Gutuia, alimentul minune al toamnei. Zeci de beneficii intr-un singur fruct

Actualizat: 26 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Gutuile sunt fructele vedeta ale toamnei. Pe langa aroma lor deosebita, ele sunt un medicament natural, care amelioreaza numeroase afectiuni.

Aceste fructe au sute de beneficii, de aceea trebuie sa le consumi in fiecare toamna daca vrei sa ai o sanatate de fier, mai ales in sezonul rece.

Acestea nu doar ca ne feresc de raceli, dar previn anemia si stimuleaza pofta de mancare.

Trateaza raceala si gripa

Specialistii recomanda in sezonul rece consumul unei gutui pe zi. Aceasta previne inflamatiile gatului, iar semintele macinate calmeaza tusea si bronsita.

Gutuile contin 37% din doza zilnica recomandata de vitamina C in 100 de grame.

Intaresc sistemul imunitar

Gutuile se numara printre cele mai bogate fructe in vitamine si minerale. Cu un continut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier, ele intaresc sistemul imunitar, ajutandu-l sa lupte cu virusurile si inflamatiile.

Pentru a inlatura raguseala si tusea poti apela la o infuzie de coji si frunze de gutui. Aceasta va elibera rapid caile respiratorii.

In caz de angina, pulpa rasa de gutuie, lasata la infuzat, este un foarte bun remediu.

Au puternice proprietati antioxidante

Gutuile au puternice proprietati antioxidante, iar acestea se gasesc mai ales in pulpa. Antioxidantii ajuta la lupta cu radicalii liberi, previn imbatranirea prematura si combat inflamatiile, datorita nivelului mare de fenoli si flavonoide din componenta.

Ajuta digestia

Gutuile contin tanin-pectina, substante care au o actiune astringenta asupra mucoasei gastro-intestinale si trateaza diareea si dizenteria.

De asemenea, datorita continutului mare de fibre, ajuta digestia si previn constipatia. Gutuile amelioreaza greata si combat starile de voma.

Improspateaza respiratia

Mestecate incet, dupa fiecare masa, gutuile ajuta la reimprospatarea respiratiei, indepartand halena.

Te ajuta sa slabesti

Medicii nutritionisti recomanda si ei gutuile, mai ales in timpul dietelor. Acestea ajuta la slabire, deoarece sunt acide si neutralizeaza grasimile. Astfel, metabolismul se accelereaza, iar arderile sunt mult mai rapide.

Combat afectiunile hepato-biliare

In cazul afectiunilor hepato-biliare, se recomanda consumul a 2-3 gutui pe zi, taiate marunt. Daca apar si varsaturile, se administreaza piureul de la doua gutui fierte, curatate de coaja si seminte.

Calmeaza cistita

Gutuile ajuta si la calmarea simptomelor cistitei. In acest caz este indicat consumul de suc de gutuie (50-100 ml/zi), datorita proprietatilor sale diuretice si dezinfectante.

Au efect antidepresiv

Cu ajutorul gutuilor iti pot imbunatati chiar si starea de spirit. Astfel, daca te confrunti ca stari de depresie, mananca cate o lingura de dulceata de gutui.

De asemenea, daca pui in dormitor, pe noptiera, 1-2 fructe coapte, substantele eterice din gutuie au proprietati linistitoare.

Redau pofta de mancare

Gutuile sunt ideale pentru perioada de convalescenta. Doar o jumatate de fruct consumat zilnic, la care adaugi si putina miere, reda rapid pofta de mancare.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta Prevenirea impotentei Astenia de toamna Alergiile alimentare la copii Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente 5 trucuri simple pentru a scapa de astenia de toamna Fructele in timpul dietei - de ajutor sau nu? Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros Legumele si fructele de toamna - adevarate minuni pentru sanatate Alergiile de toamna