Bolile de tiroida: cauze, prevenire si tratament

Actualizat: 22 August 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tiroida este o glanda endocrina in forma de fluture, situata in zona cervicala anterioara la nivelul gatului, si controlata de hipofiza si hipotalamus.

Ea functioneaza pe baza de iod, un mineral gasit in unele alimente si in sarea iodata si produce mai multe tipuri de hormoni, care tin sub control ritmul cardiac si raspund de reglarea temperaturii corpului, precum si de rapiditatea cu care alimentele sunt convertite in energie.

In plus, tiroida sintetizeaza calcitonina, o substanta care regleaza cantitatea de calciu din sange.

Cancerul de tiroida

Aproape 20-30% dintre romani sufera de gusa endemica sau gusa nodulara, o afectiune a tiroidei cauzata de lipsa de iod din alimentatie si manifestata prin aparitia unor micronoduli pe suprafata glandei tiroide. Acesti noduli sunt de cele mai multe ori benigni, insa pot degenera in timp in cancer.

Procesul canceros se declanseaza cand anumite celule tiroidiene isi modifica ADN-ul (devin celule mutante) si incep sa se inmulteasca necontrolat, ducand la formarea de tumori sau proeminente de diferite dimensiuni in zona gatului.

Cancerul de tiroida apare si la persoanele care au fost iradiate in trecut, boala declansandu-se la 10-15 ani dupa expunerea la radiatii.

Cum sa-l identifici

Cancerul de tiroida poate fi asimptomatic, de aceeea este bine sa mergi la endocrinolog cel putin o data pe an, pentru un control de rutina.

Totodata, consulta imediat medicul daca simti ca ai un nod in gat sau daca ai dificultati la inghitire.

Cum sa-l previi

Ai grija sa consumi alimente bogate in iod si fereste-te de expunerea la radiatii.

Cum sa-l tratezi

In forma lui obisnuita, cancerul de tiroida se vindeca in totalitate. Mai intai, tiroida este extirpata pe cale chirurgicala. Ulterior, se urmeaza tratament cu iod radioactiv, pentru eliminarea ultimelor celule cancerigene din tesuturi.

Cum nimeni nu poate trai fara hormoni tiroidieni, se impune inceperea unui tratament de substitutie hormonala, dupa eliminarea tiroidei.

Acest tratament medicamentos trebuie tinut toata viata, medicul fiind cel care stabileste doza optima de hormoni tiroidieni.

Hipotiroidismul

Este cea mai comuna tulburare si se traduce printr-o insuficienta de hormoni tiroidieni. Drept rezultat, metabolismul scade.

Cum sa-l identifici

Atunci cand tiroida nu produce suficienti hormoni, te poti lupta cu dificultati de respiratie, bufeuri, lipsa de energie, luare in greutate si stare de depresie.

Cum sa-l previi

Insuficienta tiroidiana este cel mai adesea de natura genetica. Verifica-ti istoricul familiei, pentru tulburari de tiroida.

Cum sa-l tratezi

Medicul endocrinolog iti poate prescrie levotiroxina, o versiune sintetica a hormonului tiroidian T4. Tratamentul urmareste reglarea metabolismului si atenuarea efectelor negative ale dezechilibrelor hormonale.

Hipertiroidismul

Este o tulburare de functionare a glandei tiroide, caracterizata printr-o secretie prea mare de hormoni.

Cum sa-l identifici

Printre cele mai comune simptome se numara scaderea brusca si inexplicabila in greutate, pulsul rapid si neregulat, tulburarile de somn, precum si transpiratia excesiva.

Cum sa-l previi

Incearca sa renunti la fumat. Se pare ca acest viciu creste considerabil riscul de a-ti da peste cap glanda tiroida.

Cum sa-l tratezi

Medicul specialist iti va prescrie cel mai probabil radioiodine, un inhibitor al activitatii tiroidiene.


Citeste si despre:

Confuzia dintre simptomele menopauzei si ale bolilor tirodiene Tiroida - un organ mic dar cu o responsabilitate uriasa Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine Tulburarile endocrine si bolile articulare Va simtiti din ce in ce mai obosita? 7 cauze posibile Glanda tiroida Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Spirulina, o comoara pentru sanatate! Bolile autoimune Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene Despre tiroida si afectiunile ei Guta - cauze, simptome, tratament Glanda tiroida si preconceptia Cancerul de colon - cauze Prevenirea si tratamentul precoce al anomaliilor dento maxilare
Cere sfatul medicului ×