Culorile alimentelor indica o abundenta de substante nutritive specifice. Spre exemplu, fructele si legumele galbene si portocalii sunt bogate in vitaminele A si C. Cele verzi sunt bogate in vitaminele B, E si K.
Astfel, aceste culori te ajuta sa iti conturezi o dieta care sa contina toti fitonutrientii necesari bunei functionari a organismului. Vitaminele, mineralele si antioxidantii sunt esentiali, intrucat previn si reduc riscul anumitor boli.
Antocianina, care confera culoare afinelor, mentine creierul in forma, in timp ce licopenul, care da culoarea rosie pepenelui si rosiilor, protejeaza impotriva cancerului de prostata si de san si lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Betacarotenul, care face morcovii portocalii, mentine oasele puternice.
Practic, fiecare culoare prezinta beneficii diferite, ceea ce inseamna ca mesele trebuie sa fie cat mai colorate posibil. Indicat este ca toate aceste alimente sa fie consumate in stare cruda sau cel mult fierte ori coapte.
Rosu
Alimentele care contin licopen sunt: rosiile, pepenele, rodiile, zmeura, ciresele, strugurii, capsunile, sfecla, ardeii iute, ceapa rosie, cartofii rosii.
Acesta este unul dintre cei mai puternici antioxidanti, protejand impotriva cancerului de prostata, a bolilor cardiovasculare si a efectelor nocive ale razelor ultraviolete.
Antocianinele scad riscul de degenerare musculara, accident vascular cerebral si de anumite tipuri de cancer.
Oranj
Fitonutrientii responsabili pentru culoarea portocalie a fructelor si legumelor, cum ar fi morcovii, mango sau dovlecii, caisele, piersicile si portocalele sunt carotenoizii, care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si la reducerea riscului de cancer si boli de inima, precum si la intarirea sistemului imunitar.
Galben
Alimentele care contin zeaxantina si luteina sunt: piperul, porumbul, sofranul, lamaile, mango, ananasul, pepenele galben, smochinele, rosiile galbene, cartofii dulci. Zeaxantina si luteina sunt foarte importante pentru sanatatea retinei.
De asemenea, reduc degenerarea tesuturilor care are loc odata cu inaintarea in varsta si diminueaza riscul de cancer de prostata, scad colesterolul LDL si tensiunea arteriala. Fructele si legumele galbene sustin forta musculara, sanatatea oaselor si confera stralucire pielii.
Verde
Legumele si fructele verzi sunt bogate in clorofila, folati si fier, fiind ideale pentru persoanele care sunt nevoite sa depuna mult efort. De asemenea, sunt necesare in timpul si dupa o sarcina.
Compusii care dau culoarea verde poarta denumirea de glucozinolati si sunt aminoacizi care contin sulf ce ajuta la reducerea riscului de aparitie a anumitor forme de cancer. In plus, legumele cu frunze verzi contin cantitati mari de fier si de acid folic, precum si vitamina C, care este un antioxidant puternic si o vitamina anti-imbatranire.
Legumele verzi sunt bune pentru ochi, oase si dinti si ajuta la intarirea imunitatii. In aceasta categorie se inscriu castravetii, avocado, telina, merele verzi, strugurii, kiwi, spanacul, coriandrul, menta, salata, prazul, mazarea, fasolea, ardeii grasi verde, varza, conopida, sparanghelul, broccoli.
Albastru, Indigo si Violet
Strugurii si fructele de padure, zmeura, prunele, smochinele, vinetele, varza rosie si cartofii mov reduc inflamatia.
Acestea si alte substante nutritive precum flavonoidele, quercetina si luteina regasite in fructele si legumele albastre si violet ajuta la mentinerea sanatatii retinei, reducerea colesterolului LDL, stimularea activitatii sistemului imunitar, sprijinirea digestiei si imbunatatirea absorbtiei calciului si a altor minerale.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.