Bibliografie:
https://www.nhs.uk/conditions/food-allergy/

https://www.webmd.com/allergies/food-allergy-intolerances
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095


Citeste si despre:

Cum ne afecteaza schimbarile bruste de temperatura? Spasmul muscular nocturn – cum iti afecteaza somnul? Alergia la soia Alimente daunatoare ficatului. Alternative sanatoase Testele cutanate pentru depistarea alergiilor Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei Tipuri de alergii Tratamentul alergiilor alimentare Primul ajutor in cazul alergiilor alimentare Alergiile alimentare: adevar versus mit