Mancatul emotional si pierderea in greutate

Publicat: 09 Aprilie 2013 | Actualizat: 09 Aprilie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Mancatul emotional reprezinta obiceiul unei persoane de a consuma cantitati mari de alimente - de obicei dulciuri sau fast-food - ca raspuns la anumite trairi in loc de foame. Expertii estimeaza ca 75% dintre cazurile de alimentatie in exces sunt cauzate de probleme emotionale.

Toata lumea stie ca prin consumul de alimente se instaleaza un anumit grad de confort, cel putin pe termen scurt. Ca urmare, oamenii apeleaza de multe ori la produsele alimentare pentru a-si vindeca problemele emotionale. Astfel de practici se transforma in obiceiuri care impiedica adoptarea de masuri eficiente pentru rezolvarea problemelor emotionale.

Cauzele alimentatiei emotionale

Depresia, plictiseala, singuratatea, furia cronica, anxietatea, frustrarea, stresul, probleme cu relatiile interpersonale si stima scazuta de sine pot cauza supraalimentarea si cresterea nedorita in greutate.

Primul pas in tratarea alimentatiei emotionale este acela de a identifica factorii declansatori. Doar astfel este posibila apelarea la tehnici adecvate de a gestiona problemele emotionale si de a se evita cresterea in greutate.

Situatiile si emotiile care provoaca alimentatia emotionala se pot incadra in cinci categorii principale, in functie de cauza care sta la baza acestora.

- Cauze sociale. Unii oameni consuma o cantitate mare de alimente atunci cand se afla in preajma altor persoane. De exemplu, mancatul in exces poate fi un rezultat al incurajarilor celor din jur sau al dorintei de a nu fi lasat in afara grupului.

- Cauze emotionale. Consumul excesiv de alimente are loc ca raspuns la plictiseala, stres, oboseala, tensiune, depresie, furie, anxietate sau singuratate.

- Cauze situationale. Consumul unei cantitati mari de alimente, deoarece exista aceasta oportunitate. De exemplu, la vederea unor reclame la un produs care este servit la un restaurant, care are un pret foarte mic. Mancatul excesiv situational este asociat si cu anumite activitati, cum ar fi statul la televizor, mersul la film etc.

- Cauze psihologice. Mancatul excesiv ar putea fi consecinta autoevaluarii negative sau ca scuza pentru a manca.

- Cauze fiziologice. Alimentatie excesiva ar putea fi raspuns al indicelui fizic. De exemplu, din cauza senzatiei crescute de foame din cauza saritului peste mese sau mancatul pentru a trata durerile de cap sau alte dureri.

Pentru a indentifica mai usor ce anume provoaca mancatul emotional, tineti un jurnal dietetic in care sa notati ce si cand mancati si mai ales situatiile, gandurile sau emotiile care pe care le intampinati in acel moment.

Cum sa opriti mancatul emotional si sa pierdeti in greutate

Identificarea factorilor declansatori ai mancatului emotional nu este suficienta pentru gestionarea eficienta a problemei. Adesea, alimentatia emotionala devine un obicei si este nevoie de vointa si interventie profesionala prompta pentru a schimba acest obicei.

Gasirea unor alternative reprezinta pasul doi in tratarea problemei. Cand simtiti ca vreti sa mancati din cauza unor emotii, incercati una dintre urmatoarele activitati

- cititi sau ascultati muzica
- mergeti la o plimbare
- faceti o baie fierbinte
- respirati profund
- vorbiti cu un prieten
- jucati un joc
- scrieti o scrisoare
- faceti orice activitate placuta sau necesara pana cand dorinta de a manca trece.

Pentru a face fata mai eficient la stres si mancatul emotional, incercati

- tehnici de relaxare
- meditatia
- consilierea individuala sau de grup.


Email

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Emotiile si scaderea in greutate

Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate

Cum sa pierdeti in greutate definitiv

Dieta pentru detoxifierea de primavara

Importanta Calciului pentru organism

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Top nutrienti care te vor face mai fericit si mai sanatos

Anorexia nervoasa

Obezitatea

Depresia - tristetea patologica

Tulburarile de alimentatie

9 principii eficiente de slabit inspirate din dieta Duke