Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!

Actualizat: 23 Septembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In cazul persoanelor bolnave, alimentatia sanatoasa si echilibrata este o adevarata provocare, in special daca aceste sufera de o boala cornica, precum: cancerul, artrita sau chiar depresia.

Bolile si medicatia recomandata pot diminua apetitul alimentar, mai ales prin declansarea imediata a greturilor. De exemplu, pacientii cu cancer sunt mult prea epuizati pentru a-si mai gasi putere sa gateasca, iar in cazul pacientilor cu artrita mersul la cumparaturi este o adevarata povara. In aceste conditii este aproape normal ca persoana suferinda sa renunta la o nutritie sanatoasa si echilibrata; fapt care implica o multitudine de riscuri.

Pentru mentinerea sanatatii la standarde optime, orice persoana are nevoie de o cantitate adecvata de vitamine si nutrienti, dar in cazul persoanelor suferinde aceasta cantitate creste, din doua motive: organismul trebuie sa lupte pentru a impiedica evolutia bolii, organismul trebuie sa asigure buna functionare si sanatatea organelor neafectate.

Tratamentul si alimentatia sanatoasa sunt complementare

Alimentatia sanatoasa in cazul persoanelor bolnave depinde de simpomele prezente, de modul in care organismul reactioneaza in fata bolii. Daca simptome precum durerea si greturile sunt coplesitoare, atunci pacientul nu va reusi sa manace sanatos oricat s-ar stradui. Astfel, specialistii recomanda controlarea efectelor secundare si a simptomelor pentru imbunatatirea apetitului alimentar. Odata reusit acest fapt, sansele adoptarii unei alimentatii sanatoase cresc, fapt ce ii confera organismului mai multa putere sa lupte cu boala, iar pacientului mai multe incredere in fortele proprii.

Alimentatia sanatoasa si tratamentul merg in paralel, motiv pentru care pacientul trebuie sa ii spuna medicului curant simptomele care diminueaza pofta de mancare. In aceste conditii, medicul va prescrie medicamentele adecvate pentru controlul durerii, pentru imbunatatirea mobilitatii si ameliorarea greturilor.

Proteinele

Proteinele sunt caramida de sustine a tratamentului in cazul oricarei afectiuni. De ce?
Deoarece proteinele joaca rolul principal im refacerea celulor lezate de afectiuni, previn pierderea de masa musculara si imbunatatesc sistemul imunitar. Toate aceste proprietati ajutand la vindecarea bolii.

Alimente cu un continut ridicat in proteine: carnea de pui, de porc, de vita, de peste dar si de mile. De asemenea, ouale si branza contin proteine de origine animala si sunt usor de digerat.

Pentru vegetarieni

Persoanele vegetariene acumuleaza mai greu cantitatea necesara de proteine, acestia fiind nevoiti sa consume o cantitate mare de proteine de origine vegetala pentru a asimila echivanetul unei cantitati foarte mici de proteine de origine animala.

Cantitati mai ridicare de proteine vegetale se gasesc in: fasole, produse din soia, precum branza tofu si nuci. Adaugand o cantitate mai mare de unt cu arahide sau unt cu migdale in dieta este un mod simplu si usor de a consuma o cantitate mai mare de proteine.

In cazul in care pacientul nu acumuleaza o cantitatea suficienta de proteine din alimentate, atunci medicul ii poate recomanda suplimente nutritionale lichide pe baza de proteine. De asemenea, pe piata medicala exista proteine sub forma de pudra care pot fi adaugate cu usurinta in orice timp de mancare.

Necesarul zilnic de calorii

Majoritatea persoanelor pierd mult timp numarand caloriile din alimente… pentru a nu se ingrasa, in cazul persoanelor suferinde de diferite afectiuni caloriile le asigura buna starea zilnica. O persoana bolnava are nevoie de o cantitate mai mare de calorii decat una sanatoasa deoarece organismul functioneaza atat pentru a lupta cu boala cat si pentru a indeplini activitatile zilnice ale pacientului.

In mod paradoxal, tocmai atunci cand pacientul trebuie sa manance mai consistent si mai mult, diminuarea poftei de mancare este si mai mare. Astfel, pierderea in greutate devine o problema serioasa, deoarece organismul este epuizat, fapt care interactioneaza cu eficienta tratamentului.

