Efectele uimitoare ale lamailor in timpul gatitului demonstreaza cat de multe proprietati unice au aceste citrice despre care egiptenii din Antichitate credeau ca sunt singurul remediu impotriva otravirii.
In afara de contributia lor in mentinerea greutatii corporale si detoxifierea organismului, lamaile sunt un ingredient-cheie in numeroase retete culinare, facand gatitul mai usor si imbunatatind aspectul, gustul si textura multor preparate.
Lamaile se remarca prin proprietatile lor antibacteriene, antivirale si imunostimulatoare, datorita continutului bogat de substante benefice si nutrienti (acid citric, magneziu, calciu, vitamina C, bioflavonoizi, pectina si limonen), care intaresc imunitarea organismului si lupta impotriva infectiilor.
Lamaile pot fi consumate crude, in cantitati mici, insa sunt utilizate cel mai des pentru aromatizarea multor preparate dulci sau copioase. Citricele sunt adaugate in sosuri sau folosite ca garnitura pentru peste si carne de pui, datorita gustului deosebit si proprietatilor de stimulare a digestiei. Sucul de lamaie si coaja de lamaie sunt introduse in retete diverse, pentru aroma lor proaspata.
In afara de gustul unic care le recomanda, lamaile sunt folosite si alte scopuri in timpul gatitului. Datorita continutului lor ridicat de vitamina C, aceste citrice previn decolorarea carnii, fructelor si legumelor care oxideaza repede cand sunt expuse direct oxigenului din aer.
Sucul de lamaie fragezeste carnea, poate inlocui cu succes otetul in dressingul pentru salata si ajuta la mentinerea nuantelor vii ale legumelor sotate (precum si a gustului lor specific). Adaugat in bauturi, sucul proaspat stors de lamaie accentueaza aroma acestora!
Exista o serie de intrebuintari mai putin cunoscute ale lamailor la gatit, care pot solutiona multe probleme intampinate in timpul gatitului si pot asigura reusita multor preparate culinare pretentioase.
1. Fierberea corecta a oualor
Sucul de lamaie poate fi secretul din spatele unor oua fierte foarte bine, care raman cu coaja intacta, chiar si cand sunt tinute mai mult timp la temperaturi ridicate.
Folositi o pensula de patiserie pentru a unge ouale crude cu suc de lamaie, inainte sa le introduceti in oala cu apa. Veti observa cum coaja acestora nu se va mai crapa in timpul fierberii si cat de usor va fi de curatat ulterior.
2. Prevenirea oxidarii fructelor
Feliile de mar, avocado, banane sau cartofi devin imediat maronii, odata ce intra in contact cu oxigenul din atmosfera. Puteti opri acest proces de oxidare, stropind fructele si legumele proaspat taiate cu suc de lamaie.
3. Gatirea ideala a orezului
Cea mai mare problema ridicata de orez in timpul gatitului este lipirea acestuia de peretii oalei, precum si a boabelor intre ele. Adaugati doua linguri de zeama de lamaie in apa, inainte sa adaugati orezul, pentru a preveni acest fenomen neplacut.
Un alt efect pozitiv al sucului de lamaie asupra orezului este albirea boabelor, pentru un aspect spectaculos. Bucatarii renumiti din India transmit acest secret din generatie in generatie, de vreme ce lamaia este un ingredient care se regaseste frecvent in preparatele lor traditionale, asa cum este faimosul curry.
4. Prevenirea intaririi zaharului brun
Zaharul brun are tendinta sa se intareasca pe masura ce este pastrat in bufet, devenind astfel dificil de utilizat odata ce se imparte in mai multe cocoloase. Puteti scapa definitiv de acest inconvenient, daca adaugati o portiune de coaja de lamaie intreaga (fara pulpa) in recipientul in care pastrati zaharul brun. Acesta din urma va absorbi uleiurile volatile din lamaie si se va mentine moale.
5. Reimprospatarea frunzelor verzi
Frunzele verzi de salata, spanac, rucola etc., odata ofilite, nu mai pot fi introduse intr-o salata apetisanta. Nu si daca beneficiaza de un tratament de rehidratare si revitalizare, in care lamaia joaca un rol central.
Introduceti frunzele intr-un bol cu apa rece, in care ati stors in prealabil sucul de la o jumatate de lamaie, apoi introduceti-le la frigider timp de aproximativ o ora. Veti observa ulterior ca salata si-a recapatat textura usor crocanta, hidratarea si nuanta vie.
6. Fragezirea carnii
Aciditatea sucului de lamaie descompune usor fibrele din carne, facand-o mult mai frageda dupa procesul de gatire. Din acest motiv, bucatarii-sefi recomanda prepararea unui bait din suc de lamaie si condimente, in care sa fie tinuta carnea pentru friptura cel putin 30 de minute inainte sa fie preparata pe gratar sau la cuptor.
7. Mentinerea nuantei naturale a legumelor
Legumele sunt o parte esentiala dintr-o dieta echilibrata, insa nu se bucura de popularitatea pe care o merita, intrucat isi pierd din atractivitate odata ce sunt gatite in apa fiarta. De pilda, buchetelele de broccoli si ardeiul verde pot deveni aproape gri prin fierbere, iar ceapa transparenta.
Un mod excelent de pastrare a esteticii legumelor prin gatire este sa adaugati cateva picaturi de zeama de lamaie in apa care fierbe. Sfecla rosie si varza rosie isi pastreaza, in mod special, pigmentul apetisant cu ajutorul acestui truc.
8. Accentuarea aromei alimentelor
Lamaia poate transforma radical gustul unor alimente. Ea poate echilibra mixul de arome din preparatele cu fructe de mare, poate inlocui cu succes sarea in orice fel de mancare si poate imbunatati compozitia si aspectul sosurilor albe. De asemenea, poate pune in valoare gustul anumitor ingrediente, mult mai fade in absenta lamaii.
9. Intarirea mai rapida a friscai
Frisca se va intari mai repede cu ajutorul catorva picaturi de zeama de lamaie, presarate in timpul utilizarii mixerului. In acest fel, nu va fi necesara adaugarea de smantana in plus, care creste numarul caloriilor totale.
10. Improvizarea laptelui batut
Laptele batut este un ingredient utilizat in numeroase retete de prajituri. Daca se intampla sa nu aveti acest aliment la indemana pentru prepararea unei prajituri, improvizati un inlocuitor cu aceleasi proprietati adaugati doua linguri de zeama de lamaie in 250 ml de lapte dulce degresat si asteptati 15 minute. Acidul citric va imita perfect aroma acra a laptelui batut obisnuit.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.