Toamna este si sezonul racelilor, gripelor si al virozelor. Sistemul imunitar va incerca sa se apere, insa nu va reusi intotdeauna, de aceea este bine sa fie protejat si sustinut fie prin intermediul alimentatiei, fie cu ajutorul suplimentelor recomandate de catre medicul de familie, in cazul adultilor, sau de pediatru, in cazul copiilor.
Printre factorii care pot perturba sistemul imunitar se numara alimentatia nesanatoasa, lipsa somnului, stresul, dar si fluctuatiile de temperatura.
Respectarea anumitor reguli este esentiala pentru cresterea imunitatii organismului.
• Somnul suficient si de calitate. Un program de somn echilibrat si stabil, cuprins intre 6 si 8 ore pe noapte, va avea un efect benefic asupra organismului, va diminua starea de oboseala, de stres, va imbunatati starea de spirit si va mentine echilibrul hormonal.
• Cat mai multe fructe si legume. Este bine sa profitati de acest sezon bogat in fructe si legume, pe care este indicat sa le consumati crude, deoarece in felul acesta isi pastreaza toti nutrientii care ajuta organismul sa lupte impotriva schimbarilor climatice caracteristice toamnei.
• Sportul este esential. Activitatea fizica regulata contribuie la intarirea sistemului de aparare al organismului, mentine sanatatea inimii, reduce nivelul de stres si aduce o stare generala de bine persoanei in cauza.
• Suplimentele alimentare. Pentru a lupta cu efectele radicalilor liberi - cauza alergiilor multiple si a afectiunilor respiratorii - este recomandat sa luati vitaminele C, A, E, zinc si seleniu.
• Ceaiuri, siropuri, tincturi. Propolisul si echinaceea sunt printre cele mai bune produse care cresc rezistenta organismului copiilor in lupta cu virozele.
• Argila. Este un alt supliment alimentar natural cu o mare putere antitoxica si bactericida.
Aceasta se gaseste in farmacii sub forma unor pliculete si are rolul de a creste imunitatea organismului datorita aportului de potasiu, sodiu, calciu, magneziu, zinc si fosfor.
• Argintul colioidal. Este un al imunostimulator benefic in cazul copiilor, intrucat acesta actioneaza precum antibioticul natural, avand in plus efecte antibacteriene, antifungice si antivirale.
• Aportul de vitamina C. Este foarte important mai ales in sezonul rece, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Vitamina C poate fi administrata fie ca supliment din farmacii, fie asimilata din alimentatie. Astfel, este indicat sa consumati cat mai multe citrice, kiwi, afine, coacaze, patrunjel, varza si broccoli.
Aceasta vitamina se poate administra in scop profilactic sau cu scop curativ, atunci cand pacientul prezinta o infectie in corp.
• Miere, propolis, laptisor de matca. Aceste produse apicole sunt recunoscute ca remedii excelente in cazul infectiilor respiratorii.
• Zincul si seleniul. Au o functie importanta in cresterea imunitatii, deoarece au rol antioxidant. Zincul se gaseste in cantitate crescuta in carne rosie, stridii, fasole si nuci. Ne putem furniza o cantitate semnificativa de seleniu in organism prin consumarea de fructe de mare, oua, ficat sau prune uscate.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.