Grasimea in exces nu este doar o problema de ordin estetic.
Persoanele supraponderale prezinta un risc foarte ridicat de deces, din pricina bolilor pe care excedentul de grasime le poate produce la nivelul intregului organism. De la bolile cardiovasculare, pana la iminenta declansarii diabetului de tip 2, grasimea in exces este un ucigas tacut, capabil sa scurteze seminificativ durata de viata.
Supraponderalitatea si obezitatea cresc suscebilitatea dezvoltarii afectiunilor cardiace, a diabetului si a anumitor tipuri de cancer. In sarcina, kilogramele in exces pun in pericol sanatatea mamei si supravietuirea fatului.
Multe persoane ignora pericolul acumularii catorva kilograme in plus anual, mai ales daca ele sunt dificil de sesizat cu ochiul liber. Din pacate, grasimea excedentara tinde sa se acumuleze de-a lungul timpului intr-un ritm constant si crescator, in lipsa unor masuri de mentinere a greutatii normale.
Cele doua cai de monitorizare a stadiului greutatii corporale sunt calculul indexului de masa corporala (IMC) si masurarea dimensiunii taliei.
Indexul de masa corporala evalueaza raportul dintre greutate si inaltime, oferind un indice relevant pentru categoria ponderala din care o persoana face parte. Astfel
- greutatea normala prezinta un IMC cuprins intre 18,5 si 24,9;
- supraponderalitatea prezinta un IMC cuprins intre 25 si 29,9;
- obezitatea prezinta un IMC de 30 sau mai ridicat;
Masurarea taliei ajuta de asemenea la depistarea grasimii in exces, intrucat stratul de grasime depus in zona abdomenului este un reper important pentru toate celelalte tesuturi grase din alte regiuni ale corpului. Femeile cu o talie mai mare de 88,9 cm si barbatii cu o masura a taliei de peste 100 de cm prezinta un risc crescut de dezvoltare a bolilor provocate de obezitate.
1. Infarctul
Cercetatorii suedezi au putut confirma, intr-un studiu de specialitate, ca grasimea in exces este o cauza propriu-zisa a infarctului. Cei 200.000 de subiecti analizati au relevat o relatie de tip cauza-efect intre atacul cardiac si supraponderalitate sau obezitate.
Astfel, participantii cu un index de masa corporala crescut au prezentat un risc major de producere a unui infarct.
2. Ciroza hepatica nonalcoolica
Ciroza hepatica determinata de steatohepatita nonalcoolica presupune acumularea grasimii in ficat. Aceasta boala este asociata de multa vreme cu obezitatea si afecteaza in jur de 24% din populatia Pamantului, fiind totodata responsabila si cu declansarea ocazionala a cancerului hepatic. Pacientii cu steatohepatita nonalcoolica resimt o stare de oboseala accentuata si disconfort abdominal, fiind totodata predispusi si bolilor cardiace coronariene.
3. Diabetul de tip 2
Cercetatorii suedezi au mai descoperit o legatura foarte stransa intre grasimea in exces a corpului (in special cea concentrata in jurul abdomenului) si riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2. Acest lucru este explicabil, intrucat obezitatea influenteaza secretia de insulina si poate conduce la dezvoltarea rezistentei la insulina, ceea ce cauzeaza fluctuatii masive ale zaharului in sange.
4. Hipertensiunea arteriala si ateroscleroza
Grasimea in exces conduce de cele mai multe ori la declansarea hipertensiunii arteriale, un factor de risc major pentru producerea unui infarct. Cresterea greutatii corporale este insotita de ridicarea nivelului de colesterol in sange, fenomen care provoaca ateroscleroza (ingrosarea peretilor arteriali prin acumularea unei placi grase in interior).
5. Afectiunile renale
Tesutul adipos acumulat in jurul rinichilor ajunge in cele din urma sa imbolnaveasca aceste organe vitale, in special in cazul suferinzilor de diabet si hipertensiune arteriala. Potrivit publicatiei Societatii Americane de Nefrologie, afectiunile cardiace sunt responsabile cu 31,2% mai multe decesuri premature in randul pacientilor diagnosticati cu diabet de tip 2, comparativ cu pacientii care nu sufera de diabet.
6. Cancerul de san
Dupa menopauza, productia de estrogen din corpul unei femei provine din tesuturile grase, incetand sa fie intretinuta de activitatea ovariana. O femeie supraponderala, cu mult tesut adipos corporal, va avea un nivel de estrogen foarte ridicat, hormon care poate sa alimenteze cresterea tumorilor sanilor si a celor uterine.
De asemenea, nivelul ridicat de insulina produs de supraponderalitate este si el corelat cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de san. Femeile cu o greutate in exces si diagnosticate cu cancer mamar au mai putine sanse de supravietuire, comparativ cu femeile normoponderale.
In plus, cercetatorii au mai descoperit ca dietele bogate in lactate grase multiplica ingrijorator riscul decesului dupa declansarea cancerului de san.
7. Tulburarile de somn
Exista un cerc vicios intre greutatea corpului si calitatea somnului deoarece tulburarile de somn pot determina cresterea in greutate, iar numarul de kilograme in plus provoaca dificultati de somn.
Persoanele supraponderale ajung deseori de sufere de apnee de somn, insotita de tulburari de respiratie si senzatii accentuate de ameteala la trezire.
Apneea de somn si privarea de odihna agraveaza conditii medicale cronice, precum diabetul de tip 2, fibrilatia atriala sau hipertensiunea arteriala. Asadar, combinatia dintre un index de masa corporala prea ridicat si o tulburare de somn grava poate creste alarmant riscul mortalitatii.
8. Tulburarile psihice
Persoanele cu obezitate morbida, in special, ajung sa sufere tulburari psihice care le pot pune viata in pericol. Acestia au tendinta sa se izoleze de societate, sa piarda sensul existentei lor si sa dezvolte tipuri grave de depresie, soldate ocazional cu suicidul.
Pacientii integrati in aceasta categorie de risc au nevoie de atentia familiei si a medicilor specialisti, care sa le ofere alternative de a-si recapata echilibrul fizic si mental.
Un regim alimentar recomandat de medic, cateva solutii de specialitate care ajuta la pierderea kilogramelor in exces si consilierea psihologica pot preveni suicidul survenit pe fondul tulburarilor psihice produse de complexul supraponderalitatii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.