Factorii care predispun la aparitia nodulilor tiroidieni

Actualizat: 19 Noiembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt nodulii tiroidieni


Nodulii tiroidieni sunt formatiuni anormale ce cresc la nivelul glandei tiroide. Unii oameni pot avea un singur nodul, in timp ce altii pot avea mai multi. Nodulii pot fi duri si cu densitate crescuta, sau plini de lichid seros sau chiar sange. Nodulii tiroidieni sunt destul de comuni, in special in randul femeilor. Statisticile spun ca jumatate din populatia globului va avea cel putin un nodul pana la varsta de 60 de ani.

Glanda tiroida este o glanda cu forma de fluture, situata la baza gatului, in partea anterioara. Rolul major al acesteia este de reglare a metabolismului celular, prin eliberarea hormonilor tiroidieni. Astfel, hormonii acestei glandei vor regla functii precum frecventa cardiaca, respiratia, temperatura corporala, functia sistemului nervos, starea psihica. Atunci cand ceva modifica structura tiroidei sau pune presiune pe aceasta, toate aceste functii si sisteme pot prezenta modificari. Din fericire, majoritatea nodulilor sunt inofensiv, nealterand functia tiroidiana. In cazurile in care produc probleme, exista tratamente eficiente si accesibile.

Semnele si simptomele nodulilor tiroidieni

Nodulii tiroidieni nu dau, de regula, simptome. Din acest motiv, acestia sunt cel mai adesea descoperiti de medic atunci cand face examinarea obiectiva a capului si gatului, fara intentie. Atunci cand nodulii pot fi sesizati de catre pacient, inainte de vizita la medic, acestia se vor simti ca niste formatiuni reliefate in gat, asociat cu senzatia de obstacol atunci cand pacientul inghite. In plus, nodulii mult mariti pot cauza voce ragusita, dificultati de respiratie, dificultati de inghitire si durere localizata.

Mai putin frecvent, dar nu imposibil, nodulii tiroidieni pot provoca hipersecretie de hormoni tiroidieni: triiodotironina (T3) si tiroxina (T4), ceea ce duce la simptome specifice hipertiroidismului. Acestea includ:
• Anxietate
• Iritabilitate si schimbari de dispozitie
• Hiperactivitate
• Intoleranta la temperaturi extreme (cald sau rece)
• Tremuraturi
Caderea parului
• Diaree
• Pierdere in greutate
• Menstruatii neregulate

Cauzele nodulilor tiroidieni

Cauza aparitiei acestor noduli este deseori necunoscuta. Uneori sunt intalniti in cadrul aceleiasi familii, ceea ce inseamna ca au o componenta genetica. Nodulii pot aparea si pe baza unei deficiente de iod din alimentatie.

Foarte rar, in mai putin de 5% din cazuri, nodulii au potential malign si pot indica un cancer tiroidian. De aceea este foarte important sa verificati acesti noduli la un medic, pentru a exclude aceasta cauza.

Factorii de risc pentru aceasta afectiune includ sexul feminin, avand prevalenta mai mare in randul femeilor, si varsta, sansa de aparitie a nodulilor crescand pe masura ce inaintam in varsta. De asemenea, sunteti mai predispus la a avea noduli tiroidieni daca ati fost expus la radiatii in mod frecvent. Desi pot avea un anumit grad de transmitere genetica, acesta nu este obligatoriu. Astfel, puteti dezvolta noduli chiar daca nimeni din familia dumneavoastra nu i-a avut sau descoperit pana acum.

Metode de diagnostic

Doctorul dumneavoastra va gasi, cel mai probabil, nodulul tiroidian la un examen al gatului, prin inspectie si palpare. Odata gasit, medicul va trebui sa stabileasca tipul si potentialul malign al nodulilor. Astfel, vor urma teste paraclinice care sa il ajute sa determine daca nodulii sunt cancerosi, periculosi, implicati in hipersecretia hormonilor tiroidieni sau daca sunt pur si simplu inofensivi. Pentru a putea stabili diagnosticul si pentru a instaura un tratament potrivit, doctorul va efectua urmatoarele examinari:

• Ecografie
O ecografie tiroidiana va arata marimea nodulului, localizarea sa exacta, dar si alte caracteristici precum forma, mobilitatea, consistena.

• Analize de sange
Printr-o analiza a sangelui pot fi masurate nivelurile serice de hormoni T3 si T4, dar si a hormonului TSH, care este hormonul stimulator tiroidian-acesta regleaza nivelul de T3 si T4. Prin aceste teste se va determina daca glanda tiroida produce hormoni in exces (hipertiroidism), situatie in care nodulii sunt, cel mai probabil, benigni (necanceroi).

