Margarina: sigura pentru consum?

Actualizat: 16 Iulie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Legenda margarinei


Se spune ca margarina a fost inventata de un chimist ce o prepara din seul de vaca cu sare si lapte, ulterior il punea la racit si apoi pentru a fi tartinabil il framanta.
In trecut si se mai spunea “untul saracilor” deoarece era cumparata si consumata de oamenii cu venituri mai mici care nu isi permiteau sa consume unt.

O alta informatie legendara care circula la aceasta vreme este aceea ca banala margarina ar avea compozitia plasticului,chiar daca in trecut se spunea ca era asemenea unei grasimi pe paine.

Pentru a corecta informatiile eronate care circula prin media, specific ca astazi margarina este obtinuta din uleiuri vegetale cum ar fi cel de floarea-soarelui sau rapita, la care se adauga o mica cantitate de grasime vegetala de cocos plus apa.

Este sigura margarina pentru consum?

Aceasta intrebare este des intalnita deoarece unii consumatori nu stiu daca sa o cumpere pentru consum sau nu.Unele reclame ne indeamna ca o consumam pentru calitatile nutritionale bogate in acizi omega 3, iar alte studii spun contrariul.

Raspunsul la toate aceste nelamuriri este ca margarina este un preparat sigur pentru consum, doar ca nu trebuie sa exageram cu consumul deoarece in cantitati mari predispune la instalarea afectiunilor cardiovasculare si perturbarea metabolismului lipidic.

Majoritatea sortimentelor de margarina existente pe piata contin cantitati mari de acizi grasi trans,responsabili de instalarea obezitatii, a diabetului, a afectiunilor articulare si a bolilor cardiovasculare.

O noua inovatie pe piata industriei alimentare este faptul ca modul de obtinere al margarinei nu se mai face prin hidrogenare, ceea ce rezulta ca in compozitia sortimentelor de margarina existente astazi nu mai contin grasimi trans, considerate toxice pentru organsim.

Tipuri de margarina existente pe piata

1.Margarina clasica tartinabila este acel sortiment care il folosim pentru mici gustari sau sandvisuri si pe care uneri o recomanda si nutritionistii pentru continutul bogat in Omega 3 si Omega 6.

2.Margarina de generatie noua pentru gatit ce o folosim la prajituri sau alte sosuri in propria casa sau este utilizata pe scara larga in industra fast-food.

3.Margarina “light” cu un continut crescut de apa care au in compozitia lor si ulei de palmier si agenti gelifianti,iar valoarea nutritionala este mai scazuta de aceea si numele de “light” sau usor.

Datorita faptului ca la ora actuala pe piata exista o gama foarte larga de produse, pentru o extindere cat mai larga au iesit si melanjurile ce sunt niste amestecuri intre margarina si unt, fiind preferate deoarece gustul aduce mult cu untul.

Cantitatea si calitatea grasimilor

Cantitatea grasimilor variaza in functie de produs de la 10-20% pana la 80%; de aceea si profilul caloric variaza in functie de valoarea nutritionala, deoarece 1g de grasime este echivalentul a 9 kcalorii.

Calitatea grasimilor difere si ea,iar cele mai importante sunt grasimile nesaturate, apoi cele saturate si in final cele trans. Din cele mai recente studii reiese faptul ca acele grasimi nesaturate ar avea un efect pozitiv asupra organismului in urma consumului, pe cand cele trans si cele saturate ar fi mai periculoase daca sunt consumate in exces.

Mai nou studiile arata faptul ca acizii grasi nesaturati prezenti in compozitia margarinei, ar scadea nivelul colesterolului LDL si creste valoarea HDL-ului,iar majoritatea societatilor de cardiologie le recomanda.

Ce alegem? Margarina sau untul?

Aceasta alegere tine de gusturile fiecaruia, insa trebuie sa stim cateva informatii de baza pentru a face diferenta. Aceste informatii sunt:
- margarina “light” are un procent mai mic de grasimi comparativ cu untul
- margarina contine mai multi agenti gelifianti comparativ cu untul
- untul are un continut mai ridicat de minerale
- untul nu are in compozitie grasimi trans
- untul contine si proteine in cantitate mai mica
- margarina nu contine proteine
- untul are un continut crescut de vitamine naturale
- margarina clasica nu contine vitamine sau daca contine cantitatile sunt mici

Analize nutritionale

- valoarea energetica per 100 de grame de margarina variaza intre 170kcal-720kcal
- cantitatea de grasimi tot per 100 de grame variaza intre 20-80 grame
- cantitatea de grasimi saturate este intre 5-40 grame per 100 de grame

Toate aceste analize sunt redate din studii bine organizate si au rolul sa informeze populatia cu privire la riscul de aparitie al unor afectiuni cardiovasculare, cerebro-vasculare, tumorale, sau chiar o resistenta crescuta la insulina in cazul diabeticilor.

Indiferent de tipul margarinei ales, riscul creste nu doar de la consumul unei prajituri cu crema ce contine in compozitie si margarina,ci de la consumul zilnic al unei cantitati de margarina care cu timpul are influenta si asupra starii de sanatate impreuna cu alti factori de risc.

Un mit care circula tot mai des pe retelele de socializare este acela ca margarina ar avea structura similara cu a plasticului. Lucru exagerat deoarece plasticul are o structura polimerica in timp ce margarina este un amestec dintre grasimi vegetale si apa,care cu timpul a mai suferit modificari legate de procesul hidrogenarii.

Un alt mit care circula si in acelasi timp si o intrebare des intalnita este aceea daca margarina este mai buna comparatic cu untul. Raspunsul ar fi legat de compozitia celor doua produse, in sensul ca untul este un produs relativ natural,pe cand margarina este un produs semisintetic, insa nu contraindica nimeni sa nu le consumam, ci doar ne atrag atentia in potentialele riscuri legate de consumul lor.

Concluzii

Fie ca ne limitam la consumul de unt sau la cel de margarina, esenta este sa nu exageram cu cantitatile si sa nu facem un obicei de a le consuma zilnic, deoarece expunerea cu stiinta la potentialii factori daunatori din compozitia lor se vor regasi in starea noastra de sanatate.


Citeste si despre:

Dieta doar cu lichide. Ce presupune si la ce riscuri te-ai putea expune Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta 10 alimente hipercalorice ale primaverii Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate Alimentatia sanatoasa Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase! Patru reguli de respectat cand prepari masa copiilor Totul despre grasimile trans Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate? Unt versus margarina