Disfunctii erectile aparute in urma tratamentului cancerului prostatic

Publicat: 11 Mai 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cancerul de prostata reprezinta aproape 10 la suta din cancerele barbatului adult. De obicei evolutia cancerului este insidioasa, in momentul cand apar simptome, stadiul bolii este deja avansat si pot exista chiar metastaze.
Tratamentul cancerului de prostata este reprezentat de: prostactectomia radicala (indepartarea prostatei si uneori a veziculelor seminale), radioterapia conventionala radicala, radioterapie interstitiala (brahiterapie) si terapie hormonala (cu antiandrogeni).
Disfunctiile erectile, reprezinta cea mai importanta complicatie a tratamentului cancerului prostatic. Dintre toate tratamentele mentionate, brahiterapia are cea mai scazuta incidenta a complicatiilor (impotenta, incontinenta urinara). In cazul prostactectomiei radicale si a radioterapiei, cea mai frecventa complicatie este impotenta.
Varsta pacientului si capacitatea de a intretine un act sexual, inainte de inceperea tratamentului, sunt cei mai importanti factori prognostici pentru revenirea potentei, dupa o prostactectomie radicala.
Trebuie tinut seama si de o categorie de pacienti, care prezinta disfunctii erectile si inainte de inceperea tratamentului. Barbatii diabetici sunt cei mai predispusi la disfunctii erectile si inainte si dupa tratamentul curativ al cancerului de prostata (prostactectomie radicala si radioterapie conventionala).


Citeste si despre:

Teste pentru depistarea problemelor erectile Problemele sexuale, cauza divorturilor moderne. Tratamentul disfunctiilor erectile Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile Disfunctiile erectile - mit sau adevar? 10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile Simptomul sexual pe care sa nu il ignorati niciodata Crioterapia prostatei procedura utilizata in tratamentul cancerului de prostata Cum iti protejeaza pigmentul macular ochii in fiecare zi Tu esti atent la retractiile gingivale? Ejacularea prematura – shimbari in stilul de viata Fertilitate, disfunctii sexuale Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci Diabetul si impotenta Cand trebuie sa consultati un sexolog Disfunctii sexuale feminine Cauze emotionale ale infertilitatii