• Biopsie
In functie de caracteristicile decelate prin ecografia tiroidiana, ar putea fi luata decizia unei biopsii. Biopsia prin aspiratie cu ac subtire este cel mai des folosita. Se foloseste un ac de calibru mic pentru a preleva celule din nodul. Procedura este de regula inconfortabila, dar nedureroasa. Pentru a reduce senzatia de disconfort, doctorul va aplica anestezie locala cu ajutorul unei creme anesteziante, aplicata pe piele in regiunea tiroidiana. Celulele prelevate sunt apoi analizate la microscop de catre specialisti in citopatologie (patologie celulara), pentru a decide daca nodulul este malign sau benign.

Optiuni de tratament

Tratamentul nodulilor se stabileste in functie de tipul nodulilor: cancerosi sau necancerosi, producatori de hormoni tiroidieni sau inofensivi. in multe cazuri, pacientul nu va avea nevoie de nici una dintre formele de tratament.

• Tratamentul nodulilor benigni (necanceroi)
Daca nodulul face parte din aceasta categorie si nici nu cauzeaza pacientului alte simptome sau alt disconfort, tratamentul consta in monitorizarea periodica, cel putin anuala, a tiroidei. Monitorizarea consta in ecografia tiroidiana si masurarea nivelului de hormoni tiroidieni in sange.

• Tratamentul nodulilor maligni (cancerosi)
Daca nodulul contine celule tumorale maligne, va fi indepartat chirurgical. Exista 2 variante chirurgicale posibile: tiroidectomia (indepartarea totala a glandei tiroide), sau indepartarea jumatatii de glanda ce contine nodulul, operatie numita lobectomie tiroidiana. Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista riscuri. Riscurile chirurgiei tiroidiene includ lezarea nervilor vocali si a glandelor paratiroidiene (reglatoare ale calciului). Pentru a va maximiza ansa de reusita, cautati un medic chirurg specializat pe chirurgia tiroidiana.

• Tratamentul nodulilor implicati in hipertiroidism
Nodulii ce se asociaza cu hiperproductia de hormoni T3 si T4 pot fi tratati prin cateva metode: administrarea de iod radioactiv, ablatie alcoolica sau chirurgie, pentru a indeparta complet nodulul.

Iodul radioactiv se administreaza sub forma unei pastile, substanta activa ajunge la nivelul tiroidei si determina micsorarea acesteia, fizic si functional. Astfel, glanda va produce mai putini hormoni. Iodul este in totalitate absorbit de tesutul glandei tiroide, deci nu va leza alte tesuturi si organe.
Ablatia alcoolica consta in injectarea unei solutii de alcool in nodulii tiroidieni, cu ajutorul unui ac subtire. Nodulii se vor micsora considerabil.

Cine trateaza aceasta afectiune?

Endocrinologii si chirurgii specializati in tiroida sunt cei care se ocupa cel mai frecvent de aceasta problema. Totusi, multi medici sunt capabili si indreptatiti sa puna diagnosticul nodulilor tiroidieni, de la medicii de familie, medicii internisti, chirurgi generalisti sau cei din sfera ORL (ot-rino-laringe). Astfel, puteti apela la oricare dintre acestia pentru un diagnostic corect, punand accent pe confortul si siguranta dumneavoastra in faa medicului respectiv.

Concluzie

Nodulii tiroidieni trebuie investigati la medic. Investigatiile si monitorizarea periodica au insa un rol predominant preventiv, pentru a nu deveni maligni. In cazul in care nodulii implica si alte simptome, precum hipersecretia hormonala sau alte senzatii de disconfort, pot fi tratati in diverse metode. Asigurati-va ca treceti printr-un examen de rutina a tiroidei cel putin o data pe an si alegeti un medic potrivit pentru dumneavoastra.

Bibliografie:

https://www.endocrineweb.com/conditions/thyroid-nodules
https://www.healthline.com/health/thyroid-nodule


Citeste si despre:

Nodulii tiroidieni Tratamentul tumorilor tiroidiene Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene Afectiunile tiroidei - Hipertiroidismul Glanda tiroida Glanda tiroida si preconceptia Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Confuzia dintre simptomele menopauzei si ale bolilor tirodiene Probleme cu tiroida: simptome, cauze, tratament Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea Descopera cele mai des intalnite afectiuni ale glandei tiroide din timpul sarcinii! interviu cu Dr. Minodora Andreea Cotea Alimentatia in hipotiroidism 8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida
Cere sfatul medicului ×