Esti obosit/a? Ai probleme cu greutatea? Bolile tiroidiene ar putea fi de vina!

Actualizat: 14 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Disfunctiile glandei tiroide, frecvente in Romania


Fluctuatiile de greutate, starea de oboseala care dureaza de mai mult de 6 luni si care este insotita de dureri musculare, migrene si starile de anxietate sau depresie, in lipsa unor cauze externe, se numara printre simptomele bolilor tiroidiene.

Un studiu efectuat de Institutul National de Statistica in 2017 arata ca 30-40% dintre pacientii romani care se prezinta la medicul endocrinolog au disfunctii ale glandei tiroide.

Apatia, simptom al bolilor tiroidiene

Hormonii tiroidieni influenteaza buna functionare a intregului organism. De aceea, atunci cand apar disfunctii tiroidiene pot aparea simptome dintre cele mai diverse, de la transpiratie excesiva, senzatii de sugrumare, pana la probleme articulare ori musculare.

Oricat de ascunse ar fi fatetele disfunctiilor tiroidiene, este important ca pacientii sa le recunoasca si sa mearga la medic pentru un diagnostic corect. Cele mai frecvente simptome ale afectiunilor tiroidiene sunt:

- fluctuatiile greutatii, constipatia (in lipsa schimbarii dietei alimentare).

- oboseala cronica (starea de oboseala ce dureaza mai mult de 6 luni, insotita de dureri ale muschilor, migrene si probleme ale digestiei).

- ciclul menstrual neregulat si scaderea libidoului.

- ritmul cardiac crescut, asociat cu starile de nervozitate si/sau iritabilitate.

- starile de anxietate sau depresie (in lipsa unor cauze externe).

- senzatia de sugrumare, asociata cu aparitia dificultatilor la inghitire.

„Glanda tiroida are un rol important in buna functionare a intregului organism. De aceea, atunci cand nu mai functioneaza in parametrii normali, pacientului ii este afectata calitatea vietii, atat a celei personale, cat si a celei profesionale. Este cat se poate de important ca atunci cand observa ca nu mai au energie fara sa fi depus efort fizic sau intelectual intens, ca nu se mai pot concentra, sa mearga la medicul endocrinolog pentru investigatii amanuntite. Normal este sa se simta bine. Oboseala cronica, apatia si starile recurente de melancolie nu sunt normale.”, explica prof. dr. Catalina Poiana, Presedintele Societatii Romane de Endocrinologie.

Bolile tiroidiene, in crestere

In Romania, incidenta bolilor tiroidiene este in crestere. Numarul cazurilor bolilor tiroidiene s-a triplat intre anii 2010 si 2016 (daca in 2016 se inregistrau 35.439 de noi cazuri de boli tiroidiene, in 2016, ele au ajuns la 83.413!), conform datelor Institutului National de Statistica. Dintre cazurile noi de boli tiroidiene, 12.757 au fost reprezentate de hipotiroidie, iar 9.575 – hipertiroidie.

Studiul mai arata ca, in Romania, 64% dintre pacientii care sufera de hipertiroidie provin din mediul urban, iar numarul pacientelor cu hipotiroidie era, in 2017, de 11 ori mai mare decat cel al barbatilor.

Ce este hipotiroidismul

Hipotiroidismul sau hipoactivitatea glandei tiroide este o afectiune frecventa care apare atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni.

Simptomele hipotiroidismului includ:

- oboseala/somnolenta.
- intoleranta la frig.
- crestere in greutate sau dificultati in scaderea in greutate (in pofida dietelor sau a practicarii exercitiilor fizice).
- depresie.
- constipatie.
- menstruatie neregulata sau probleme de fertilitate.
- probleme articulare sau musculare.
- subtierea parului, unghii fragile si/sau piele uscata cu tendinta de descuamare.
- scaderea libidoului

Ce este hipertiroidismul?

Hipertiroidismul apare cel mai adesea atunci cand glanda tiroida produce si elibereaza in fluxul sanguin un exces de hormoni, accelerand astfel metabolismul organismului.

Simptomele hipertiroidismului includ:

- tahicardie.
- transpiratie abundenta.
- nervozitate si/sau iritabilitate.
- neliniste.
- scadere brusca in greutate, chiar cu pofta de mancare.
- tremor al mainilor.
- slabiciune musculara mai ales la nivelul bratelor si al coapselor.
- dereglari menstruale.
- par fin si casant, piele subtire.

Afectiunile tiroidiene pot raman nediagnosticate mult timp deoarece simptomele sunt confundate cu cele asociate altor afectiuni precum depresia, obezitatea sau menopauza, iar complicatiile lor pot pune viata in pericol. De aceea, este necesar controlul medical de la primele simptome.

Tratamentul hipotiroidismului si hipertiroidismului

In cazul hipotiroidismului, tratamentul consta in medicatie care substituie hormonii tiroidieni necesari organismului ce trebuie administrata zilnic.

In cazul hipertiroidismului, optiunile terapeutice sunt:

- tratament cu iod radioactiv.
- administrarea de medicamente antitiroidiene de sinteza.
- tiroidectomia - interventia chirurgicala necesara pentru eliminarea unei portiuni din tiroida.

Bolile tiroidiene, subdiagnosticate

Medicii endocrinologi atentioneaza ca afectiunile tiroidiene sunt inca subdiagnosticate in Romania. Medicii le recomanda persoanelor care observa la cei dragi (parinti, frati, surori, prieteni) semnele bolilor tiroidiene sa le sugereze sa-si faca analize endocrinologice.

Pentru o mai buna constientizare a simptomelor bolilor tiroidiene, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Afectiunilor Tiroidiene (care este marcata anual la 25 mai), Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA), in parteneriat cu Administratia Prezidentiala, Societatea Romana de Endocrinologie si cu Societatea Romana de Psihoneuroendocrinologie lanseaza in 2019 campania nationala „Fetele ascunse ale disfunctiilor tiroidiene”

Un alt obiectiv al campaniei este acela de a-i convinge pe pacientii care sunt sub tratament sa nu renunte la acesta si, daca apar efecte adverse, sa le raporteze medicului curant, pentru a-si revizui planul de tratament (dozajul).

Medicii de familie sunt incurajati sa includa analizele tiroidiene de sange (care sunt decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) pe lista analizelor anuale pe care le fac pacientii pe care ii au in grija.


Citeste si despre:

Esti obosit si iti lipseste puterea de concentrare? Ce afectiune se poate ascunde in spatele acestor simptome si cum o poti trata! Va simtiti obositi tot timpul? Probleme de respiratie Confuzia dintre simptomele menopauzei si ale bolilor tirodiene Scleroza multipla: mentinerea intimitatii Somn usor si vise frumoase! Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Sanatatea emotionala si gestionarea emotiilor Cauzele medicale ale starii de nervozitate/iritabilitate Afectiuni digestive cu simptome asemanatoare, care pot fi usor confundate Stres, anxietate, tulburari de somn? Bucura-te de Ashwagandha! Durerile de spate - sfaturi pentru protectia coloanei Hipotiroidismul
Cere sfatul medicului ×