Controversele care vizeaza painea si efectele ei asupra sanatatii continua sa prinda noi dimensiuni.
Painea furnizeaza carbohidrati, fibre, vitamine si minerale (printre care fier si acid folic), nutrienti esentiali pentru o stare buna de sanatate.
Chiar si asa, unii experti in nutritie asociaza painea cu excesul ponderal si cu alte probleme de sanatate, pe cand altii sustin ca adevarul se afla undeva la mijloc.
In realitate, painea poate fi un aliment sanatos, cata vreme este preparata cu faina integrala si consumata in cantitati moderate.
Persoanele care folosesc painea drept aliment principal si consumat preponderent tind sa fie si cele care au o problema cu greutatea si cu controlul kilogramelor acumulate in timp. In realitate, problema nu este painea in sine, ci cerealele rafinate din care ea este preparata, ce pot sa creeze un efect de dependenta la nivel cerebral.
De altfel, toate alimentele care contin faina rafinata, precum covrigii, pastele si alte produse de patiserie, ridica probleme in gestionarea corecta a greutatii corporale. Pe de alta parte, painea si produsele din aluat care sunt preparate cu faina integrala, au un efect contrar asupra greutatii contribuie la diminuarea numarului de kilograme in plus!
In cadrul unui studiu de specialitate, oamenii care au urmat o dieta slab calorica pe baza de cereale integrale au reusit sa slabeasca mai mult decat cei supusi unui regim restrictiv caloric, dar care au consumat cereale rafinate, precum painea alba sau orezul alb.
Din acest motiv, expertii in nutritie isi ofera votul de incredere cerealelor integrale, intrucat furnizeaza mai multe vitamine, minerale si fibre, comparativ cu cele rafinate. Consumul abuziv de paine alba din grau produce ingrasarea, iar acesta este un principiu nutritiv de care toti oamenii trebuie sa tina cont in regimul alimentar propriu.
Painea consumata in cantitati mari poate sa creasca riscul aparitiei diabetului de tip II, marcat de un nivel extrem de ridicat al glicemiei in sange, ce conduce in cele din urma la lezarea vaselor de sange si a organelor.
Consumul oricarui tip de carbohidrat atrage dupa sine cresterea nivelului de zahar in sange, determinand eliberarea de insulina. Zaharurile din cerealele rafinate cresc nivelul glicemic mai rapid decat carbohidratii complecsi, care pot fi preluati din alimente sanatoase, precum legumele si leguminoasele.
Carbohidratii complecsi sunt digerati mai incet, motiv pentru care capacitatea lor de a determina cresteri semnificative ale nivelului de glicemie este limitata. Fenomenul acesta este cu precadere important pentru persoanele care sufera de diabetul de tipul II, cand celulele capata o rezistenta in fata insulinei, provocand apartia hiperglicemiei si a nivelurilor ridicate de insulina. Solicitarea constanta a celulelor care produc insulina se concretizeaza in lezarea acestora, pana in punctul in care organismul inceteaza sa o mai secrete.
Prin urmare, inlocuirea produselor din faina rafinata cu cele din cereale integrale poate sa reduca din rezistenta la insulina si sa ajute la prevenirea diabetului de tip II. In plus, painea din faina integrala are mai multe fibre care participa la absorbtia lenta a carbohidratilor consumati la aceeasi masa sau gustare.
De cand intoleranta alimentara a devenit un subiect important de studiu pentru expertii in sanatate, s-au evidentiat o serie de tulburari determinate de alergiile produse de anumite substante care se regasesc in hrana. Painea poate provoca intoleranta la gluten, o proteina care se regaseste in grau, secara si orz.
Persoanele care nu tolereaza glutenul sunt diagnosticate deseori cu boala celiaca, in care sistemul imunitar percepe proteina ca fiind periculoasa si declanseaza reactii prin care organismul isi ataca propriile tesuturi. Simptomele bolii celiace includ balonarea, durerile abdominale si oboseala accentuata dupa consumul de gluten.
Nutritionistii sustin ca o dieta echilibrata si sanatoasa poate exclude painea in totalitate, daca este inlocuita cu fasole, orez brun sau cereale integrale, fructe si legume. Daca nu doriti sa renuntati la paine in regimul alimentar obisnuit, este important sa cunoasteti ce pondere trebuie sa ocupe acest aliment in dieta.
Persoanele care consuma 2000 de calorii in fiecare zi au nevoie de maximum 6 portii de nutrieti proveniti din cereale (paine, paste, ovaz, biscuiti etc), adica de 170 de grame de fainoase. Cel putin jumatate din acestea trebuie sa fie preparate din faina integrala.
Pentru a va face o idee mai clara asupra consumului optim de paine intr-o zi, luati in considerare faptul ca un singur covrig de patiserie poate sa contina 150 de grame din aportul de cereale recomandat zilnic. Asadar, cand consumati fainoase, optati mai degraba pentru cele preparate din faina integrala si limitati portiile pe cat posibil.
Atunci cand alegeti sortimentele de paine pentru consumul zilnic, tineti cont de urmatoarele criterii de selectie, importante pentru starea de sanatate pe termen lung
- Optati pentru faina integrala. Alegeti painea care are ca principal ingredient faina integrala, faina neagra sau faina de secara.
- Consumati portii reduse. Pentru a va bucura de aportul de fibre din paine, dar pentru a evita consecintele negative ale consumului acestui aliment, consumati pe cat posibil portii mici, constituite din maximum 2 felii subtiri.
- Nu va ghidati dupa culoarea painii. Foarte multi producatori au inceput sa speculeze interesul consumatorilor pentru painea integrala sanatoasa si s-au hotarat sa introduca o serie de coloranti, care sa faca faina alba sa para, de fapt, integrala. Aveti grija sa verificati cu atentia lista ingredientelor si nu va ghidati exclusiv in functie de aspectul painii.
- Alegeti produsele cu cele mai mari concentratii de fibre. Painea si fainoasele care contin cel putin 3 grame de fibre pentru fiecare portie sunt cele mai sanatoase optiuni.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.