Cateva sfaturi pentru o alimentatia sanatoasa:
1. Cresterea nivelului de proteine din dieta, deoarece proteinele contin o cantitate semnificativa de calorii.
2. Este recomandat consumul de lapte cu o cantitate cat mai mare de grasime.
3. Supa crema, fructele si cerealele integrale sunt esentiale pentru asimiliarea unei cantitati considerabile de calorii.

Regula!
Fie ca doriti sa urmati un program de slabit, fie un regim de ingrasare sfatul nostru este sa ba prezentati la medicului de specialitate pentru a va recomanda regimul in functie de necesitatile nutritive ale organismului dvs.

Fibrele

Consumul de fibre este eficient atat pe termen lung, cat si pe teren scurt. Primul beneficiu al acestora si poate cel mai improtant este reglarea tranzitului intestinal, si implicit prevenirea constipatiei. Totodata, trebuie mentionate beneficiile fibrelor pe termen lung: scaderea riscului de afectiuni intestinale, diabet si alte afectiuni.

O persoana bolnava poate uita cu usurinta de necesitatea consumului de fibre si de beneficiile acestora. Daca pacientul prezinta greturi de cele mai multe ori acesta opteaza pentru consumarea panii albe, in locul celei integrale. Aceste schimbari de la nivelul dietei – alaturi de consumarea unei cantitati mai mici de lichide si lipsa activitatilor fizice sau a exercitiilor fizice - conduc la aparitia constipatiei.

Cele mai bune surse de fibre sunt fructele, legumele si cerealele integrale.

In cazul pacientilor cu afectiuni cronice consumul alimentelor bogate in fibre conduce la aparita balonarii, motiv pentru care consumul fibrelor trebuie redus drastic, cel putin in prima parte a tratamentului pana cand organismul se obisnuieste cu medicatia.

Suplimentele nutritive

Vitaminele si mineralele joaca un rol important in mentinerea sanatatii; calciul, potasiul si vitaminele A, C, D si E sunt doar cateva dintre acestea. Specialistii ne sfatuiesc sa nu ne bazam numai pe administrarea suplimentelor nutritive, ci pe alimentatia echilibrata si sanatoasa, deoarece in alimente sunt bogate vitamine si minerale identificate si neidentificate, iar suplimentele nutritionale oricat ar fi de compleze nu vor oferi aceleasi beneficii.

Suplimentele nutritionale nu numai ca sunt inferioare unei alimentatii echilibrate si sanatoase si implica si anumite riscuri. Astfel, in cazul afectiunilor grave pacientul trebuie sa aibe certitudinea ca suplimentele nutritionale nu interactioneaza cu tratamentul. De exemplu, acizii grasi omega 3, adesea utilizati in tratarea artritei si a altor afectiuni, pot deveni periculori daca ajung in contact cu medicamente anticoagulante.

Acidul folic, un ingredient standard in multivitamine, poate deveni periculos in prezenta tratamentului cu methotrexate, un medicamente folosit in tratarea artritei, cancerului si a altor afectiuni.
Chiar si administrarea unei singure pilule de multivitamine zilnic poate devenit riscanta in cazul persoanelor bolnave. Dozele de vitamine din pilule au crescut tot mai mult in ultimii ani, astfel, multe produse au o doza mai mare de vitamine si minerale spre deosebire de cantitatea zilnica necesara organismului, fapt care, bineinteles, creste riscurile cauzate de multivitamine persoanelor cu diferite afectiuni.

Regula!
De fiecare daca cand o persoana doreste sa urmeze un tratament alternativ aceasta trebuie sa consulte medicul pentru a i se recomanda suplimentele nutritionale adecvate tinand cont de afectiunea de care sufera.
Deci, suplimentele nutritionale nu se administreaza fara acordul medicului, insa adoptarea unei alimentatii sanatoase si echilibrate deoarece astfel organismul va asimila in mod natural vitaminele, mineralele si fitonutrientii necesari.


Citeste si despre:

Ortorexia - dependenta de alimentatia sanatoasa Alimentatia sanatoasa Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip II Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza Somnul nou-nascutului: cand este cazul sa te ingrijorezi? 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii Tulburarea de alimentatie excesiva Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism 12 reguli de sanatate care pot fi incalcate! Cum sa imbatranim sanatos Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate 10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet Ce spune dantura despre starea de sanatate? Tulburarile de alimentatie Suplimentele nutritionale
Cere sfatul medicului ×